8 trucuri care te ajută să te bucuri de un somn mai bun

Redactor Andreea Baluteanu

Insomniile au devenit, din nefericire, unul dintre companionii obișnuiți ai omului contemporan. Nu numai că adormim greu, dar ne trezim adesea în timpul nopții, măcinate de griji și anxietăți nenumărate.

Din fericire, ai o capacitate mult mai ridicată de a-ți controla propriul somn decât realizezi. Poate fi mai simplu decât crezi să ai un somn odihnitor, să te trezești proaspătă și plină de energie, cu câteva trucuri cât se poate de simple. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Cum să ai un somn de prunc? 8 trucuri care ajută

E mai mult decât posibil să ai un somn care să rivalizeze cu odihna pașnică și senină a unui prunc…dar nu îl vei obține fără efort, sunt de părere oamenii de știință. Există câteva metode care, cu ajutorul unui strop de voință, pot să transforme și cel mai nefericit insomniac într-un om cu somn de bebe.

femeie care se trezeste fericita din pat si casa

Iată la ce ar trebui să te raportezi!

Respectă ritmul natural al corpului tău. Avem un ritm natural de somn-trezire, pe care, din păcate, îl contrazicem cu vehemență cu stilul de viață actual. Dacă mergi la culcare la ore diferite de la o zi la alta și nu ești disciplinată nici în ceea ce privește ora de trezire, atunci este cazul să iei măsuri.

În primul rând, încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. Da, ne referim aici și la weekenduri. Dacă ai adormit târziu, recuperează nu adăugând câteva ore la odihna de dimineață, ci printr-un pui de somn la prânz. De partea cealaltă, dacă Moș Ene te vizitează prea devreme, ridică-te, sună un prieten sau pregătește-ți ținuta de a doua zi ca să nu cumva să ațipești și să rămâi apoi trează (și frustrată) până în miez de noapte.

Fă sport ziua…dar nu prea târziu. Sportul e minunat pentru un somn bun, insistă oamenii de știință. Chiar și o plimbare de 10 minute poate face minuni, iar activitățile intense au rezultate formidabile. Eficiente sunt și reprizele de yoga sau de stretching înainte de culcare. Evită însă sportul energic cu câteva ore înainte de somn și concentrează-te pe mișcări mult mai lente.

Lumina, amic sau inamic al somnului. Ritmul circadian uman depinde, de milenii, de lumină. În mod natural, suntem încurajați să ne trezim când răsare soarele și să adormim atunci când acesta apune. Firește că, odată cu dezvoltarea societății, am uitat de aceste precepte și ne contrazicem cu tot mai multă vehemență înclinațiile naturale.

Dar lumina rămâne atât de importantă pentru un somn odihnitor. Cum te poți folosi de ea? În primul rând, expune-te cât mai mult la lumina naturală.

Dimineața, bea-ți cafeaua sau, dacă poți, ia micul dejun afară. Apropie-ți biroul, dacă este posibil, cât mai mult de fereastră.

Seara, diminuează lumina înainte de culcare și ferește-te de cea „albastră”, emanată de gadgeturi. În loc să îți cedezi timpul tabletei sau smartphone-ului înainte de culcare, mai bine dă întâietate unei cărți bune sau muzicii relaxante.

La fel de important e să faci și întuneric-beznă, în cameră, înainte să te culci. Folosește jaluzele, draperii sau o mască de somn în acest sens.  

femeie care doarme linistita

Ai grijă la alimentație. Suntem ceea ce mâncăm: iată o vorbă care a nu a fost nicicând mai adevărată. Iar mâncarea se află într-o relație extrem de strânsă și adesea dezastruoasă pentru noi cu somnul.

Ce să reții? Evită să consumi alimente grele înainte de culcare. Spune „nu” răspicat cafeinei, alcoolului sau meselor grele, cu multe grăsimi și zahăr. E însă recomandat să ocolești aceste „tentații” și pe timp de zi.

De partea cealaltă, dacă simți că nu mai poți de foame, nu îți certa nervoasă stomacul pentru că protestează dramatic. Nu e recomandat nici să te abandonezi înfometată în brațele somnului, dar alege gustări inteligente. O banană, un pahar de iaurt sau de lapte te vor acompania cu grație la odihna de prunc.

Limpezește-ți mintea. Să inviți în patul tău anxietatea și stresul va sfârși prin a goni somnul de bună calitate. Ce poți face, în schimb? Încearcă meditația, fă o baie caldă, ascultă muzică sau citește ceva relaxant înainte de somn. Limitează accesul la social media și încearcă să menții această atitudine și pe timpul zilei, ca să îți antrenezi creierul pentru succes.

Ce mai funcționează? Tehnicile de respirație care pun accent pe inspirație și expirație din stomac, nu din piept. Utilă e și practica „vizualizării”: acordă-ți timp ca să relaxezi fiecare parte a corpului și vei constata că, cât de curând, vei adormi precum un prunc.

Construiește un mediu prielnic pentru somn. Camera ta e aglomerată, îți servește și drept birou sau nu are temperatura potrivită? Nu te mira că Moș Ene strâmbă din nas când e vorba să îi treacă pragul.

Ce poți face? Păstrează întotdeauna o temperatură potrivită în încăpere, în jurul a 19-20 de grade. Asigură-te că salteaua e confortabilă și așternuturile din materiale naturale. Nu mânca în pat, abține-te să lucrezi și privește acest spațiu ca pe un sanctuar al somnului (sau al sexului).

Te-ai trezit? Ce faci acum? Multe dintre noi ne confruntăm cu un alt tip de problemă: adormim repede, dar ne trezim de nenumărate ori pe cuprinsul nopții. Dacă este și cazul tău, cel mai important este să nu te enervezi în cazul în care nu mai adormi repede la loc. Nu te obliga să cazi în brațele somnului (creierul adoră să te contrazică și va proceda invers), ci conștientizează că scopul tău principal e relaxarea. Dacă stai mai mult de 15 minute și deja acumulezi frustrare, ridică-te din pat și fă câțiva pași. Te vei liniști mai repede decât crezi.

Apelează la Vitoral Nocturn! Dacă, orice ai face, tot nu poți să adormi, soluția este Vitoral Nocturn. Având la bază o combinație de melatonină și extracte naturale din plante (extracte de floarea pasiunii și roiniță), suplimentul reduce tulburările de somn și te ajută să adormi mai repede și să dormi mai bine. Ai nevoie de un puf seara, direct în cavitatea bucală, înainte de culcare cu 30 de minute. Produsul te așteaptă la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.