Hrană pentru creier și aliat împotriva stresului: află totul despre nootropicele ayurvedice

Hrană pentru creier și aliat împotriva stresului: află totul despre nootropicele ayurvedice
Redactor Andreea Baluteanu
Marţi, 03.12.2019

Stresul a devenit deja o parte constantă din viața noastră, dar te-ai gândit ce înseamnă el pentru creierul tău? Aproape fiecare aspect din stilul de viață modern poate constitui o sursă de neliniște și de agitație, de la proiectele interminabile de la muncă până la goana după cadourile de Crăciun. Până și multe dintre metodele pe care le alegem pentru a ne detensiona, cum ar fi social media, pot reprezenta tot o sursă de stres. Ce să mai spunem despre gândul la stres sau încercarea de a-l evita, care ne provoacă coșmaruri? Viața pare de multe ori un cerc chinuitor și vicios al stresului de care nu mai putem scăpa.

Soluții însă există, din fericire, iar reîntoarcerea la natură este doar una dintre ele. Azi îți vorbim despre una dintre cele mai bune surse de hrană și de echilibru pentru creier, care promite să anuleze efectele devastatoare ale stresului! Este vorba despre nootropice! Află totul despre ele din rândurile de mai jos!

Ce sunt nootropicele?

Deși poate părea astfel, să știi că stresul nu e o invenție a timpurilor prezente. Agitația continuă și neliniștea, anxietatea și adrenalina pompând prin vene au fost prezente din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, stresul nu era atât de acut în perioadele străvechi și pentru că oamenii erau mai legați de natură și reușeau să regăsească în sânul acesteia oaza de liniște.

Ce legătură au nootropicele aryurvedice cu aceste rânduri? Ele reprezintă extracte din natură care hrănesc creierul și îl eliberează de tensiune. Definite drept medicamente, suplimente sau alte substanțe cu rol de a îmbunătăți funcțiile cognitive, memoria și creativitatea, nootropicele, pe post de categorie generală, sunt însoțite de anumite controverse. Adepții lor le numesc „medicamente inteligente” și, deși majoritatea sunt eliberate fără prescripție medicală, unele dintre ele pot presupune și efecte adverse. Ca să îți dăm un exemplu, cafeina este considerată un nootropic.

De partea cealaltă, nootropicele folosite din cele mai vechi timpuri în India sunt extracte din plante care susțin funcționarea întregului organism și care au nenumărate beneficii pentru sănătate. Din ce în ce mai populare azi atât datorită eficacității lor, dar și a experienței utilizatorilor, nootropicele reprezintă soluția la care apelează tot mai mulți oameni care vor să își protejeze creierul de efectele stresului.

Cele mai importante nootropice

Vezi mai jos care sunt cele mai importante nootropice! 

Brahmi-Gotu Kola

Utilizată în medicina ayurvedică de câteva mii de ani, Brahmi-Gotu Kola este considerată în Bali „planta celor care studiază”. Conform specialiștilor, susține procesele cognitive, gândirea, memoria, claritatea minții, fericirea și starea de bine în ansamblu. De asemenea, Brahmi-Gotu Kola este recunoscută pentru faptul că protejează de radicalii liberi.

Bacopa Monnieri

Despre această plantă minunată cu funcții de nootropice se vorbește inclusiv în textele ayurvedice științifice, ceea ce demonstrează uluitoarea sa putere. Astfel, despre Bacopa Monnieri au scris Sebastian Aguiar și Thomas Borowski într-un articol de cercetare, nuanțând că: „Administrarea moderată de Bacopa Monnieri pare să hrănească neuronii, aşa cum se spune și în studiile ayurvedice vechi de 1400 de ani”. Mai mult, planta dragă Ayurveda susține funcțiile cognitive, reglează răspunsul organismului la stres și protejează creierul grație conținutului său ridicat de antioxidanți.

Ashwagandha

Una dintre cele mai iubite plante din medicina ayurvedică, Ashwagandha echilibrează răspunsul organismului la stres și poate îmbunătăți dispoziția. Alte atuuri ale acestei plante sunt legate de protecţia sistemului nervos de radicalii liberi, motiv pentru care este considerată un nootropic.       

Tulsi

Nu ar fi putut lipsi tocmai Busuiocul Sfânt de pe această listă! Cu proprietăți de reducere a stresului și de îmbunătățire a clarității minții, Tulsi are toate trăsăturile unui nootropic. Numele său poate fi tradus ca „cel incomparabil”, ceea ce subliniază atât virtuțile terapeutice ale plantei, dar și conotațiile sale religioase. Busuiocul Sfânt reprezintă, de asemenea, un adaptogen de marcă, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze la stres, reducând efectele pe care le are asupra sa, dar menținând și starea atât de necesară de alertă.

Shankhpushpi

Medicina ayurvedică este de părere că Shankhpushpi este un tonic al creierului și, în opinia noastră, aceasta este cea mai bună definiție a acestui nootropic cu virtuți recunoscute la nivel mondial. Planta îmbunătățește memoria și stimulează intelectul, protejează de numeroase maladii, inclusiv de cele care țintesc sistemul nervos central, și susține funcțiile motorii. Mai mult, o echipă de cercetători indieni a subliniat și faptul că Shankhpushpi poate fi administrată cu succes împotriva depresiei sau a anxietății. Nu în ultimul rând, acest nootropic este ideal pentru a stimula producția de hormoni ce reglează răspunsul la stres, calmând astfel organismul.

Încheiem cu câteva cuvinte ale medicului Jayarajan Kodikannath, pe care ar trebui să le prețuim mai ales în contextul provocărilor numeroase la care suntem supuși de societatea contemporană: „Mai presus de toate, suntem parte din natură. Suntem creaţi de natură, hrăniţi de natură și luaţi de aceasta. Venim din natură și ne întoarcem în natură. Fiecare respiraţie, conştiinţa și sufletul fiecăruia dintre noi sunt date de natură. O viață individuală și natura sunt unul și acelaşi lucru. Dacă ne este clar acest principiu, atunci înţelegem și cum funcţionează Ayurveda. Pentru corpul, mintea și spiritul uman, toate soluţiile se regăsesc în natură”.

Pornind de la principiile și de la bogăția Ayurveda, India a fost una dintre cele mai avansate civilizații străvechi, iar azi lumea întreagă începe să înțeleagă că este musai să ne apropiem din nou de natură. După milenii întregi, cercetătorii încă mai descoperă proprietăți extraordinare și virtuți vindecătoare ale naturii. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că plantele sunt remediile împotriva tuturor bolilor, care se adaptează perfect la fiziologia și biochimia organismului uman, precum stipula medicina antică indiană acum câteva mii de ani. E o teorie pe care o îmbrățișăm și care sperăm să fie în sfârșit acceptată de întreaga omenire, de la mic la mare.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe