8 cauze neobișnuite ale lipsei de concentrare

8 cauze neobișnuite ale lipsei de concentrare

Redactor Andreea Baluteanu

Oricât ai încerca, îți e imposibil să te concentrezi la ceea ce faci. Fie că ești obosită, plictisită, anxioasă, entuziasmată, orice emoție te-ar cuprinde, rezultatul e același: atenția ta e perpetuu atrasă de altceva decât sarcina în care ești implicată acum, iar fenomenul de a uita constant lucruri mărunte îți e mai mult decât familiar.

De cele mai multe ori dăm vina pe oboseală pentru lipsa de concentrare sau cădem pradă temerilor, considerând că am pășit deja pe calea spre demență sau Alzheimer. Trebuie să știi însă că există și cauze mei puțin cunoscute ale lipsei de concentrare, pe care le poți stăpâni cu câteva eforturi. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Nu te mai poți concentra? Motive la care nu te-ai fi gândit

Creierul e poate cel mai complex organ din trupul nostru și de aceea are căile sale ascunse de a acționa. De multe ori, lipsa de concentrare sau pierderile de memorie nu sunt neapărat semnul unei afecțiuni a sistemului nervos, ci consecința unui fapt cu totul independent de acesta. Vezi despre ce poate fi vorba!

Suferi de dezechilibre hormonale

Lipsa de concentrare poate fi un simptom mai puțin familiar al hipotiroidismului sau al perimenopauzei. În primul caz, scade producția de hormoni ai tiroidei, ceea ce încetinește metabolismul și reduce astfel circulația sângelui, deci și nivelul de oxigen care ajunge la creier.

În ceea ce privește menopauza și perimenopauza, întreruperea ciclului menstrual și scăderea producției de estrogen pot fi însoțite și de stări de confuzie sau lipsă de concentrare. Dacă ești aproape de vârsta menopauzei și te confrunți și cu bufeuri, cu uscăciune vaginală sau transpirații nocturne, vorbește cu medicul tău, care îți poate prescrie un tratament cu hormoni.

Iei medicamente cu efecte adverse

Unele antidepresive au drept rezultat și afectarea funcționării sistemului nervos. Acestea îți pot bloca sau încețoșa gândirea, fenomen care e predilect mai ales în prima perioadă a administrării lor. De asemenea, o problemă poate fi legată și de amestecarea pilulelor între ele, de aceea e bine să consulți un specialist și să îl informezi în legătură cu toate medicamentele pe care le iei, dacă simți că nu te mai poți concentra. La fel de important este să citești cu atenție prospectul medicamentelor, mai ales secțiunea legată de efecte adverse.

Vina se află în farfuria ta

Alimentația corectă și sănătoasă poate face minuni atât pentru inima noastră, dar și pentru creier. În general, dieta mediteraneeană e considerată ideală de către specialiști pentru ambele organe. Așa că asigură-te că mănânci „bine”, cu accentul pe fructe și legume proaspete, multe verdețuri, pește slab, grăsimi bune, semințe. Delectează-te din când în când cu un pahar de vin (resveratrolul e bun pentru creier) și limitează consumul de alimente procesate, zahăr și grăsimi de origine animală.

Te-ai lăsat recent de fumat

Hmm… dar nu ar fi trebuit să fie un lucru bun? Ba da, și încă unul extraordinar. Fumatul afectează sistemul nervos și conduce la pierderea de neuroni, așa că gestul de a renunța la țigări nu poate fi decât unul excelent. Problema intervine doar în perioada în care ești încă în faza de dependență, atunci când poți experimenta și pierderi de memorie sau imposibilitatea de a te concentra. Cu toate acestea, efectele vor dispărea repede, iar transformarea va fi miraculoasă, deoarece vei simți că mintea ta e mult mai limpede.

Nu faci sport

Mișcarea e hrană pentru creier, aceasta fiind una dintre cele mai bune descrieri ale sportului. Pentru multe dintre noi însă, sportul echivalează cu mersul la cumpărături sau cu ieșitul în oraș. Suntem mult prea ocupate, cu o viață palpitantă sau agitată, și e de înțeles că nu mai știm cum să facem loc sălii în această existență turbulentă. E însă vital să încerci, dacă vrei o viață lungă și sănătoasă. Sedentarismul stă la baza a numeroase boli, printre care se numără și problemele sistemului nervos. Ai nevoie de 3-5 reprize a câte 20-30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Dacă nu ai timp să mergi la sală, fă jogging, plimbă-te, ocupă-te cu grădinăritul, ieși în parc sau urmărește tutorialele din mediul online, de unde poți învăța orice, de la balet la yoga sau exerciții de tip HIIT.

Nu mai ai timp de nimic

Atunci când îți aglomerezi programul, la fel se va întâmpla și cu creierul tău. Inițial, acesta adoră să fie provocat și să jongleze cu mai multe taskuri, dar plăcerea îi va fi alterată atunci când simte că e prea mult. Dacă muncești aproape non-stop, iar atunci când ajungi acasă o iei de la început, poți ajunge să te confrunți cu tulburări de memorie și cu incapacitate de a te concentra. Relaxează-te măcar 30 de minute pe zi, prin meditație, yoga, colorat sau pur și simplu o discuție relaxantă cu un amic la un ceai.

Suferi de ADHD

Nu e doar o boală a copilăriei. Conform specialiștilor, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) poate fi experimentată și la vârsta adultă. Dacă nu te poți concentra, ești nerăbdătoare, impulsivă, ai probleme în a termina taskurile de la muncă și uiți ușor, e posibil să te califici și tu pentru această afecțiune. Discută cu medicul de familie dacă ești de părere că poate fi și cazul tău și caută ajutorul unui specialist.

Ai carențe de vitamina B12

Considerată a fi cea mai importantă vitamină pentru sistemul nervos, B12 este în general asimilată din surse alimentare animale, precum ficatul, carnea, ouăle, peștele, unele fructe de mare, lactatele sau cerealele fortificate. Marea problemă e că, dacă ești orientată spre o dietă vegetariană, cel mai probabil vei ajunge să suferi de deficit de vitamina B12. Unul dintre simptomele sale este și confuzia sau lipsa de concentrare.

Însă deficitul de vitamina B12 poate apărea și dacă mănânci ce trebuie, dar corpul tău nu o absoarbe eficient. Unele afecțiuni pot încetini acest proces, cele mai reprezentative fiind anemia, boala Crohn sau boala celiacă.

  Care este soluția? Suplimentele cu vitamina B12. Nu ești obligată să renunți la dieta ta pe bază de plante dacă te simți amețită sau incapabilă de a te concentra, ci apelează la un supliment de calitate precum Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți. Produsul conține necesarul zilnic de Vitamina B12 și are un gust apetisant de cireșe și xilitol. Administrarea orală este ușurată de disponibilitatea produsului sub formă de spray. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.