Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea

Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea

Redactor Raluca Margean

Multe fructe, legume, nuci și cereale integrale conțin anumiți compuși naturali, care poartă denumirea de oxalați. În cantități mici, acești compuși nu sunt dăunători, însă în unele cazuri, ei pot inhiba absorbția altor nutrienți importanți. Află ce impact au oxalații asupra sănătății tale, care sunt alimentele cu un conținut bogat de oxalați și alte informații utile despre acești compuși!

Ce sunt oxalații și ce impact au asupra sănătății?

Acidul oxalic este un compus organic care se găsește în multe plante, inclusiv în legume, fructe, cacao, nuci și semințe. La plante, rolul său este de protecție împotriva insectelor dăunătoare și a diverselor boli.

Formula chimică a oxalaților
Sursa foto: iStock.com

Corpul uman poate produce oxalat pe cont propriu sau îl poate obține din alimente. Vitamina C poate fi, de asemenea, transformată în oxalat atunci când este metabolizată.

Odată consumat sau produs, oxalatul se poate lega de minerale pentru a forma compuși, inclusiv oxalatul de calciu și oxalatul de fier. Acest lucru se întâmplă mai ales în colon, dar poate avea loc și în rinichi și în alte părți ale tractului urinar.

La majoritatea oamenilor, acești compuși sunt eliminați prin scaun sau urină, însă la unele persoane, dietele bogate în oxalat pot crește riscul apariției unor probleme de sănătate. Iată care sunt acestea:

1. Oxalatul poate reduce absorbția mineralelor

Una dintre cele mai mari probleme de sănătate legate de oxalat este că se poate lega de mineralele din intestin și poate împiedica organismul să le absoarbă. În cazul în care oxalatul este consumat împreună cu fibrele, această combinație poate împiedica și mai mult absorbția nutrienților.

2. Oxalatul poate contribui la formarea pietrelor la rinichi

În mod normal, în tractul urinar sunt prezente în același timp cantități mici de oxalat și calciu, însă de obicei, acestea se dizolvă și nu provoacă probleme. Cu toate acestea, în unele cazuri, se leagă și formează cristale. Atunci când oxalatul este prezent în cantități mari și volumul de urină este scăzut, cristalele pot duce la formarea de pietre.

Poză 3D cu pietre la rinichi
Sursa foto: iStock.com

În general, pietrele mici nu cauzează probleme. Dar pietrele mari pot provoca dureri severe, greață și sânge în urină, pe măsură ce se deplasează prin tractul urinar.

Deși există mai multe tipuri de pietre la rinichi, aproximativ 80% sunt formate din oxalat de calciu, care este fie produs de organism, fie absorbit din alimente. În general, medicii urologi prescriu o dietă strictă cu un conținut scăzut de oxalat doar pacienților care au niveluri ridicate de oxalat în urină.

Alimente bogate în oxalați

Oxalații se găsesc în aproape toate plantele, însă în cantități diferite. De asemenea, este important de știut că, deși unele alimente au un conținut ridicat de oxalat, dacă sunt consumate în porții mici, riscul de a provoca probleme de sănătate este foarte mic.

Iată o listă cu alimentele bogate în oxalați (mai mult de 50 mg per porție de 100 g):

  • Sfeclă roșie
  • Rubarbă
  • Spanac
  • Andive
  • Pudră de cacao
  • Cartofi dulci
  • Arahide
  • Napi
  • Tărâțe de orez
  • Hrișcă

Atenție! Oxalații sunt prezenți într-o oarecare măsură în aproape orice hrană vegetală sănătoasă, ceea ce înseamnă că sunt imposibil de evitat în întregime. În plus, nici nu este recomandat să fie excluși din dieta ta! Dacă ai renunța la toate alimentele bogate în oxalați, ai renunța la cele mai sănătoase alimente, care sunt bogate în fibre și fitonutrienți.

Vestea bună este că multe dintre aceste produse bogate în oxalați sunt, de asemenea, bogate în calciu, ceea ce înseamnă că, deși oxalații blochează o parte din calciu, mai există o cantitate suficient de mare pe care s-o obții din aceste alimente.

De asemenea, dacă gătești alimentele într-un anumit mod, poți reduce conținutul de oxalat și, prin urmare, poți elimina efectele negative ale acestor compuși. 

Cum reduci absorbția oxalaților?

Pentru a reduce conținutul de oxalați din alimentele bogate în acești compuși trebuie doar să le gătești. Indiferent că faci legumele sote, le fierbi sau le gătești la abur sau cuptor, căldura va ajuta la descompunerea oxalaților. Acest lucru va face ca oxalații să fie mai puțin iritanți pentru sistemul digestiv și mai puțin probabil să acționeze ca antinutrienți.

În cazul nucilor, fasolei și semințelor, înmuierea este cea mai bună metodă de îndepărtare a oxalaților. Tot ce trebuie să faci este să le pui la înmuiat în apă timp de 12 ore, apoi să le scurgi și să le gătești la o temperatură joasă până la medie timp de 10 - 20 de minute. O altă metodă este deshidratarea lor cu ajutorul unui aparat special pentru acest lucru.

Pe lângă gătirea alimentelor bogate în oxalați, este recomandat să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi și să iei zilnic o cantitate mai mare de calciu (din dietă sau suplimente). Calciul se leagă de oxalatul din intestin și reduce cantitatea pe care corpul o absoarbe. Este indicat să obții 800-1.200 mg de calciu pe zi.

