Alimente bogate in cupru pe care sa le incluzi in meniu

Alimente bogate in cupru pe care sa le incluzi in meniu
Redactor Raluca Margean
Vineri, 28.02.2025

Cuprul este un element natural care este esențial pentru multe funcții ale corpului, inclusiv producerea de energie, menținerea vaselor de sânge și susținerea sistemului imunitar. În acest articol vom discuta în detaliu despre beneficiile cuprului pentru organism și vom prezenta alimentele bogate în cupru!

Cuprins

Cupru - beneficii pentru organism

Cuprul este un oligoelement esențial pentru organism, necesar în cantități mici, dar cu rol fundamental în numeroase procese biologice. Iată principalele sale beneficii:

1. Participă la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge, facilitând astfel transportul oxigenului către țesuturi.

2. Cuprul joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. De asemenea, cuprul are rol de antioxidant, legându-se de radicalii liberi din corp, împiedicându-i să dăuneze celulelor. Radicalii liberi se acumulează în corpul nostru ca răspuns la îmbătrânirea și comportamentele stilului de viață. De-a lungul timpului, nivelurile ridicate se corelează cu boli cronice precum diabetul, artrita și bolile de inimă.

3. Ajută la întreținerea țesuturilor. Organismul uman are nevoie de cupru pentru a produce enzime specifice responsabile de producerea țesutului conjunctiv din ligamente, tendoane și inimă. Aceste enzime sunt, de asemenea, implicate în menținerea structurii puternice a vaselor de sânge și susțin formarea oaselor.

4. Păstrează sănătatea creierului. Conform studiilor, cuprul ajută la transportul oxigenului către creier și luptă împotriva distrugerii celulelor radicalilor liberi. De asemenea, este necesar pentru a produce enzime care controlează funcțiile sistemului nervos. Această activitate include reglarea răspunsului la stres și aminelor dietetice care descompun alimentele în energie. Cu alte cuvinte, cuprul participă la producerea de energie în celule și susține funcționarea normală a sistemului nervos, contribuind la formarea mielinei, substanța care protejează neuronii.

Semne că ai lipsă de cupru

Organismul uman nu are nevoie de mult cupru și în general, majoritatea oamenilor își obțin acest mineral esențial din dietă. Cuprul se găsește într-o gamă largă de alimente, chiar și în apa de băut. Dacă există, totuși, persoane care nu primesc suficient cupru din alimentație, acestea își pot lua acest mineral din suplimente. Cuprul este disponibil fie singur, fie inclus în multivitamine.

Deficiența de cupru este foarte rară, însă atunci când apare, poate provoca simptome precum:

  • Anemie
  • Temperatură scăzută a corpului
  • Fracturi osoase și osteoporoză
  • Număr scăzut de celule albe din sânge
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Pierderea pigmentului de pe piele
  • Probleme cu tiroida

De asemenea, este important de știut că organismul eliberează în mod natural orice urmă de cupru suplimentar de care nu are nevoie, toxicitatea cuprului fiind extrem de rară. Atunci când există prea mult cupru în corp, acesta provoacă dureri de stomac, sete severă și diaree.

Riscurile la care te expui când ai lipsă de cupru

Majoritatea cuprului din organism se găsește în ficat, creier, inimă, rinichi și mușchii scheletici. Așa cum am menționat mai sus, deficiența de cupru este rară, dar poate duce la boli cardiovasculare și alte probleme, precum afectarea funcționării creierului. 

Deficiențele de cupru au fost legate de:

1. Boala Menkes (o afecțiune genetică rară asociată cu simptome neurodegenerative și anomalii ale țesutului conjunctiv)

2. Boala Wilson (exces de cupru în organism, în special în ficat și creier, ce duce la probleme neurologice. Boala Wilson nu este vindecabilă)

3. Alzheimer (tulburare cronică neurodegenerativă progresivă care afectează funcțiile cerebrale și comportamentul)

De asemenea, prea puțin cupru poate duce la neutropenie, o lipsă de celule albe din sânge (neutrofile), care luptă împotriva infecțiilor. O persoană cu un nivel scăzut de neutrofile are mai multe șanse de a face o boală infecțioasă.

