Cum să îți îmbunătățești digestia cu ajutorul naturii

Cum să îți îmbunătățești digestia cu ajutorul naturii

Redactor Andreea Baluteanu

Nu acorzi importanță digestiei? Poate fi una dintre cele mai mari greșeli pe care le comiți din punct de vedere al prezervării stării tale de sănătate. Mulți experți sunt de părere că digestia stă la baza tuturor celorlalte procese desfășurate în corpul nostru: doar nu degeaba se spune „ești ceea ce mănânci”.

Spusele noastre sună a o enumerare fadă de clișee pe care le-ai tot auzit? Atunci îți vom prezenta o perspectivă specială, provenită din Ayurveda, care nouă ne-a deschis ochii asupra importanței digestiei. Conform înțelepților antici, digestia este prima funcție a corpului, iar a mânca e nu numai un act biologic, ci și unul sacru. Află de mai jos de ce este digestia atât de importantă, cum să îți transformi corpul într-un templu și care este alimentul ce îți asigură sănătatea întregului corp!

Ce spune Ayurveda despre digestie

În Ayurveda, a mânca are două conotații: pe de o parte, este actul biologic, iar pe de alta, este unul sacru. De ce? Atunci când te alimentezi, sacrifici o viață, care își dă sfârșitul pământean pentru a-ți asigura ție traiul. Pornind de la poezia acestei afirmații, atunci când mâncăm, prin alegerile noastre, ne asigurăm sănătate sau boală, prin sursele de hrană pe care le consumăm, prin starea noastră mentală și prin funcționarea aparatului digestiv.

Conform Upanișadelor, noi suntem „corpuri de hrană”. Filosofia este una simplă, susținând că viața hrănește viața, într-un ciclu natural neîntrerupt, perpetuând practic existența pe Pământ. Și, deși corpul este un organism biologic atât de bine pus la punct, noi suntem în același timp ființe spirituale diferite unii de ceilalți. Ce poate rezulta de aici? Că digestia e un miracol, pe care trupul e capabil să o recunoască.

Mai departe, înțelepții au înțeles că trupul nostru, parte integrantă a inteligenței impresionante a naturii, a fost creat pentru a consuma alte corpuri de hrană. Problema intervine atunci când alegi să consumi substanțe care nu sunt naturale și care compromit astfel digestia.

Cel mai bine a însumat acest proces înțeleptul Nisargadatta Maharaj, care spunea: „Nu este corpul alcătuit din hrană? Şi poate exista mintea fără hrană?…Aşa cum lemnul produce foc ce nu este lemn, aşa şi trupul produce minte care este altceva decât trup. Dar cui aparţine de fapt mintea? Cine este cel care stă la baza gândurilor şi sentimentelor pe care le numeşti minte? Este lemnul, este focul şi cel ce se bucură de foc. Cine se bucură de minte? Este cel ce se bucură de un rezultat al hranei sau este independent?”

Cum poți evita procesul de a-ți compromite digestia și, pe cale de consecință, mintea, corpul și spiritul? Ayurveda consideră că este imperios necesar să renunți la orice alimente care nu sunt „corpuri de hrană”: alimente procesate, zahăr rafinat, grăsimi alterate, junk food şi aşa mai departe.

De asemenea, alege de fiecare dată inteligent, mai ales că și alimentele naturale, cele mai prețuite plante, pot intra în alcătuirea unor produse nocive. De exemplu, chiar și psyllium, o sursă excelentă de fibre pentru digestie, este uneori folosit în alimente procesate, cu aditivi, coloranți sau arome artificiale.

Ce este Agni și cum îți ajută digestia?

Ne place atât de mult perspectiva Ayurveda, deoarece e mult mai complexă decât simplul act de a mânca pentru a supraviețui. Clinica Alandi Ayurveda nuanța astfel una dintre cele mai interesante perspective asupra digestiei, care se leagă de Agni sau forța ce ne oferă longevitate, complexitate, forţă, sănătate, entuziasm, masă musculară, strălucire, imunitate și neasemuită energie. Astfel, putem conchide că Agni este cauză pentru toate. Plecând de la această premisă, și digestia este descrisă drept un „foc sacru”, comparabil cu focul hinduismului, care consumă hrana pentru a o transforma apoi în nutrienți pentru corp, minte și spirit.

Ce mai putem observa? Focul digestiv poate reprezenta și un corespondent al metabolismului din timpurile moderne. Astfel, din digestie, printr-un ansamblu de procese și de interacțiuni biologice și chimice, sunt consumați nutrienți ce devin energie pentru celulele vii ce susțin viața: iată întregul miracol al existenței.

Importanța digestiei este subliniată și de specialistul în Ayurveda Suhas Kshirsagar, care spune că fiecare boală derivă practic dintr-o digestie ineficientă.

Dar cum susții practic Agni? Sunt trei modalități principale, spun experții: prin eliminarea cauzei ce provoacă slăbirea digestiei, prin utilizarea plantelor și prin apelul la remedii naturale.

Bacteriile bune, baza unei digestii excelente

Digestia începe chiar în clipa în care pui un aliment în gură, mâncarea fiind inițial descompusă de către enzimele din salivă. Dar spațiul cel mai important în care are loc digerarea alimentelor este microflora intestinală.

Iar aici domină bacteriile bune. Conform cercetătorilor de la Harvard, bacteriile bune nu numai că digeră hrana, dar previn și numeroase afecțiuni digestive. Și nu sunt deloc puține, fiind estimat că în sistemul digestiv trăiesc circa 100 de miliarde de bacterii bune și rele, motiv pentru care experții consideră de fapt microbiomul drept un organ suplimentar, cel mai important pentru sănătatea sistemului digestiv și cu efecte fabuloase asupra întregii stări de sănătate.

Cu alte cuvinte, dacă intestinele tale sunt fericite, și tu vei fi fericită. De aceea, e primordial să consumi alimente care susțin bacteriile bune de la nivelul intestinului. Bonus, astfel vei preveni și afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, constipația sau indigestia.

Psyllium, cel mai bun aliat al microflorei intestinale

Obținut din coaja semințelor de Plantago ovata, Psyllium reprezintă o formă de fibre al cărui consum este benefic pentru mai multe organe, inclusiv inima și pancreasul, conform cercetătorilor. Dar cel mai important este că Psyllium e un prebiotic, respectiv o substanță care susține creșterea coloniilor de probiotice din tractul digestiv. Bacterii bune, probioticele îmbunătățesc digestia și susțin absorbția nutrienților.

Dar cultura de probiotice este necesară nu numai pentru digestie, dar și pentru imunitate, experții subliniind că aceste microorganisme sunt esențiale imunității, reducând inflamația din corp și susținând sănătatea celulelor și a țesuturilor.

Mănâncă pentru corp, minte și spirit!

Nu e suficient să mănânci pentru a supraviețui: respectă viața pe care ai consumat-o și gândește-te la trupul, mintea și spiritul tău. Experții Ayurveda insistă de asemenea că este important să te hrănești astfel încât să îți susții doshele. Acestea sunt în număr de 3 - Vata, Pitta şi Kapha - și corespund elementelor din Univers: apa, focul, pământul, aerul și eterul. Fiecare persoană are o dosha predominantă, ce îi determină constituția, respectiv ansamblul corpului, minții, spiritului și emoțiilor. Numai un specialist Ayurveda poate să recunoască dosha ta principală și să te sfătuiască astfel ce alimente să consumi pentru a o pune în valoare sau ce să mănânci atunci când doshele tale au fost dezechilibrate.

Cum mănânci însă pentru minte, trup și suflet? Bazează-te pe o o alimentație bogată în fibre, grăsimi sănătoase și nutrienți. De asemenea, evită mâncărurile care îți provoacă gaze, balonare, inflamație, reflux sau constipație. Acestea pot fi diferite pentru fiecare persoană în parte, așa că învață să te cunoști pe tine însăți.

Dar a mânca este sinonim și cu a gândi. Privește hrana nu doar ca pe o necesitate, ci ca pe o esență a trupului și o parte a conștiinței. Oameni, animale, plante și chiar obiecte existăm pentru a ne transforma în hrană unii pentru alții, iar atunci când alimentele pe care le consumi devin sacre pentru tine, vei vedea că începi să trăiești în echilibru.

Încheiem cu unele dintre cele mai frumoase cuvinte care însumează practic tot ceea ce am spus mai sus. Acestea îi aparțin lui Ripa Ajmera, ce a fondat Whole Yoga & Ayurveda și care scria: „Pentru mine, una dintre cele mai puternice lecţii de la străvechea Ayurveda, a fost să îmi privesc trupul ca pe templul meu… Pe măsură ce ajungem să ne percepem şi să ne tratăm trupurile ca pe propriile noastre temple, suntem nu numai apţi să ne respectăm mai mult, dar şi să onorăm alte întruchipări vii ale divinităţii. Ayurveda, în calitatea sa de artă străveche de a trăi, ne învaţă să avem grijă de corpurile şi de minţile noastre astfel încât să dobândim unitate şi să ne conectăm şi cu ceea ce nu se vede. Acesta este motivul pentru care indienii se salută unii pe alţii prin „Namaste”: Cea mai importantă plecăciune a mea pentru cea mai înaltă fiinţă din tine. Să-i onorăm pe ceilalţi începe cu a ne onora pe noi înşine, întrucât nu este într-adevăr vorba despre celălalt - nu ne întâlnim cu nimeni altcineva decât cu noi înşine din „celălalt”.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.