Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri

Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri

Redactor Raluca Margean

Ceaiul yerba mate are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă specialiștii spun că un consum ridicat din acest ceai poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Află din acest articol ce este mai exact ceaiul yerba mate, ce proprietăți terapeutice și riscuri potențiale are, dar și cum să-l consumi pentru a fi în siguranță!

Ce este ceaiul yerba mate

Yerba mate sau ceaiul de Paraguay este un tip de ceai din plante preparate din frunze de Ilex paraguariensis – un copac veșnic verde care crește în America de Sud. Este adesea consumat atât ca băutură, cât și ca formă de medicină alternativă în Argentina, Paraguay, Uruguay și sudul Braziliei.

Cultivate din pădurea subtropicală din America de Sud, frunzele de yerba mate sunt tăiate manual, uscate, măcinate și apoi maturate într-un mediu controlat timp de 9- 24 de luni. Odată preparat, conține mai mulți antioxidanți decât orice altă băutură pe bază de ceai.

Poporul indigen Guaraní din Paraguay este primul care a consumat ceaiul yerba mate, considerând această băutură ca fiind un dar de la zei. Ei foloseau acest ceai atât în comunicarea cu divinitățile, cât și ca medicament. Ritualul guaraní de a consuma mate ca adunare socială continuă și astăzi.

Alte grupuri tribale au consumat mate, inclusiv din Uruguay și Brazilia și mestecau frunzele pentru a obține beneficiile fitoterapeutice. Prin mestecarea frunzei se extrage cea mai mare cantitate de ingrediente bioactive ce oferă energie și vitalitate.

Ceai de yerba mate în recipiente tradiționale
Sursa foto: Unsplash.com

În toată America de Sud, mate era considerat aur verde, fiind folosit și ca monedă de schimb în comerț.

Când misionarii iezuiți au sosit în Paraguay în secolul al XVII-lea, au interzis consumul de mate deoarece considerau că este un obicei nesănătos. Însă interdicția a luat sfârșit în jurul anului 1630, consumul și comerțul cu mate fiind legalizat. Iezuiții au descoperit că mate nu este un halucinogen, ci potolește setea și foamea, oferind energie datorită conținutului său de cofeină.

Ce beneficii are ceaiul yerba mate

Cel mai mare beneficiu cunoscut al ceaiului yerba mate este creșterea nivelului de energie. Însă, unele persoane spun că acest ceai poate avea efecte utile asupra colesterolului și scăderii în greutate, poate sprijini sănătatea inimii, reduce inflamația și riscul de cancer. Iată în detaliu toate beneficiile ceaiului yerba mate.

Oferă un boost de energie

Yerba mate conține substanțe fitochimice - compuși naturali produși de plante - cunoscuți sub numele de metilxantine. Acestea includ cofeina și teobromina, ambele având efecte stimulatoare și bronhodilatatoare (lărgesc vasele de sânge).

O porție de ceai de yerba mate conține aproximativ aceeași cantitate de cofeină ca o ceașcă de cafea.

Asemenea cafelei și altor alimente și băuturi cu cofeină, yerba mate îți poate îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie, poate reduce oboseala, îți poate îmbunătăți memoria și abilitățile cognitive.

De asemenea, poate preveni durerile de cap.

Poate reduce inflamația

Ceaiul yerba mate este o sursă bună de polifenoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Antioxidanții reduc numărul de radicali liberi din organism, ceea ce inhibă efectele stresului oxidativ, care cauzează inflamație, leziuni ale organelor și diverse alte complicații de sănătate.

Proprietățile antioxidante puternice ale yerba mate pot fi motivul pentru care ceaiul este folosit ca medicament natural în multe părți ale lumii.

