Ți-e teamă de alegeri? Cele mai bune metode ca să gestionezi anxietatea electorală

Ți-e teamă de alegeri? Cele mai bune metode ca să gestionezi anxietatea electorală
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 14.05.2025

Te gândești cu groază la ce se va întâmpla duminică și, mai rău, la cum va arăta viața ta luni dimineața? Indiferent dacă ești votant Nicușor Dan sau George Simion, se prea poate să fii cuprins de anxietate la gândul a ce va urma.

Și nu numai că e normal să simți așa, dar împarți grijile cu o mare de oameni, cu toții captivi în scroll-ul obsesiv pe rețelele sociale, prizonieri ai programelor de știri sau prinși în discuții fără capăt cu subiect politic.

Acel sentiment de neputință, acel gol găunos din stomac și tremurul necontenit al mâinilor, lacrimile care îți apar în ochi când invoci în minte peisajul apocaliptic al alegerilor poartă toate un nume: anxietate electorală. Află ce trebuie să știi despre această afecțiune și cum să o gestionezi!

Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile

Ce este anxietatea electorală?

OK, ne-am dumirit cu anxietatea, dar ce mai e și asta, anxietate electorală?

Hai să purcedem cu gândul în trecut, la înaintașii noștri, oamenii preistorici, primii care au simțit acut stresul. La ei, tensiunea urca și pulsul galopa când se întâlneau, de exemplu, cu un animal sălbatic, ceea ce antrena răspunsul „luptă sau fugi!”.

Nicușor Dan, reacție vehementă la adresa știrilor false apărute despre familia lui pe internet. "Mi-am botezat copiii, sunt creștin ortodox"

Dar azi lucrurile stau cu totul altfel. Când te gândești la consecințele alegerii unuia dintre candidați (cel care te sperie personal), parcă te ia cu un alt fel de frică. Nu prea poți – cel puțin nu pe moment – nici să lupți, nici să fugi, ceea ce antrenează un cu totul alt efect al anxietății, și anume paralizia. Dacă omul preistoric avea prilej de acțiune imediată, ceea ce genera adrenalină, nouă ne lipsește controlul, și de aici răspunsul de tip „freeze” (înghețăm pe loc).

Anxietatea e, conform experților, o reacție la o expunere prelungită la un stresor. Nu ne temem pentru viața noastră fiindcă ne-am întâlnit cu un leu în jungla preistorică, ci pentru că putem pierde tot ce am acumulat în urma alegerilor. Această anxietate generată de pericole potențiale pe termen lung, așa cum sunt decimarea democrației sau viitorul necunoscut, poate să genereze chiar o criză existențială.

Cât privește termenul de anxietate electorală, acesta a apărut pentru prima dată în SUA, o țară la rândul său confruntată cu astfel de temeri în urma votului desfășurat în noiembrie 2024, în scrutinul care l-a dat câștigător pe Donald Trump în fața Kamalei Harris. Un studiu desfășurat în acea perioadă de către American Psychological Association (Asociaţia Americană de Psihologie) arăta că 7 din 10 americani resimțeau acut stresul alegerilor și se confruntau chiar cu tulburări de somn de pe urma lor. Mai mult, aproape un sfert dintre cei intervievați recunoșteau că au avut conflicte în familie pe tema preferințelor politice și mai mult de jumătate anticipau că votul urma să dea naștere unui val de turbulențe sociale și că putea distruge democrația din America.

Factori care generează anxietatea electorală

Adevărul e că oamenii urăsc să simtă că nu dețin controlul asupra unui rezultat și se tem de necunoscut. Iar alegerile din 18 mai presupun o combinație năucitoare între aceste două frici.

Care sunt factorii care au condus la instalarea stării de anxietate electorală ca o panică generalizată?

Diferențele politice evidente dintre cei doi candidați. Credem sincer că niciodată nu a existat, în istoria alegerilor din România, o prăpastie ideologică mai mare între doi candidați. Ce Trump și Kamala? Adevărul e că George Simion și Nicușor Dan sunt încă și mai diferiți și, dacă ar mai exista dezbateri, poate că ne-am chinui să găsim un punct comun între cei doi. Din oricare tabără ai face parte, e clar: dacă va câștiga oponentul, vei trăi într-o realitate profund diferită de cea pe care ți-o dorești.

Polarizarea publică. Încolonată în spatele unuia dintre candidați, și opinia publică e polarizată la fel de adânc. Pare că membrii celor două doctrine se urăsc cu patimă și nu se tem să arunce cu „vitriol„ unii asupra altora. O reconciliere, la acest moment, e ca și imposibilă.

