Moringa, planta miraculoasă: cum o folosești și ce beneficii îți aduce

Moringa, planta miraculoasă: cum o folosești și ce beneficii îți aduce
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 17.01.2019

În cazul în care nu ai auzit până acum de Moringa, nu e cazul să îți faci griji: ea este o descoperire nouă și pentru oamenii de știință occidentali, fiind însă folosită din cele mai străvechi timpuri de practicanții Ayurveda.

Abia în 2008 proprietățile extraordinare ale acestei plante atrăgeau atenția Institutului Național de Sănătate din America (National Institute of Health), ce o desemna „planta anului”, afirmând că: „Nicio altă plantă de pe această planetă nu are potenţialul de a inversa efectele multiplelor probleme majore de mediu și, totodată, să ofere atât de multe beneficii pentru oameni”.

Numită de atunci „planta miraculoasă”, cu peste 1.300 de studii, articole și rapoarte care îi atestă proprietățile terapeutice, Moringa impresionează prin faptul că tratează deficiențele nutriționale și că poate fi utilizată în întregime, fiind consumată sub formă de ceai, smoothie-uri sau transformată în ulei cu aplicare topică.

Vezi mai jos care sunt beneficiile, modalitățile de utilizare și istoricul acestei plante minunate. De asemenea, răspundem și la întrebarea „Are Moringa efecte adverse?”, pentru ca tu să o consumi în deplină cunoștință de cauză!

Moringa: istoricul plantei miraculoase

Moringa provine din mai multe soiuri, dar de departe cel mai utilizat este soiul de Moringa oleifera, pomul ale cărui roade au fost folosite de peste 3.000 de ani în Ayurveda și de specialiști din întreaga lume pentru a combate deficiențele nutriționale asociate lumii a treia.

Unul dintre cele mai impresionante avantaje ale Moringa este că poate supraviețui în condiții grele, pe soluri uscate pe unde nu crește de obicei nimic. E motivul pentru care superplanta a susținut populațiile din regiuni precum India sau de pe continentul african, care au reușit să trăiască în perioadele de foamete exclusiv datorită beneficiilor sale.

Planta are peste 100 de nume în cele mai diverse culturi, crescând în special în Munții Himalaya și în anumite zone ale Africii și Asiei.

6 beneficii extraordinare ale Moringa

Superplanta despre care îți povestim azi are o arie largă de utilizare, putând fi folosită în tratarea unor probleme de sănătate precum: afecțiuni cauzate de inflamații, cancer, diabet, anemie, artrite și alte boli ale încheieturilor, precum reumatism, alergii și astm, constipație, dureri ale stomacului, diaree, epilepsie, ulcere stomacale și intestinale, dureri de cap cronice, afecțiuni ale inimii, hipertensiune, pietre la rinichi, retenție de fluide, afecțiuni ale tiroidei, scădere a libidoului, infecții bacteriene, fungice, virale și parazitare.

Nu e de mirare, cu o arie atât de răspândită de utilizare, că Moringa prezintă beneficii extraordinare. Descoperă-le pe 6 dintre cele mai importante:

E plină de antioxidanți și compuși antiinflamatorii. Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să consumi Moringa e legat de faptul că planta are efecte similare medicamentelor antiinflamatorii, așa cum nota și un raport publicat în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. Cu un cumul extraordinar de aminoacizi esenţiali, fitonutrienți, carotenoide, antioxidanți și compuși antibacterieni naturali, Moringa acționează precum un antiinflamator, cu zero efecte adverse.

De asemenea, frunzele conțin unii dintre cei mai importanți compuși antiîmbătrânire (polifenoli, vitamina C, betacaroten, quercitină și acid clorogenic), renumiți pentru faptul că diminuează efectele stresului oxidativ asupra organismului, dar și pe cele ale inflamației. Prezența acestor substanțe în organism previne dezvoltarea unor boli cronice periculoase, precum cancerul de stomac, de plămâni sau de colon, hipertensiunea, diabetul, precum și scăderea acuității vizuale odată cu înaintarea în vârstă.

