Cât de periculos e microplasticul din pliculeţele de ceai

Cât de periculos e microplasticul din pliculeţele de ceai

Redactor Andreea Baluteanu

Ce poate fi mai reconfortant și mai sănătos decât o cană aburindă de ceai? Indiferent de sortimentul plăcut inimii noastre, chiar și sunetul melodios al apei din ceainic care picură peste pliculețul de ceai ne relaxează instant.

Dacă ți-am spune însă că în pliculețul de ceai rezidă pericole neștiute? Cercetătorii au ajuns la concluzia că acel ceai minunat pe care îl consideri binefăcător te poate îmbolnăvi. Cauza? Microplasticul din pliculețele de ceai! Vezi mai jos dacă trebuie într-adevăr să te îngrijorezi și ce poți face pentru a minimiza riscul!

Ce este microplasticul?

Un studiu publicat în The Journal of Environmental Science & Technology indică un fapt mai mult decât îngrijorător: un singur pliculeț de ceai poate să elibereze circa 12 miliarde de particule de microplastic și de trei ori mai multe nanoparticule în apă. Nu ți se pare încă îngrijorător? Nivelul este considerat de mii de ori mai mare decât ceea ce regăsești în alte alimente!

Dar ce este microplasticul? Aceste fragmente sunt, de fapt, bucăți de plastic nu mai mari de 5 mm, pe care le regăsești nu numai în pungi sau sticle de plastic, dar și în hainele sintetice, în cosmetice, în produse alimentare și în pliculețele de ceai.

Efectele negative ale microplasticului

Dacă sunt atât de mici, ce rău ar putea face? La prima vedere, un fragment de maximum 5 mm de plastic pare, într-adevăr, inofensiv. Dar gândește-te la câte astfel de bucăți ești de fapt expusă. Mai grav, microplasticul ajunge și în mediul înconjurător: a fost găsit în oceane, dar și în sursele de apă dulce, în aer, în zooplancton, fiind ingerat de păsări, pești și de oameni. Prin fenomenul numit bioacumulare, microplasticul este acum peste tot: în apa pe care o bei, în bere, în alimente.

Un alt factor de risc este legat de faptul că microplasticul nu e biodegradabil, dar nici reciclabil. Nu se descompune, ci se adună în munții de gunoaie care amenință să asfixieze planeta noastră.

În ceea ce privește riscurile pe care microplasticul le presupune numai asupra sănătății tale, acestea sunt încă și mai îngrijorătoare. Deși efectele negative sunt încă insuficient studiate, oamenii de știință sunt de părere că microplasticul poate cauza dezechilibre hormonale, poate stimula factorii care generează cancerul sau poate determina tulburări de dezvoltare sau schimbări inexplicabile de comportament.

Pliculețe de ceai din plastic versus pliculețe de ceai din hârtie

Cum ți-am spus, cercetătorii au semnalat deja prezența microplasticului în pliculețele de ceai. Mai mult, aceste ambalaje înglobează și polipropilenă, un material plastic rezistent la căldură, folosit în general la instalațiile de încălzire și care poate ajunge ușor în stomacul tău.

Firește, nu te vom îndemna acum să renunți la ceai, cu adevărat un miracol de sănătate, ci să faci alegeri responsabile, cheia supraviețuirii într-o lume atât de complicată. De aceea, caută acele sortimente de ceai ambalate în pliculețe de hârtie, care nu folosesc deloc plastic, nici măcar pentru sigilare. Fii însă și aici atentă, deoarece mulți producători înălbesc hârtia cu clor, care e toxic atât pentru tine, cât și pentru mediu.

Pliculețele de ceai de la Organic India, soluția 100% sigură!

Responsabil din toate punctele de vedere, așa cum îl știm, producătorul Organic India folosește pliculețe de ceai Tulsi din hârtie de filtru care nu a fost înălbită. Mai mult, hârtia este obținută din fibre de celuloză provenite dintr-o plantă, Abaca, dovedindu-se complet naturale și lipsite de chimicale. Evident, pliculețele sunt astfel 100% biodegradabile, perfect sigure pentru a se descompune, așa că le poți folosi fără probleme și pe post de compost.

Mai mult, Organic India a avut grijă și să modifice sistemul de securizare al pliculețelor de ceai, renunțând la utilizarea capselor metalice și alegând în schimb firicele de bumbac. Aceeași grijă a fost remarcată și în ceea ce privește inscripțiile de pe pliculețe, realizate din cerneală de soia: cu alte cuvinte, îți poți savura liniștită ceaiul, știind că faci un bine și ție, și planetei.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.