6 semne ciudate ale lipsei de fier în organism

6 semne ciudate ale lipsei de fier în organism

Redactor Andreea Baluteanu

Fierul este implicat în numeroase procese din corpul nostru, sinteza hemoglobinei și transportul oxigenului către celule și țesuturi fiind numai câteva dintre acestea. Și, din păcate, carența de fier este comună mai ales femeilor aflate la vârsta reproducătoare, cauzată de pierderile de sânge din timpul menstruației.

Cum îți dai seama că suferi de lipsă de fier sau de anemie? Destul de dificil, spun experții, deoarece simptomele pot fi adesea bizare. Alături de starea de slăbiciune și de amețeala la care te-ai aștepta deja, iată și alte semne ciudate că ai mare nevoie de fier în organism!

Ai lipsă de fier? 6 moduri ciudate prin care organismul te înștiințează

Suntem obișnuite să asociem lipsa de fier cu paloarea facială sau cu faptul că ne simțim complet secătuite de energie, dar știai că sunt și alte semnale ale problemei cu care te confrunți? Unele dintre simptomele carenței acestui mineral sau ale anemiei pot părea de-a dreptul bizare, în timp ce altele te duc cu gândul la cu totul alte afecțiuni decât o banală (în aparență) lipsă de fier.

femeie trista si depresiva care sta in pat cu capul plecat si patura groasa in prim plan; simptome lipsa de fier

Iată prin ce modalități bizare îți poate comunica organismul tău că este cazul să îi crești rezervele de fier!

Suferi de sindromul picioarelor neliniștite

Nu confunda această afecțiune cu faptul că bați din picior atunci când ești plictisită sau neliniștită; dacă primul simptom este un sindrom în toată regula, cel de-al doilea se manifestă numai în anumite situații. Sindromul picioarelor neliniștite devine chinuitor mai ales seara, existând posibilitatea să te trezești în mijlocul nopții și să simți că nu mai ești capabilă să îți oprești picioarele.

Pofte ciudate, de non-alimente

Pica reprezintă o tulburare care implică pofta de nestăpânit de a mânca lucruri ciudate, non-alimentare, așa cum e gheața (cel mai frecvent), dar și pietrele, vopseaua, lutul, cenușa, detergentul de rufe sau bicarbonatul de sodiu. Mulți experți pun aceste pofte pe seama lipsei de fier, dar Pica poate să mai apară și în timpul sarcinii, dovedindu-se extrem de periculoasă atât pentru mămică, cât și pentru copil.

Gingii și unghii deschise la culoare

Chipul palid caracteristic unei persoane anemice este însoțit și de semne mai puțin vizibile, așa cum sunt gingiile sau unghiile deschise la culoare. Explicația este aceea că lipsa celulelor roșii și a oxigenului are efect și asupra aspectului, iar sângele nu mai irigă așa cum trebuie pielea și celelalte țesuturi.

Aritmie

Aritmia cardiacă este reprezentată de bătăi neregulate ale inimii, fie prea lente, fie prea agitate. De data aceasta, motivul este legat de faptul că inima trebuie să lucreze mai mult ca să pompeze sânge, ceea ce poate afecta starea ei de sănătate. Netratată, aritmia poate să conducă la infarct, tocmai de aceea este musai să îți verifici nivelurile de fier din sânge.

Depresie și anxietate

Sunt tot mai multe voci care insistă că depresia și anxietatea pot fi puse și pe baza unei carențe de minerale sau de vitamine, fierul aflându-se pe primele locuri. Practic, chiar simptomele caracteristice carenței de fier sau anemiei pot determina apariția acestor tulburări psihice: dificultățile de somn, aritmia, oboseala sau starea de neliniște. Însă lipsa fierului afectează și în mod direct funcționarea sistemului nervos, privând creierul de oxigen, astfel că poate conduce la aceste afecțiuni atât de periculoase.

Căderea părului

Este normal să pierdem circa 100 de fire de păr pe zi, dar atunci când smocuri întregi te părăsesc în chip catastrofal, e clar că la mijloc e ceva mai grav decât alternanța etapelor de creștere a fibrei capilare. Dat fiind faptul că, atunci când are de-a face cu o carență, organismul își dozează cu mare atenție resursele, și părul nu este prezent pe lista scurtă a organelor indispensabile supravieţuirii, foliculii nu vor mai primi oxigen. Astfel se explică de ce pierzi atâta păr atunci când ești anemică.

Cauzele lipsei de fier

Am văzut care sunt câteva dintre semnele bizare că te confrunți cu lipsă de fier sau că ești anemică, să trecem acum în revistă și principalele motive pentru care te poți regăsi în această situație. Iată despre ce e vorba!

  • pierderile de sânge: fie că suferi de hemoragii interne din cauza unor accidente sau boli (hernie, ulcer, polipi pe colon sau cancer colorectal) sau ești la menstruație, poți ajunge să suferi de lipsă de fier;
  • o dietă săracă în fier: îți amintim că acest mineral se regăsește în carne, ouă, legume cu frunze verzi și alimente fortificate cu fier;
  • dificultăți de absorbție a fierului caracteristice unor afecțiuni precum boala celiacă sau prezente dacă ai trecut printr-o operație de micșorare a stomacului;
  • sarcina.

În categoriile de risc pentru deficiență de fier sau anemie se mai află și femeile aflate la vârsta reproducătoare, copiii mici sau bebelușii, vegetarienii și cei care donează sânge în mod frecvent.

vitoral ferrum picaturi Dacă te afli într-una dintre aceste categorii, verifică cu atenție nivelurile de fier și, în cazul în care prezinți carențe, apelează la un supliment. Noi îți recomandăm Vitoral Ferrum picături, un supliment alimentar ce conține o combinație de fier în formă de pirofosfat micronizat și dispersabil și un complex de vitamine D și B6. Suplimentul are la bază tehnologia SunActive® Fe, care dispersează fierul insolubil în formulări lichide, fără aromă sau schimbare de culoare, astfel că mineralul este stabil la căldură, nu provoacă iritații gastrointestinale, se absoarbe lent în intestinul subțire și prezintă o biodisponibilitate crescută. Agită bine înainte de utilizare, doza recomandată fiind de 2 ml pe zi sau așa cum te-a sfătuit doctorul tău. Vitoral Ferrum picături este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.