Alimentele bogate în calciu și sărace în oxalat includ:

  • Brânza
  • Iaurtul simplu
  • Conserve de pește cu oase
  • Broccoli

Alimente cu un conținut redus de oxalați

Alimentele cu cel mai reduc conținut de oxalați sunt:

1. Toate cărnurile proaspete și congelate:

  • Carne de vită, porc, pui, curcan;
  • Pește și fructe de mare (somon, ton, creveți, scoici)
Lapte și cașcaval pe o masă
Sursa foto: Pixabay.com

2. Lactate:

  • Produse lactate fabricate cu lapte de vacă și de capră, inclusiv lapte de unt, lapte degresat, lapte 1% și 2%, lapte integral
  • Unt
  • Toate brânzeturile (inclusiv cheddar, feta, mozzarella, parmezan)
  • Smântână, frișcă, iaurt, chefir

3. Fructe: mere, cireșe, merișoare, pepene galben, pepene verde, struguri fără semințe, piersici, prune

4. Legume: sparanghel, broccoli, conopidă, castraveți, rucola, salată iceberg și salată romană, ridichi, ciuperci, ceapă galbenă și albă, dovleac, ardei dulci roșii și galbeni.

5. Băuturi: apă, ceai de mușețel, suc de mere.

6. Ciocolata albă

Bucata mare de ciocolată albă învelită în folie
Sursa foto: Pixabay.com

7. Boabe: orez alb, orz

8. Ierburi și condimente: busuioc, coriandru, muștar, nucșoară, piper alb, șofran, tarhon, vanilie, sare

9. Sosuri: muștar, maioneză, oțet

10. Nuci, mazăre și semințe: nucă de cocos, mazăre, semințe de in

11. Grăsimi și uleiuri: Toate uleiurile vegetale, inclusiv măsline, canola, șofran, margarină

12. Dulciuri și îndulcitori: zahăr (alb), sirop de arțar, sirop de porumb, miere.

Mituri despre oxalați: la ce trebuie să fii atentă? 

Unii oameni susțin că un aport ridicat de oxalați poate fi legat de dezvoltarea autismului. Alții spun că oxalații pot fi legați de vulvodinia, o afecțiune caracterizată prin dureri vaginale cronice, inexplicabile. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice solide care să confirme faptul că oxalații din dietă pot cauza aceste două probleme de sănătate.  

Totuși, unele studii au arătat că femeile cu vulvodinie își pot îmbunătăți simptomele având o dietă săracă în oxalați și suplimente de calciu.

Cum pot influența oxalații formarea pietrelor la rinichi?

Așa cum am menționat mai sus, oxalatul este o substanță naturală care se găsește în multe alimente. Corpul tău folosește hrana pentru energie și ia din alimente substanțele nutritive de care are nevoie. Deșeurile sunt apoi trimise prin fluxul sanguin până la rinichi, acolo unde sunt îndepărtate prin urină.

Urina conține mai multe tipuri de deșeuri. Dacă există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, pot începe să se formeze cristale. Aceste cristale se pot lipi și forma o masă solidă, care poartă denumirea de piatră la rinichi. Oxalatul este un tip de substanță care poate forma cristale în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă există prea mult oxalat, prea puțin lichid și oxalatul se „lipește” de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi.

Anumiți factori de risc pot favoriza apariția pietrelor de oxalat de calciu, și anume:

  • Deshidratare din cauza lipsei de lichide
  • O dietă prea bogată în proteine, oxalați, sare și zahăr
  • Obezitatea
  • Anumite afecțiuni medicale precum: boala inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Crohn
  • Operații de bypass gastric

În general, pietrele la rinichi sunt mai frecvente în cazul pacienților cu boală inflamatorie intestinală, deoarece această condiție medicală afectează capacitatea organismului de a absorbi grăsimile în mod corespunzător. Când grăsimea nu este absorbită corect, se leagă de calciu și lasă oxalatul în urmă. Oxalatul este apoi absorbit și dus la rinichi, unde poate forma pietre.

Teste care măsoară nivelul de oxalați din organism

Testele disponibile pentru a evalua nivelurile de oxalat din organism sunt cele de urină. De obicei, nivelurile ușor crescute nu ar trebui să fie o problemă, dar nivelurile care sunt de 5-10 ori peste intervalul normal ar trebui să fie motiv de investigații medicale suplimentare.

De ce apare oxalat de calciu în urină?

Eprubete de urină
Sursa foto: iStock.com

Oxalatul de calciu va apărea în urină după consumul unor alimente bogate în oxalați sau după administrarea de vitamina C în doze crescute. De asemenea, oxalatul poate apărea în urină ca urmare a intoxicației cu etilen glicol sau din cauza unor boli cronice precum diabetul zaharat și infecțiile renale cronice severe. 

Când trebuie să mergi la medic?

Testele urinare pentru depistarea oxalatului sunt recomandate pacienților cu risc ridicat de formare a calculilor renali (persoanele care prezintă factorii de risc menționați mai sus).

De asemenea, aceste teste trebuie realizate și de persoanele care prezintă următoarele simptome:

  • Sânge în urină
  • Greață
  • Dureri de spate, fie în partea stângă, fie în partea dreaptă
  • Dificultăți la urinare
  • Nevoia de a urina mai des
  • Senzația de arsură la urinare
  • Urină tulbure
  • Miros înțepător al urinei
  • Febră (în acest caz, cel mai probabil calculii au produs deja infecții în corp)

În concluzie, oxalații sunt substanțe naturale, produse de organismul uman sau existente în plante și unele alimente consumate de oameni. În majoritatea cazurilor, oxalații sunt eliminați prin urină, însă la unele persoane mai sensibile pot cauza probleme de sănătate. Ține cont de sfaturile din acest articol și discută cu un medic specialist pentru a vedea dacă oxalații pot fi un pericol pentru tine.  

Surse foto: iStock.com, pixabay.com

Surse articol: Healthline.comKidney.org

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (55 vizite)