Discuțiile în contradictoriu cu cei dragi. Anxietatea electorală e evident amplificată și de discuțiile în contradictoriu cu cei apropiați. E natural să încerci să acționezi convingându-i pe cei pe care îi iubești să voteze ca tine, dar asta poate degenera în conflicte. Sunt cupluri care intenționează să divorțeze din cauza alegerilor: și nu sunt deloc puține.

Teama de necunoscut. Adevărul e că nu vom ști ce se va întâmpla de pe 19 mai încolo. Din negura vremurilor, teama de necunoscut a fost una dintre principalele surse de stres din existența umană.

Retorica ostilă sau chiar înșelătoare. Doar aruncând o privire zilele acestea asupra principalelor canale de știri sau conturi de pe rețelele sociale, realizezi câtă anxietate electorală bolborosește la baza societății. Nu ajută nici că avem tendința acutizată de a prelua drept fapte diverse opinii vehiculate de cei în care am ajuns să credem mai ceva ca în Dumnezeu. Fake news-urile sunt și ele un factor al acestei stări de frică paralizatoare.

Perioada lungă a alegerilor. În mod normal scrutinul prezidențial din România nu durează mult (la americani, de exemplu, campania electorală începe cu ani înainte de ziua cea mare). Dar acum, cu anularea Turului 2 din decembrie 2024, lucrurile au stat puțin diferit. Practic, de mai bine de jumătate de an trăim în febra acestor alegeri, ceea ce, evident, a intensificat anxietatea electorală.

ilustratie cu mana care depunde un vot in urne pe un fundal rosu

Cum îți dai seama că suferi de anxietate electorală

Sunt unele semne care îți pot da de înțeles cu destul de multă siguranță că suferi de o formă mai mult sau mai puțin acută de anxietate electorală:

  • nevoia de a te informa în permanență despre alegeri sau de a consulta frecvent feed-ul și conturile cu specific politic pe care le urmărești, de teama că s-a întâmplat ceva și tu nu știi;
  • tendința de a „îngheța” atunci când contempli potențialul rezultat al alegerilor. Când te gândești la ce se poate întâmpla, paralizezi. Simți că nu ai niciun control și nicio reacție;
  • simptome fizice. Ți se umezesc sau îți tremură palmele, îți crește ritmul cardiac, ți se accelerează pulsul, ai un gol în stomac sau dureri abdominale și stare de greață;
  • simptome psihice. Te confrunți cu stări de nervozitate acută, dispoziția ta fluctuează constant, ai accese de depresie și stări de tristețe, nu mai dormi bine noaptea, ai probleme să te relaxezi, dificultate în a lua decizii, etc.

Cum să lupți contra anxietății electorale

Nu poți să ții sub control rezultatul alegerilor: asta e un dat. Desigur că poți să exerciți în continuare un oarecare control asupra viitorului tău – poți avea, de exemplu, variante de rezervă -, dar poți să îți controlezi emoțiile.

Uite mai jos cele mai eficiente metode de a ține sub control anxietatea electorală!

Concentrează-te pe acțiuni concrete care să îți dea senzația că deții controlul. Cu alte cuvinte, votează, fă campanie pentru candidatul tău preferat, interesează-te cum poți deveni observator al procesului electoral sau activist.

Nu te mai concentra atât pe sentimentul de anxietate. De multe ori, până și anxietatea ne provoacă anxietate. Cum poți ieși din acest cerc vicios? Desfășoară activități care îți fac plăcere. Sportul e minunat, și cu precădere yoga, dar și masajele, exercițiile de respirație, meditația sau plimbările în natură te vor desprinde de sentimentele de panică generalizată.

Încearcă să vezi oamenii într-o altă lumină. E la îndemâna oricui să rupă relații pe baza incompatibilității de păreri politice și nu o să te mințim; și noi, ca tot omul, am fost tentate să o facem. Dar e mai constructiv să reacționezi dintr-un spațiu al empatiei și al compasiunii. Amintește-ți de harurile persoanei pe care ești gata să o elimini din viața ta și fii conștient/ă că vă unesc mai multe decât vă despart. Reflectează la valorile umanității în general sau pune-te în locul celui cu care te „lupți”: oare ce necazuri sau dificultăți din viață l-au determinat să gândească așa cum gândește?

Arată-ți și ție compasiune. Una dintre cele mai bune practici pentru a minimiza anxietatea electorală e să îți arăți compasiune. Ai explodat, revărsându-ți furia asupra cuiva apropiat? Te-ai mai certat cu un om cu viziuni politice opuse? Te simți golit/ă de energie? Nu ai reușit să convingi pe cineva să vadă punctul tău de vedere și încă mai încerci, deși e clar că te lupți cu morile de vânt? E normal, cu toții trecem prin asta. Fii mai bun/ă cu tine, și, în loc să te bombardezi cu critici, întreabă-te ce ai putea face pentru propria persoană ca să te simți mai bine.

