Ce spune Ayurveda despre infertilitate

Ce spune Ayurveda despre infertilitate

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranță ai auzit despre Ayurveda, una dintre ramurile medicinii antice din ce în ce mai apreciată acum. Cea mai fidelă definiție a conceptului e reprezentată de traducerea din Sanskrită a termenului: „știința vieții”. Originară din Asia de Sud și practicată de milenii, Ayurveda este nu numai unul dintre cele mai vechi sisteme de medicină din lume, dar și una dintre puținele ramuri antice (alături de medicina chineză) recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății.

Caracteristicile Ayurveda se referă la abordarea individuală, holistică și multidimensională a tuturor bolilor și afecțiunilor. Cu o complexitate atât de mare, nu e de mirare că acest sistem medical integrativ s-a integrat în mod armonios în medicina modernă. Marele merit al Ayurveda este că se concentrează nu numai pe tratare, dar și pe prevenție, prin strategii diverse, care detectează în special dezechilibrele individuale. Află din rândurile de mai jos mai multe informații despre Ayurveda, dar descoperă și concepția pe care o are această ramură a medicinii despre infertilitate!

Ce este Ayurveda

Ayurveda e, din multe puncte de vedere, mai complexă decât cele mai avansate ramuri ale medicinei moderne. Știința antică pleacă de la premisa că o boală nu e doar o sumă de simptome, ci exprimă dezechilibre care au loc pe mai multe niveluri. De aceea, pentru a o trata, nu e suficient să îți administrezi anumite pilule, ci să intervii pe toate aceste planuri.

Iată care sunt terapiile în Ayurveda!

  1. Prevenție și stare de bine.
  2. Metode de echilibrare prin terapii nutriționale și suplimente, dar și prin fitoterapie.
  3. Terapii de detoxifiere. Acestea pot fi externe (terapii manuale, masaj cu ulei, diaforeză, terapie termală) sau interne (purgaţie terapeutică, aplicaţii nazale, clismă, terapie cu lipitori).
  4. Psihoterapie, yoga, meditaţie, ritualuri spirituale.

Reușind să asocieze atât de bine toate ariile posibile de tratament, Ayurveda reprezintă un răspuns eficient la provocările medicii moderne. În ceea ce privește caracteristicile sale principale, acestea sunt:

  • Sistem Medical Integrativ complex, bazat pe terapie multimodală;
  • tratamente individualizate în funcție de boală;
  • concentrare pe prevenţie, nu numai pe tratament;
  • o varietate de indicatori și opţiuni de tratament, în care accentul este pus pe bolile cronice.

Cum se tratează infertilitatea în Ayurveda

Infertilitatea cu cauze inexplicabile poate fi cel mai bine înțeleasă prin termenul Vandhyatva în Ayurveda. În ceea ce privește tratamentul și diagnosticul acestei afecțiuni, ele sunt menționate în Caraka Samhita (capitolul Cikitsa-sthana, Yonivyapat), sau, cum i se mai spune, „biblia” medicinei ayurvedice, existentă încă de la începutul erei noastre.

Între timp, capitolele dedicate ginecologiei au evoluat, ajungând să fie grupate în cea mai apreciată versiune, Kashyapa-Samhita. Aici sunt prezente descrieri amănunțite ale diverselor boli cu care se pot confrunta femeile, dintre care un capitol întreg este dedicat infertilității.

Dar ce spune Ayurveda despre infertilitate? Pentru această ramură a medicinei, cel mai bun tratament pentru imposibilitatea de a procrea este legat de purificarea țesuturilor reproductive, astfel încât acestea să înceapă să funcționeze așa cum trebuie. Conform Ayurveda, sănătatea reproductivă este influențată de metabolism și de nutriție. De aceea primele măsuri de purificare, pancakarma, sunt recomandate inițial ca modalitate de tratament. În primul rând specialiștii Ayurveda vor îndrepta pacienta către purgație, urmată de alte metode de tratament precum clisma, emeza sau purificarea sângelui.

Desigur, există și alte opțiuni adiționale de tratament, fapt de înțeles atunci când ne gândim că terapia dedicată îmbunătățirii funcțiilor reproductive reprezintă una dintre cele 8 ramuri ale medicinii ayurvedice (vaji-karana). Pe termen lung, tratamentul poate include și metode invazive, în funcție de caz, cum sunt dușurile vaginale cu uleiuri medicinale sau decocturi (uttara-basti).

Cele mai recomandate plante pentru fertilitate în medicina ayurvedică sunt Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus) și Guduchi (Tinospora cordifolia).

Pentru sănătate și stare de bine, asigură-te că incluzi în dieta ta aceste superplante! Alege întotdeauna sortimentele organice, pentru tine, dar și pentru lumea din jur. Astfel, vei oferi corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a lupta cu stresul și pentru a se revitaliza, energizându-se și punând capăt stării de perpetuă oboseală.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.