Studiu: acestea sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanţi

Studiu: acestea sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanţi

Redactor Andreea Baluteanu

Ni se spune din toate părțile că antioxidanții sunt extrem de benefici pentru sănătatea noastră, dar câte dintre noi am putea afirma cu exactitate că știm de unde să îi procurăm? Antioxidanții sunt constituenți alimentari care luptă împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ, ce poate juca un rol covârșitor în instalarea multor boli cronice. De asemenea, aceste componente sunt ideale pentru consum deoarece protejează organismul și longevitatea sa.

De aceea, considerăm că e o veste cum nu se poate mai bună că oamenii de știință au început să analizeze conținutul de antioxidanți din cele mai cunoscute surse de hrană. Au fost studiate nu mai puțin de 3.100 de alimente, iar rezultatele le vei putea descoperi în rândurile de mai jos!

De ce sunt importanți antioxidanții

Nutriționiștii afirmă răspicat că o dietă bazată în general pe plante, cu un aport mare de legume și de alimente bogate în substanțe nutritive, este esențială dacă vrei să trăiești mult și frumos. Recurgând la aceste alegeri alimentare, îți protejezi organismul de stresul oxidativ și previi bolile cronice.

Cu toate acestea, dacă principiul e indiscutabil, e mai dificil pentru cercetători să stabilească precis care sunt acele alimente ideale pentru o sănătate înfloritoare. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că există mai mult de 25.000 de constituenți alimentari, mulți dintre ei deținând capacitatea de a influența procesele desfășurate în organism.

În ceea ce privește componentele alimentare cele mai benefice, cele bioactive, acestea provin în mare parte din plante și poartă numele de fitochimicale. Dintre ele, antioxidanții sunt cei mai apreciați. Ce „minuni” realizează? Elimină radicalii liberi și alte specii reactive de oxigen și azot, despre care cercetătorii sunt de părere că se află la originea majorității bolilor cronice.

Mai mult, mecanismele prin care acționează antioxidanții sunt complexe, chiar mai versatile decât putem pricepe noi. Ei au un rol important și în longevitate, în procesele de refacere a celulelor și în repararea ADN-ului, procese cu atât mai afectate de înaintarea în vârstă și de mediul poluat în care trăim.

De aceea, îți propunem să descoperi mai jos „eroinele” din alimentație, respectiv cele mai apreciate surse de antioxidanți!

Cele mai bune surse de antioxidanți, conform studiilor

Publicat în 2010 în jurnalul științific Nutrition Journal, studiul despre care îți vorbim azi a devenit un etalon în nutriție și nu am putea fi mai fericite de acest fapt. Având drept autori reputați oameni de știință, cercetători și profesori japonezi, americani și norvegieni, studiul a analizat peste 3.100 de alimente, băuturi, condimente, plante și suplimente alimentare pentru a stabili care sunt cele mai bune surse de antioxidanți.

Care este concluzia la care a ajuns? Ți-o prezentăm în rândurile de mai jos, unde îți vom preciza „campioanele”, respectiv 5 dintre produsele cu cel mai ridicat conținut de antioxidanți.

  1. Sânge de dragon (Croton lechleri) soluție lichidă Peru 2.897,11 mmol/100 g;
  2. Ceai verde pudră Japonia 1.347 mmol/100 g;
  3. Triphala pudră India 706,25 mmol/100 g;
  4. Amalaki pudră India 301 mmol/100 g;
  5. Cuișoare uscate 175-465 mmol/100 g (în funcție de soi, calitate etc.).

Dacă ești confuză și nu înțelegi prea bine sistemul de măsură, află că, de exemplu, un măr verde conține circa 0,50 milimoli de antioxidanți per 100 de grame, iar o cafea espresso 16,33 de mmol/100 g. Nu este așa că cifrele de mai sus ți se par acum cu atât mai spectaculoase?

Studiul a fost, firește, extrem de amănunțit, dar mai sunt câteva informații pe care considerăm că ar merita să le reții.

Astfel, cantitatea de antioxidanți nu va fi mereu egală în același aliment, depinzând mult de condițiile de cultivare, depozitare, prelucrare și recoltare a respectivului produs, dar și de tipul său (organic sau convențional) sau de soi.

Foarte apreciat a fost în cadrul studiului și laptele matern, care conține mai mulți antioxidanți decât sucul de rodie, căpșunele și cafeaua. Evident, laptele matern a fost cotat mult mai bine decât laptele praf.

Ce mai merită să introduci în alimentația ta? Cerealele, care au, în funcție de specificul lor, un conținut ridicat de antioxidanţi. De asemenea, ciocolata deține un loc fruntaș pe listă, fiind însă necesar să specificăm faptul că numărul de antioxidanți este proporțional cu coeficientul de cacao naturală din compoziție.

Ține cont și de faptul că există alimente al căror număr de antioxidanți depinde de modul cum au fost pregătite… și informațiile te pot surprinde. De exemplu, roșiile procesate (în bulion) conțin mai mulți antioxidanți decât cele proaspete deoarece licopenul e mai biodisponibil în urma fierberii. În mare, procesul de uscare a plantelor și a legumelor nu afectează cu nimic concentrația de antioxidanți.

Firește, carnea include mai puțini antioxidanți decât produsele vegetale sau nucile, ceea ce nu constituie o noutate.

Dar cercetătorii insistă că nu trebuie să te orientezi numai după conținutul de antioxidanți. Nu înseamnă că dacă un aliment nu conține aceste substanțe trebuie neapărat să îl excluzi, deoarece poate include alte componente și fitochimicale care îți protejează organismul.

Ce mai rămâne de precizat? Nu uita de suplimentele alimentare! Dacă îți dorești plante și superalimente cu un număr ridicat de antioxidanți, Organic India îți pune la dispoziție Amalaki (capsule), Triphala (capsule și pudră) și Tulsi (ceai și capsule). Sub formă integrală, pură, 100% certificate organic, acestea îți vor oferi un cumul prețios de antioxidanți. Un alt motiv de bucurie este reprezentat de faptul că ingredientele din produsele Organic India sunt obținute dintr-un lanț propriu, controlat și certificat, din plante care sunt cultivate și culese de familii mici de agricultori și culegători din mediul sălbatic din India. Cu alte cuvinte, exact ceea ce ai nevoie pentru sănătate, viață lungă, echilibrată și frumoasă!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.