Nicușor Dan, un om politic atipic: nu are șofer, își face cumpărăturile singur și merge pe jos

Conștientizează de unde vine anxietatea electorală. Când te simți cel mai temător/are? Poate că asta se întâmplă când vizionezi filmulețe cu candidatul care se sperie sau când intri pe rețelele sociale și ochii îți pică pe postări care mai de care mai alarmante. Ori poate că panica se instalează în creierul tău de cum deschizi știrile. Odată ce ai realizat de unde vine anxietatea, încearcă să minimizezi expunerea la ea.

Discută cu cei mai tineri. De multe ori, anxietatea e cauzată de lipsa de perspectivă asupra viitorului. Dacă simți și tu nevoia să fii reasigurat/ă asupra a ce va fi, discută cu cei tineri, fie că sunt copiii tăi sau membri de o vârstă mai fragedă ai familiei. Nu numai că optimismul și inocența lor sunt un combustibil pentru motorul turat mult prea intens, dar te vor face să realizezi că, până la urmă, nu e vorba decât de un eveniment care, chiar dacă copleșitor prin importanță, nu va mai avea decât o mică relevanță câteva generații mai târziu.

Încearcă tehnici precum reglajul emoțional sau gândirea flexibilă. Dacă nu ai bani de terapeut unde să îți diminuezi anxietatea electorală, poți încerca tehnici recomandate de psihologi. Reglajul emoțional presupune să identifici măcar o parte pozitivă a celui mai rău scenariu (de exemplu, va activa oamenii să devină mai conștienți de importanța votului). De partea cealaltă, gândirea flexibilă te îndeamnă să iei în considerare ce poți face în mod practic în cazul în care ți se adeveresc temerile (de exemplu, „voi dona mai mult către cauzele care susțin crezurile mele”).

Validează emoțiile tale și ale celorlalți. Înainte de a porni o dezbatere politică, e bine să fii cât se poate de alert/ă la emoțiile care te cuprind pe tine și pe celălalt și să le oferi validare. Spune „înțeleg de ce simți așa” și evită să folosești „dar” sau să încerci să minimizezi experiența celuilalt. De asemenea, recunoaște, măcar față de tine, care îți e scopul: chiar crezi că îl poți convinge pe celălalt să facă o alegere pe care tu o crezi mai bună sau dorești doar să îi demonstrezi că tu ai dreptate și el nu?

Setează limite. E una dintre cele mai bune practici pentru a reduce anxietatea electorală. Propune-ți, de exemplu, să discuți numai 30 de minute pe zi despre politică sau să verifici conturile preferate de social media sau posturile de știri numai de câteva ori pe zi, pentru un timp restrâns. Ia tot timpul pauze de la politică și ia-ți toată libertatea de a ieși dintr-o conversație care ți se pare că a deprins tente violente.

ilustratie cu un vot in urne plasat pe un fundal albastru

Regulile de aur ale comunicării. Dacă vrei să ai dezbateri politice la limita decenței, atunci evită să transformi o persoană cu viziuni politice în personajul negativ al grupului. Abține-te de la insulte și de la critici. Ca să rămâi perfect echilibrat/ă, fă-ți obiceiul de a te împrieteni întotdeauna cu un om (rațional) situat de partea cealaltă a baricadei.

Experimentează emoțiile. Una dintre cele mai bune tehnici de a domoli anxietatea electorală e să îți permiți să simți frica, panica, neajutorarea. Acceptarea emoțiilor nu numai că le reduce intensitatea, dar facilitează cunoașterea de sine și acțiunea ulterioară.

Nu e ușor, recunoaștem! Alegerile acestea din România sunt provocatoare pentru toți și recunoaștem că poate fi dificil să aplici metodele de mai sus. Dar încearcă, pentru că din 19 mai vom avea un Președinte nou, iar tu va trebui să îi întâmpini politicile cu sănătatea psihică intactă. Ți-o datorezi ție și celor apropiați.

Cine este femeia pe care George Simion trebuia să o ia de soție, înainte de Ilinca. S-ar fi despărțit chiar înainte de nuntă

Vezi si
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 14.05.2025
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 14.05.2025

Surse foto: iStock

Surse articol: news.berkeley.educounseling.uci.edujedfoundationnpr.orgtheconversation.comonline.utpb.edu

Articolul urmator »
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Raluca Margean | Marţi, 30.07.2024
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024
Surse vegetariene de proteine: cele mai bune variante
Raluca Margean | Duminică, 23.06.2024

Ne găsești pe