Patru plante care te scapă de oboseală

Patru plante care te scapă de oboseală

Redactor Andreea Baluteanu

Pentru majoritatea dintre noi, să fim obosite e deja o stare de fapt. Nu mai miră pe nimeni faptul că suntem lipsite de energie și că depunem eforturi imense pentru a reuși să ajungem cu bine la capătul zilei de lucru.

Mai periculos decât oboseala, chiar și cea cronică, e stresul. Acesta „consumă” nutrienții pe care și așa îi adunăm cu greu, determină eliberarea de hormoni în exces (adrenalină, cu precădere) și intensifică fenomenul de oxidare a țesuturilor. Cum poți scăpa de acest cerc vicios? Cu ajutorul naturii! Mai jos noi îți spunem care sunt cele 4 plante folosite în Ayurveda cu potențial miraculos de a te energiza, care reușesc să te mențină pe linia de plutire. Vezi despre ce e vorba!

Cele 4 plante care furnizează energie și luptă cu stresul

Știm prea bine cât de periculos e stresul și suntem conștiente că e vital să facem tot posibilul pentru a-l reduce. Însă e acest deziderat realizabil? În cea mai mare parte, nu. Stresul a devenit o prezență cotidiană și nu stă în puterea noastră să îl facem să dispară cu totul. În aceste condiții, natura ne sare generoasă în ajutor. Cele 4 plante de mai jos combat oboseala și efectele nocive ale stresului asupra organismului, cresc energia și vitalitatea. Adevărate „superalimente”, ele vor reprezenta o schimbare excepțională și te vor impresiona cu efectele lor.

Vezi care sunt noile tale eroine contemporane!

Tulsi sau Busuiocul sfânt

Specialiștii sunt de părere că Busuiocul sfânt e „Regina” plantelor atunci când vine vorba despre echilibrarea nivelului de hormoni ai stresului. Tulsi are proprietăți adaptogene, ceea ce înseamnă că, prin intermediul nutrienților și antioxidanților, susține corpul în misiunea de a se adapta la stresul fizic, emoțional și de mediu la care este supus.

Aceste funcții sunt puse în valoare și de etimologia cuvântului: Tulsi este alcătuit din rădăcina „Tula”, care înseamnă „echilibru” și sufixul „Si”, respectiv „linie orizontală”. E dovada supremă că, din cele mai vechi timpuri, învățații au intuit extraordinara putere a plantei de a ne ajuta să ne echilibrăm din toate punctele de vedere, atât emoțional, cât și fizic.

Mai mult, Tulsi are un gust plăcut, fiind minunat sub formă de ceai, dar putând fi consumat și sub formă de capsule. La Organic India vei descoperi ceaiuri ce au la bază nu mai puțin de 3 specii diferite, alegeri excepționale pentru un început de zi luminos.

Moringa

Originar din India și din Africa, arborele Moringa conține în frunzele sale o gamă extraordinară de vitamine, minerale, antioxidanți și toți cei 18 aminoacizi esențiali. Este motivul pentru care e considerat a fi alimentul cel mai bogat în nutrienți comparativ cu greutatea sa și pentru care este integrat de mii de ani în dieta localnicilor.

Dacă nu ne crezi, precizarea următoare te va convinge cu siguranță că Moringa poate fi planta care îți dă putere acum! Frunzele conțin de 7 ori mai multă vitamina C decât o portocală, de 4 ori mai mult calciu decât laptele și de 3 ori mai multe proteine decât lintea, comparativ gram per gram.

Cum poți consuma Moringa? Amestecă pudra obținută din frunze în smoothie-uri sau include-o în mixurile de apă și suc proaspăt stors de lămâie, pentru o doză binevenită de energie.

Ashwagandha

Un alt adaptogen cu proprietăți tonice, plin de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, Ashwagandha hrănește corpul, îi conferă energie și capacitatea de a lupta singur cu stresul.

De asemenea, acest superaliment are și alte efecte benefice: susține sistemul nervos, promovând o stare de calm și relaxare, redă echilibrul psihic atunci când te lupți cu tendințe spre anxietate și depresie, echilibrează sistemul endocrin, protejează tiroida, îmbunătățește rezistența fizică și sporește puterea. Mai mult, Ashwagandha e ideală pentru un sistem imunitar capabil să facă față oricăror provocări, un aspect esențial pe timp de iarnă, te ajută să adormi mai repede și să te odihnești mai bine și stimulează sexualitatea.

În mod tradițional, pudra de Ashwagandha se combină cu lapte cald, cu miere sau unt ghee, rezultând un amestec ultra hrănitor, tonic și energizant. De asemenea, rădăcina poate fi transformată în ceai, pudră, tinctură sau capsule. Oricum ar fi, sigur îți vei regăsi favoritul.

Amalaki sau Amla

Încheiem lista noastră de plante care te energizează cu Amalaki, un super fruct utilizat în medicina indiană grație puterilor sale vindecătoare. Un adaptogen esențial, această plantă va face minuni împotriva oboselii.

Fructul prezintă una dintre cele mai ridicate concentrații de vitamina C dintre toate plantele existente pe pământ, de ioflavonoide și polifenoli, susținând toate funcțiile corpului. Pe lângă energizare, Amalaki rejuvenează sistemul digestiv, protejează de oxidare, susține funcționarea ficatului și sistemul imunitar.

Include aceste 4 plante în dieta ta și vei vedea cum oboseala și stresul vor fi reduse dramatic. Acestea îți oferă micronutrienții de care ai nevoie pentru a atinge acel echilibru mult-visat, pentru sănătate și stare de bine. Pentru a profita de pe urma tuturor acestor efecte pozitive, e însă vital să Alegi ORGANIC!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Murele – 9 beneficii pe care trebuie să le cunoşti
Murele – 9 beneficii pe care trebuie să le cunoşti
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.