Poate ajuta la creșterea densității osoase

Cercetări limitate au arătat că ceaiul de yerba mate poate ajuta la prevenirea osteoporozei (o tulburare cauzată de pierderea osoasă). Într-un studiu, femeile în perimenopauză care au băut ceai de yerba mate în mod regulat au avut o densitate osoasă mai mare la nivelul gâtului și coloanei vertebrale decât persoanele din grupul de control care nu au consumat yerba mate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă și în ce măsură yerba mate contribuie la o densitate osoasă mai mare.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Yerba mate conține saponine, compuși vegetali care s-au dovedit că reduc nivelul colesterolului și al glucozei din sânge (zahăr din sânge). Atât colesterolul ridicat, cât și zahărul din sânge cresc riscul de boli de inimă.

Poate îmbunătăți performanța sportivă

Ceaiul de yerba mate poate ajuta la îmbunătățirea mai multor aspecte ale performanței fizice, inclusiv rezistența, efortul și viteza. În urma cercetărilor, s-a constatat că sportivii care consumă ceai de yerba mate au o capacitate pulmonară mai mare, rate mai mari de adrenalină și mai multă putere în timpul exercițiilor fizice.

Cum se prepară ceaiul yerba mate

Ceai de yerba mate în cană cu pai
Surs foto: Unsplash.com

Ceaiul de yerba mate se prepară prin înmuierea frunzelor plantei în apă fierbinte de 70-80 de grade Celsius. Pentru o ceașcă de ceai, se recomandă aproximativ 1-2 lingurițe de frunze. După ce torni apa fierbinte peste frunze, lasă la infuzat 3-5 minute, în funcție de preferințele personale de gust. Timpul de infuzare poate fi ajustat pentru a obține un ceai mai puternic sau mai slab. Ceaiul se strecoară apoi și se savurează.

Pentru a beneficia însă de toate proprietățile sale terapeutice și pentru a-l consuma în siguranță, este esențial să ții cont de următoarele sfaturi:

1. Nu-l amesteca cu alcool sau nicotină.

2. Nu bea ceai de yerba mate dacă ești însărcinată sau alăptezi, deoarece riscurile sunt necunoscute.

3. Limitează consumul de ceai yerba mate pentru a evita efectele secundare. Cel mai bine ar fi să nu-l consumi zilnic.

4. Evită alte surse de cofeină atunci când bei yerba mate.

5. Discută cu un medic dacă poți bea ceai yerba mate în cazul în care iei suplimente sau medicamente pentru a evita potențialele interacțiuni adverse.

6. Evită băuturile yerba mate cu adaos de zahăr, deoarece acestea pot crește riscul de complicații pentru sănătate.

Doza zilnică recomandată de yerba mate

În general, se recomandă să nu se depășească doza zilnică de o cană de ceai yerba mate făcută cu trei grame de frunze yerba mate. Această cantitate este considerată sigură de consum până la 12 săptămâni.

Complicațiile care pot apărea după consumul de yerba mate

Conform studiilor, consumul de cantități mari de ceai yerba mate în mod regulat pe o perioadă lungă de timp poate crește riscul de apariție a următoarelor tipuri de cancer:

  • Cavitate bucală
  • Faringe
  • Laringe
  • Plămâni
  • Stomac
  • Colon
  • Rect
  • Rinichi
  • Vezică urinară

Totuși, este important de menționat că aceste riscuri au fost observate doar la persoanele care beau cantități foarte mari, peste un litru pe zi sau 4-8 căni zilnic.

Deoarece yerba mate conține cofeină, consumul în exces poate provoca aceleași efecte secundare ca și alți stimulenți, și anume:

  • Sângerare excesivă
  • Anxietate
  • Insomnie
  • Glaucom
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Diaree
  • Convulsii
  • Hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)

În concluzie, ceaiul de yerba mate este o sursă bogată de beneficii pentru sănătate. Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și a proprietăților sale stimulante, acest ceai este apreciat în întreaga lume pentru capacitatea sa de a oferi energie și vitalitate, îmbunătățind în același timp concentrarea și starea de bine. Totuși, ceaiul de yerba mate trebuie consumat în cantități limitate, pentru a evita potențialele efecte adverse.

Ceaiul matcha: ce este, cum se prepară și beneficiile pentru sănătate

Surse foto: Unsplash.com

Surse articol: Hhealth.comNationalgeographic.com

Articolul urmator
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.