Moringa echilibrează nivelul de hormoni și încetinește procesul de îmbătrânire. Efectele plantei Moringa sunt minunate și pentru femeile aflate la menopauză. Un studiu publicat în Journal of Food Science and Technology a arătat că efectele plantei Moringa și ale frunzelor de amarant sunt benefice asupra femeilor aflate la menopauză. Specialiștii au plecat de la faptul că, odată cu postmenopauza, femeile se lovesc de deficiențe ale hormonilor tinereții, precum estrogenul. Oamenii de știință au dorit să afle dacă antioxidanții naturali din aceste plante pot contracara efectele de îmbătrânire, reechilibrând hormonii.

Prin urmare, femeile incluse în studiu aflate la menopauză, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, au fost împărțite în trei grupuri, fiecare primind un anumit număr de suplimente, cercetătorii monitorizând în special nivelurile de antioxidanți, glucoza și hemoglobina.

Rezultatele au fost spectaculoase! S-a dovedit că Moringa și amarantul au crescut în mod semnificativ numărul de antioxidanți din organism, aceleași efecte fiind observate și în cazul hemoglobinei. De partea cealaltă, glucoza a prezentat un control mult mai bun. Prin urmare, oamenii de știință au concluzionat că Moringa are efecte terapeutice în contracararea complicațiilor cauzate de îmbătrânire și în dezechilibrele hormonale.

Alte proprietăți pozitive ale Moringa includ creșterea libidoului, calitățile afrodiziace, efectele de stimulare a dorinței sexuale, funcționarea mai bună a sistemului imunitar și creșterea producției de lapte la sân din timpul sarcinii.

Moringa îmbunătățește digestia. Încă din perioadele străvechi au fost observate excelentele proprietăți ale Moringa în vederea unei digestii eficiente. Vei fi impresionată de aria extraordinară de acțiune a acestei plante: prevenirea sau tratarea ulcerelor, bolilor de ficat, afecțiunilor rinichilor, infecțiilor fungice, problemelor digestive. De asemenea, planta e formidabilă și împotriva pietrelor la rinichi, infecțiilor tractului urinar, constipației, retenției de lichide și diareei, ceea ce o face excelentă în perioada de după sărbători.

Mai mult, uleiul de Moringa a avut rezultate miraculoase în îmbunătățirea funcțiilor ficatului și în detoxificare, contribuind la eliminarea substanțelor toxice, cu precădere a metalelor grele.

Moringa e un aliat pentru bolnavii de diabet, echilibrând nivelul zahărului din sânge. Acidul clorogenic conținut de plantă este unul dintre compușii care reduc nivelul de zahăr din sânge, dar care contribuie și la controlul producției de glucoză în funcție de nevoile corpului. Astfel, Moringa devine un antidiabetic natural, care echilibrează hormonii și protejează corpul uman în mod natural de această afecțiune.

Efectele Moringa în acest sens au fost discutate în International Journal of Food Science Technology, unde s-a publicat un studiu ce analiza nivelul de glucoză și de insulină de la pacienții cu diabet, după ce aceștia consumaseră un produs bogat în carbohidrați. Se pare că, după ce bolnavilor de diabet li s-au administrat trei plante diferite (Moringa, curry si castravete amar), aceștia au prezentat un răspuns la insulină semnificativ mai mic, valabil în cazul oricăreia dintre plante.

De asemenea, studiile realizate la Biotechnology Institute din cadrul Universității Sadat din Egipt au reliefat proprietățile antidiabetice ale pudrei din semințe de Moringa. Luată în doze mici (circa 500 de miligrame per kilogram), pudra a crescut numărul antioxidanților din organism, dar și pe cel al enzimelor produse de ficat, pancreas și rinichi. Realizate pe cobai, testele au indicat că nivelurile ridicate de imunoglobulină, creşterea rapidă a nivelului glucozei și a hemoglobinei glicozilate (3 markeri importanți) au suferit diminuări remarcabile în cadrul șoarecilor cu diabet ce au primit Moringa. De asemenea, cobaii au prezentat și ameliorarea generală a sănătății rinichilor și pancreasului și reducerea problemelor asociate diabetului.

