4 plante energizante care te vor scăpa de oboseală

4 plante energizante care te vor scăpa de oboseală

Redactor Andreea Baluteanu

Din păcate, am început să ne obișnuim cu starea de oboseală, pe care o considerăm deja firească. Pe lângă epuizare, suntem însă afectate și de stres, care, pe lângă impactul pe care îl are asupra fiecărui organ, determină și consumul mai rapid al nutrienților din corp, precum și eliberarea de hormoni precum adrenalina, ce crește nivelul de oxidare. Ceea ce rezultă de aici e un efect cumulat, devastator asupra organismului nostru.

Firește, soluția primordială ar fi aceea de a nu ne mai confrunta cu stresul. Acest lucru e însă practic imposibil în societatea contemporană, așa că specialiștii au început să caute soluții prin care corpul să facă față stresului. Consumul mai mare de nutrienți de calitate e unul dintre aceste răspunsuri! Cum îl poți realiza? Apelând la „superalimente”, plante care au posibilitatea de a-ți oferi rezerve prețioase de energie și de a ajuta corpul în fața stresului. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos: 4 dintre cei mai puternici aliați ai noștri în fața oboselii și a stresului!

Adio, oboseală! 4 plante pentru vitalitate și stare de bine

Să recunoaștem: la ritmul alert al vieții pe care o trăim, și de am fi complet izolate în vârful unui munte nu am putea scăpa pentru totdeauna de stres. Deși e recomandat să încerci să îi minimizezi influența prin exerciții de respirație, prin meditație sau prin yoga, e esențial și să conferi corpului armele pentru a lupta cu efectele sale negative, când tu nu mai poți ține nivelul de stres sub control. Vezi care sunt plantele ce îți oferă această putere în rândurile de mai jos!

Tulsi sau „Busuiocul sfânt”

Specialiștii au numit Tulsi cea mai eficace plantă pentru echilibrarea hormonilor stresului. Numită și Busuioc sfânt, aceasta furnizează corpului nutrienți și antioxidanți care mențin corpul în homeostază, respectiv un proces de reglare prin care organismul își menține într-o stare de constanță și de echilibru componentele mediului interior. De asemenea, Tulsi este adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze tuturor formelor de stres, de la cel fizic la cel mental sau emoțional și de mediu.

Aceste caracteristici pot părea noi pentru societatea vestică, dar au fost descoperite de milenii în Ayurveda. Adepții medicinei antice tradiționale erau perfect conștienți de aceste proprietăți ale Tulsi, deși societatea lor nu cunoștea stresul în forma actuală și nici nu îl definise. Cu toate acestea, oamenii au numit încă la începuturi planta pornind de la cuvintele „Tula” (echilibru) și „Si” (linie orizontală). Împreună, cei doi termeni subliniază proprietatea Tulsi de a ne echilibra pe plan emoțional și fizic.

Bonus: Tulsi are un gust minunat și poate fi consumat sub formă de ceai sau de capsule. La Organic India 3 specii diferite de Tulsi sunt utilizate în ceaiuri delicioase și sănătoase. Începe-ți ziua cu o astfel de băutură magică și vei constata imediat efectele sale pozitive.

Moringa

Copacul de Moringa crește din solurile mai puțin fertile din Africa și India, ceea ce îi conferă însă proprietăți extraordinare. Frunzele sale fac parte de mii de ani din dieta populațiilor locale, reprezentând poate singurul lor aliat în perioadele de foamete. Moringa se remarcă în lista de superalimente prin faptul că include o cantitate impresionantă de vitamine, minerale, antioxidanți și toți cei 18 aminoacizi esențiali. Este motivul pentru care frunzele de Moringa sunt considerate alimentele cele mai bogate în nutrienți raportat la greutatea lor.

Ca să te convingem de darurile acestei plante, îți oferim câteva date relevante. Moringa conține de 7 ori mai multă vitamina C comparativ cu portocalele, de 4 ori mai mult calciu comparativ cu laptele și de 3 ori mai multe proteine comparativ cu lintea. Nu e wow?

Cum o consumi? Poți folosi pudra de Moringa în smoothie-urile tale preferate, astfel echipându-ți organismul cu un superaliment extraordinar. De asemenea, poți amesteca pudra cu apă și suc de lămâine, într-o băutură revigorantă care combate oboseala.

Ashwagandha

Un alt adaptogen cu uluitoare proprietăți tonice, și Ashwagandha susține corpul în lupta cu stresul, oferind un cumul impresionant de aminoacizi esențiali, vitamine, minerale și nutrienți. În afară de acțiunea de reducere a efectelor stresului și de energizare, a treia plantă de pe lista noastră are și alte efecte mai mult decât benefice: calmează și relaxează susținând sistemul nervos, protejează echilibrul psihic de depresie sau anxietate, reglează sistemul endocrin, menține sănătatea tiroidei, îmbunătățește rezistența fizică și sporește puterea, întărește sistemul imunitar, normalizează starea de spirit, înlesnește somnul și stimulează sexualitatea.

Consum-o sub formă de pudră, ceai, tinctură sau capsule, toate acestea înglobând în diverse concentrații rădăcina uscată de Ashwagandha. O poți combina cu miere, lapte cald sau cu unt ghee pentru un tonic ce energizează în mod vizibil trupul și spiritul.

Amalaki sau Amla

Superfructul care crește în India e un adaptogen puternic și a fost folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională grație proprietăților sale de vindecare. De ce se remarcă Amalaki sau Amla? Planta oferă rezerve impresionante de vitamina C și un plus de antioxidanți, dar și bioflavonoide si polifenoli, prezente într-una dintre cele mai ridicate concentrații.

Grație acestui cumul de nutrienți, Amalaki va întineri sistemul digestiv, te va proteja de efectele de oxidare ale stresului și ale radicalilor liberi, va susține sănătatea ficatului și va întări sistemul imunitar.

Pentru sănătate și stare de bine, asigură-te că incluzi în dieta ta aceste superplante! Alege întotdeauna sortimentele organice, pentru tine, dar și pentru lumea din jur. Astfel, vei oferi corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a lupta cu stresul și pentru a se revitaliza, energizându-se și punând capăt stării de perpetuă oboseală.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.