Alimente bogate în cupru

Cuprul se găsește în multe alimente, ceea ce face ușor să obții cantitatea zilnică recomandată. Iată 8 alimente deosebit de bogate în acest mineral esențial pentru organism:

1. Ficat de vită

Ficatul de vită conține cea mai mare cantitate de cupru per porție, comparativ cu orice aliment. Fie că este fiert sau prăjit, o porție de 115 grame de ficat de vită conține 16.070 de micrograme, de aproape 10 ori necesarul zilnic. Este un aliment atât de bogat în cupru încât nutriționiștii recomandă consumul de ficat de vită doar o dată pe săptămână pentru a evita posibilele simptome de toxicitate. Ficatul de pui este o alternativă bună la 566 micrograme, reprezentând 62% din necesarul zilnic.

2. Stridii

Stridii pe o farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Stridiile au o cantitate excepțional de mare de cupru, o porție de 100 de grame de stridii fierte conținând 5710 mcg de cupru. Dacă nu ești un mare consumator de stridii, o alternativă bună sunt majoritatea fructelor de mare. De exemplu, crabul conține 734 de micrograme de cupru per porție de 100 de grame, iar somonul afumat are 230 de micrograme de cupru.

3. Ciuperci

Fiind bogate în proteine, ciupercile sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți esențiali, inclusiv cuprul. Ciupercile shiitake crude, originare din bucătăria est-asiatică, vin cu 20% din necesarul de cupru per cană. Cu toate acestea, atunci când sunt gătite, acest conținut crește la 1300 de micrograme, 144% din valoarea zilnică necesară de cupru. 

4. Nuci de caju

Nuci caju într-o nucă de cocos
Sursa foto: Pexels.com

O mână de nuci caju îți poate oferi aproape tot necesarul zilnic de cupru, o porție de 28 de grame de nuci de caju având 629 de micrograme de cupru. Poți mânca caju crude, le puteți adăuga în diverse feluri de mâncare calde și reci sau le poți înmuia peste noapte pentru a le folosi ca bază pentru tartine, brânzeturi și sosuri fără lactate.

5. Semințe de floarea soarelui

Multe semințe sunt bogate în cupru, inclusiv semințele de floarea soarelui, cu 519 micrograme per 28 de grame. Cu toate acestea, unele produse din semințe de floarea soarelui au cantități mari de sare adăugată, așa că este important să-ți limitezi porția pentru a reduce riscurile de sănătate asociate cu dietele bogate în sodiu.

6. Cartofi

Un cartof copt de mărime medie conține aproximativ 204 micrograme de cupru per porție, fie că este servit copt, piure sau prăjit. Deși aduc puțin cupru la masă, cartofii dulci sunt și o sursă densă de nutrienți a mineralului, la 184 de micrograme pentru o porție de dimensiuni similare.

7. Ciocolată neagră

Bucăți de ciocolata neagra
Sursa foto: Pexels.com

Un baton de ciocolată neagră poate acoperi necesarul de cupru pentru întreaga zi. Când vine vorba de valoarea nutritivă a ciocolatei, cu cât aceasta este mai neagră (conține mai multă cacao), cu atât mai bine. Un baton de 100 de grame de ciocolată neagră cu 70%-85% conținut de cacao are 1.770 micrograme de cupru, iar o ciocolată neagră cu 60-69% de cacao are 1.250 micrograme de cupru.

În comparație cu ciocolata neagră, ciocolata cu lapte are 491 de micrograme pentru aceeași porție (de 100 de grame).

8. Tofu

Tofu este o sursă excelentă de proteine ​​și alți nutrienți, cum ar fi calciul, adesea lipsiți în dietele pe bază de plante. În ceea ce privește cantitatea de cupru din tofu, o porție de 100 de grame conține 398 de micrograme de cupru, ceea ce înseamnă aproximativ 44% din valoarea zilnică necesară de cupru.

Așadar, cuprul este un mineral esențial pentru organism, având un rol important în diverse funcții biologice. Este necesar pentru formarea globulelor roșii, menținerea sănătății vaselor de sânge, a sistemului imunitar și a funcției cerebrale. De asemenea, are proprietăți antioxidante, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ. În general, majoritatea oamenilor pot obține suficient cupru din dieta lor zilnică. Consumă aceste alimente bogate în cupru pentru a contribui la bunăstarea organismului. 

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Webmd.com

Articolul urmator »
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Raluca Margean | Joi, 25.07.2024
Incepe quiz
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
10 alimente care sporesc senzația de foame
Raluca Margean | Joi, 30.01.2025

Ne găsești pe