Moringa protejează și hrănește pielea. Conținând compuşi naturali antibacterieni, antifungici și antivirali care apără pielea de infecții, Moringa e o plantă-minune pentru frumusețea ta. Printre afecțiunile ce o au drept inamic se numără: infecțiile fungice (ciuperca piciorului/piciorul atletului), acneea, pungile de puroi și abcesele, mătreața, gingivita. De asemenea, planta elimină mirosurile neplăcute și accelerează vindecarea în cazul înțepăturilor de insecte, a arsurilor, verucilor virale și rănilor deschise.

Uleiul de Moringa reprezintă un agent astringent și antibacterian fabulos, fiind utilizat în industria alimentară și în cea a parfumurilor grație acestor proprietăți. De asemenea, hidratează în profunzime și restabilește funcția de barieră protectoare a pielii, atuuri pe care nu le poți trece cu vederea.

Moringa protejează creierul și stabilizează starea de spirit. Nu ești convinsă că Moringa chiar e o plantă-miracol? Află că ea include niveluri extraordinare de serotonină, „hormonul fericirii”. O veste excelentă! De asemenea, Moringa conține rezerve importante de antioxidanți care susțin tiroida și mențin un nivel ridicat de energie. Prin urmare, planta e excelentă pentru lupta împotriva oboselii, a depresiei, a schimbărilor de dispoziție și a insomniilor.

Date fiind aceste uluitoare beneficii, nu e greu de argumentat de ce Moringa trebuie să își facă loc în alimentația ta. Alege întotdeauna producători de încredere, precum Organic India. Moringa e 100% Certificata Organic și NON-OMG. De asemenea, produsul nu conține gluten, un alt atu pe care nu îl poți trece cu vederea.

Informații nutriționale despre Moringa

Cu atâtea beneficii, e de la sine înțeles că Moringa trebuie să aibă o structură nutrițională excepțională. Planta conține de 2 ori mai multe proteine decât iaurtul, de 4 ori mai multă vitamina A decât morcovii, de 3 ori mai mult potasiu decât bananele, de 4 ori mai mult calciu decât laptele de vacă și de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele.

Moringa e o plantă unică datorită proprietății sale de a oferi beneficii imense prin intermediul tuturor părților componente. Frunzele, semințele, florile, tulpina, rădăcina, toate luptă împotriva radicalilor liberi.

Frunzele conțin substanțe nutritive, inclusiv antioxidanţi, proteine, calciu, betacaroten, vitamina C și potasiu. Excelentă este însă compoziția de vitamina A, grație căreia Moringa e administrată copiilor din lumea a treia pentru a trata deficiențele ce cauzează funcționarea necorespunzătoare a sistemului imunitar.

Moringa include și o combinație unică de fitonutrienți precum zeatina, quercitina, beta-sitosterol, acidul cafeoilchinic și kampferolul, cu puternice proprietăți antiinflamatorii. De ce sunt importanți acești compuși? Studiile au demonstrat că susțin sănătatea inimii, îmbunătățesc circulația și au efecte antidiabetice, antiepileptice, antiulcer, antispam și antihipertensive. Frunzele sunt apoi transformate în ceai, turnându-se apă caldă peste ele și eliberând apoi toți acești compuși chimici minunați.

Folosirea Moringa

Planta Moringa se consumă sub formă de pudră ori prin suplimente. Capsulele sunt preferate și datorită faptului că între locurile de origine ale Moringa, Africa sau Asia, și piețele de desfacere din Europa și America sunt distanțe destul de mari. Frunzele reprezintă baza pentru aceste extraordinare produse, conținând cea mai mare cantitate de antioxidanți și macronutrienți. Poți consuma și frunzele uscate, dar în timpul mesei, nu pe stomacul gol.

