Neem și sistemul imunitar: uite ce beneficii extraordinare are!

Neem și sistemul imunitar: uite ce beneficii extraordinare are!

Redactor Andreea Baluteanu

Perioada actuală ne-a demonstrat cu prisosință ce importanță uriașă are sistemul imunitar. Pavăza noastră în fața bolilor este tot mai încercată și facem tot posibilul pentru a identifica modalități prin care să o fortificăm în mod natural.

Iar planta indiană Neem pare să fie remediul la care visam. Folosită încă de dinainte de istoria înregistrată, Neem a constituit din cele mai vechi timpuri un leac pentru oameni. Nu numai frunzele, dar și fructele, rădăcinile, semințele, uleiul și scoarța acestui copac magic au fost utilizate intern sau topic, deținând nenumărate beneficii pentru sănătate. Află cum îți poate sprijini sistemul imunitar acest arbore capabil să facă față insectelor și microbilor și vezi ce alte daruri îți pune la dispoziție cu atât de multă blândețe!

Istoria Neem în India: cum a devenit planta care ușurează toate bolile

Cu mai mult de 10000 de ani în urmă, pe teritoriul Indiei actuale nu exista nici măcar Ayurveda. Sistemul medical folosit purta numele de Siddha, termen care poate fi tradus prin „cel care previne moartea”. Folosit și azi în regiuni precum sudul Indiei, al Malayisiei și al Singapore, dar și în Sri Lanka, acest sistem adula practic Neem-ul pe care îl considera întăritor al imunității, dar și sursă de tratament și de prevenție a tuturor bolilor.

planta de Neem ilustratie

Câteva milenii mai târziu, India era martora trezirii spiritualității prin opere religioase și literare precum Vedele, Upanișadele, Puranas, Mahabharata sau Ramayana. În strânsă corelație cu ele a apărut și Ayurveda, care privea toate formele de viață ca pe un întreg, cu corelații atât de profunde între ele.

Este exact ceea ce oferea Neem, văzut drept o plantă tămăduitoare capabilă să trateze toate bolile, dar și să ofere echilibru. De ce era acest amănunt atât de important? Deoarece pentru Ayurveda, bolile se nasc mai întâi în minte, iar aceasta este primul nostru gardian, prin propagarea gândurilor bune. De partea cealaltă, sistemul imunitar venea pe al doilea plan, protejând contra amenințărilor interne sau externe. Numit și „arborele-farmacie”, Neem era capabil să răspundă tuturor acestor provocări.

Iar cu 4500 de ani în urmă, când vindecătorii Ayurvedici au început să consemneze texte pe care să le lase moștenire, Neem era o adevărată mândrie. Numit  Sarva Roga Nivarini, respectiv planta capabilă să vindece toate suferințele și bolile, Neem era preaslăvit de cei mai importanți înțelepți ai vremii. Printre aceștia, Charaka (sec 2 î.e.n) îl numea cel „care ține toate bolile la distanță” într-un text Ayurveda, iar un alt vindecător renumit, Sushruta (sec. 4 î.e.n.) îl descria ca fiind „cel care ușurează bolile”.

De atunci și până azi, Neem nu și-a pierdut nici pe departe reputația de salvator al omenirii. Azi, este folosit nu numai ca atare, dar și în preparate terapeutice precum săpunuri, paste de dinți, suplimente alimentare, cataplasme, loțiuni, pesticide, creme și altele.

Ce beneficii are Neem pentru sănătate?

Într-un cuvânt, nenumărate. Specialistul în cercetarea plantelor Melissa Petruzzello nuanța proprietățile antibacteriene și antifungice ale Neem, iar site-ul webMD stipula capacitatea Neem de a echilibra glicemia, de a susține digestia și de a lupta contra apariției plăcii bacteriene.

femeie care sta in pat si bea ceai concept hygge

Însă Neem are și atribute de întărire a sistemului imunitar, cumulate mai ales din nenumărate sale proprietăți (antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante, antiparazitare, antiinflamatorii, antipiretice și antiseptice) care ajută organismul contra a numeroase și diverse probleme de sănătate.

Acțiunea sa proimunitate este subliniată și de către cercetătorii specializați în fitochimicale Anamika Bose și Rathindranath Baral. Aceștia vorbesc în principal despre capacitatea Neem de a crește nivelul de mediatori din sistemul imunitar și de a susține formarea celulelor T, respectiv primele în linia de apărare contra virusurilor și a bacteriilor. De asemenea, această plantă miraculoasă stimulează și activitatea celulelor albe macrofage ce detoxifică și elimină invadatorii din corp. De asemenea, Neem este și un agent de purificare a sângelui, astfel întărind sistemul imunitar și sprijinindu-l să distrugă microbii și toxinele fără a le mai oferi vreo șansă să ajungă în corpul tău.

Neem, planta bună la toate: sunt și restricții?

Planta bună la toate nu produce efecte adverse, dar consumul uleiului, scoarței și frunzelor ar trebui evitat dacă ești însărcinată. E recomandat de asemenea să consulți un medic specializat în Ayurveda care să te îndrume către terapia corectă. Ceea ce nu înseamnă că nu poți folosi liniștită Neem în alte forme, pentru a fortifica sistemul imunitar, a detoxifica în profunzime și a proteja la toate nivelurile.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock, Organic India

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.
Incepe quiz
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.