Ceaiul de Moringa se obține din frunze uscate peste care se toarnă apă fierbinte. Cel mai bun ceai este cel organic, în care frunzele au fost uscate la temperaturi scăzute pentru a se păstra compușii delicați. Evită să fierbi frunzele pentru a nu pierde aceste substanțe nutritive importante.

Seminţele de Moringa, păstăile și florile. Aceste părți componente ale plantei sunt bogate în acizi grași și în proteine, fiind folosite pentru purificarea apei și ca adaos de proteine în dietele sărace în substanțe nutritive. Semințele sunt în general prăjite sau uscate.

Uleiul de Moringa se aplică pe piele sau se utilizează în rețetele alimentare, cu beneficii uluitoare, pe care ți le-am prezentat mai sus. Păstrează-l în locuri întunecate și răcoroase, departe de razele soarelui.

Moringa e utilizată cu succes și pentru fertilizarea solurilor, în zonele cu reîmpăduriri, pentru manufacturarea medicamentelor. Chiar și atunci când se descompune, planta e minunată deoarece ajută alte specii să se dezvolte.

În ceea ce privește gustul, acesta seamănă cu o combinație între sparanghel și hrean. Nu există o doză minimă recomandată, dar specialiștii te sfătuiesc totuși să nu depășești 29 miligrame de moringa per kilogram corp. Începe cu o jumătate de lingură de pudră în primele 3-5 zile consecutive, apoi crește treptat doza pentru ca organismul să se obișnuiască. Moringa poate avea efecte laxative, așa că evită să o administrezi zi de zi.

Moringa versus Matcha

Considerate două dintre cele mai apreciate superalimente ale momentului, Moringa și Matcha au foarte multe trăsături în comun. Ele conțin mulți antioxidanți, contracarează inflamația, încetinesc îmbătrânirea, protejează creierul și inima și întăresc sistemul imunitar.

În ceea ce privește diferențele, Moringa include mai multe fibre, proteine, calciu, sodiu, vitamina C și vitamina A comparativ cu Matcha. De asemenea, Moringa impresionează și cu faptul că prezintă în compoziție toți cei 9 aminoacizi esențiali (leucina, isoleucina, lisina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofanul, valina și histidina). E motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății a ales Moringa pentru a contracara deficiențele din dietele sărace în substanțe nutritive.

De partea cealaltă, ceaiul de Matcha conține de 15 ori mai multe ingrediente active decât ceaiurile verzi, antioxidanți, dar și galat de epigalocatehină, un polifenol cu efecte remarcabile de protecție a creierului. Prin urmare, e recomandat să combini cele două plante pentru a te bucura de toate beneficiile extraordinare pentru sănătate.

Are Moringa efecte secundare?

Atunci când o plantă prezintă beneficii atât de uluitoare, e natural să te întrebi dacă nu cumva are și efecte adverse. Fiind 100% naturală, Moringa nu conține aditivi chimici și, prin urmare, nu are niciun efect secundar atunci când e înghițită sau aplicată local, pe piele. E important însă să verifici cu atenție producătorul și să cumperi Moringa în cea mai pură formă.

Există, de asemenea, posibilitatea ca planta să fie combinată cu ingrediente sintetice sau cu toxine, așa că e vital să citești cu atenție compoziția. Nu consuma mai mult de 6 grame pe zi, timp de trei săptămâni.

Există și câteva restricții: e recomandat să eviți Moringa dacă ești însărcinată sau alăptezi, deoarece poate include substanțe chimice ce pot provoca contracții ale uterului sau complicații. Discută cu medicul tău cu privire la administrarea Moringa.

Prin urmare, Moringa prezintă toate argumentele pentru a fi numită „planta miraculoasă”. Are efecte antiinflamatorii excepționale, echilibrează hormonii, încetinește procesul de îmbătrânire, susține digestia, echilibrează glicemia, previne și luptă împotriva diabetului, hrănește pielea, îmbunătățește dispoziția și protejează creierul. Nu mai ai ce să îi ceri!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Ne găsești pe