Suferi de constipație? Iată cel mai eficient remediu naturist pentru sistemul digestiv!

Suferi de constipație? Iată cel mai eficient remediu naturist pentru sistemul digestiv!

Redactor Andreea Baluteanu

Dată fiind incidența stresului și a alimentației dezechilibrate, conjugate cu sedentarismul, problemele digestive sunt tot mai pregnante în societatea modernă. În principal, acestea se manifestă prin intermediul constipației.

Însă a încerca să scapi de această problemă de sănătate prin intermediul medicamentației agresive se poate dovedi mai degrabă nociv decât benefic, mai ales pe termen lung. De aceea, azi îți recomandăm cel mai eficient remediu naturist împotriva problemelor digestive și a constipației, folosit de secole întregi în Ayurveda! Iată despre ce e vorba!

Triphala, remediul miraculos pentru digestie excelentă

Triphala este un laxativ blând care are drept scop îmbunătățirea digestiei, reducerea nivelelor de colesterol seric și ameliorarea circulației sangvine. De asemenea, acest miracol descoperit de Ayurveda are și următoarele proprietăți:

  • Include o concentrație de 31% acid linoleic
  • Protejează inima
  • Scade hipertensiunea arterială
  • Sprijină funcționarea ficatului
  • Deține proprietăți antivirale și antiinflamatorii
  • Deține proprietăți expectorante, hipotensive.

abdomen femeie

Un adevărat panaceu, nu? Una dintre cele mai populare formule din Ayurveda, Triphala se diferențiază mai ales grație efectelor sale gentile asupra organismului, preferate de către vegetarieni. De asemenea, acest remediu antic deține și numeroase proprietăți nutritive, astfel că sprijină digestia fără a afecta resursele organismului, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai valoroase plante din lume.

Care este diferența dintre Triphala și alte laxative?

Există în principal două tipuri de laxative din plante. Pe de o parte, sunt purgativele, reprezentate de plante precum senna, rubarba, pațachina, leptandra și cascara, ce includ compuși amari pentru stimularea peristaltismului din tractul intestinal. Aceste substanțe stimulează secreția biliară prin intermediul ficatului și al vezicii.

De partea cealaltă, sunt laxativele care lubrifiază materiile fecale, ce includ plante precum psyllium și semințele de in. Cu virtuți hrănitoare, ele nu se concentrează asupra ficatului sau a vezicii, ci acționează precum un burete care absoarbe fluidele, umflându-se și „curățând” intestinele.

Marele atu al Triphalei este că asociază proprietățile extraordinare ale celor două grupe de mai sus. Formula este atât hidratantă, dar și purifiantă, fără a deține proprietăți de lubrifiere. Conține antrochinone pentru stimularea secreției biliare și a peristaltismului, dar și vitamina C cu proprietăți nutritive și acid linoleic. E astfel nu doar un laxativ, dar mai degrabă un tonic.

În general, persoanele cărora li se adresează purgativele au probleme cu tranzitul intestinal neregulat, suferind de congestie la nivelul ficatului și vezicii și de toxine în sânge. De partea cealaltă, cele care reacționează mai bine la laxativele emoliente se confruntă cu uscăciune intestinală provocată de diverși factori, cum ar fi deficiențele nutriționale sau metabolismul prea activ.

Preamărim Triphala și deoarece se adresează tuturor acestor probleme, singurul caz în care nu dă randament fiind cel în care probleme digestive sunt determinate de lipsa energiei vitale sau chi.  Dar chiar și atunci, Triphala funcționează prin asociere cu alte plante, precum ginsengul, tang kuei sau aconitul.

Triphala, laxativul „perfect”?

Atunci când decizi să vindeci o anumită problemă de sănătate cu ajutorul plantelor, este necesar să ai o anumită strategie și să realizezi că pot exista inconveniente de fiecare parte. De exemplu, dacă mizezi pe tonifiere în mod exagerat, poți conduce la stagnare și la congestie. De partea cealaltă, concentrarea pe eliminare prin purgative la persoanele care prezintă deja deficiențe nutriționale duce la scăderea și mai accentuată a rezervelor de minerale și de vitamina B, ceea ce poate duce la dezechilibre pronunțate. Te vei confrunta atunci cu o senzație de „uscăciune”, cu oboseală cronică și anemie.

Deoarece organismul încearcă întotdeauna simultan să ofere și nutriție, dar și eliminare corectă, Triphala este laxativul „perfect”, combinând ambele procese vitale.

Ce alte proprietăți are Triphala?

Fiind plină de nutrienți, Triphala nu este doar un laxativ oarecare. Ea e eficientă, așa cum a fost dovedit de secole, și pentru purificarea sângelui, pentru stimularea secreției biliare, detoxifierea ficatului, reducerea colesterolului seric și a lipidelor în exces din organism.

E motivul pentru care există un proverb popular în India care afirmă că: „Nu ai mamă? Nu-ți face griji atâta timp cât ai Triphala”. E și normal, dat fiind faptul că această formulă are grijă de toate organele precum o mamă de copilul său. Toate componentele Triphala conlucrează pentru o purificare blândă în condiții de stagnare sau de exces, dar îmbunătățind în același timp digestia și asimilarea.

Ce proprietăți au componentele din Triphala?

Specialiștii în remedii naturiste sunt de părere că longevitatea și forța plantelor precum cele incluse în Triphala ajută deoarece sunt absorbite apoi în corpul nostru, îmbunătăţindu-ne energia și resursele. Este valabil și pentru alte plante, precum e cazul ginsengului sălbatic, ce are cea mai ridicată concetrație de ginsenozide prin prisma stresului climatic la care a fost supus de milenii, fiind una dintre cele mai vechi plante, datând de pe vremea dinozaurilor.

Este cazul și celor trei plante care compun Triphala: Harada, Amla și Bihara, ce se adresează fiecare celor trei doshe din medicina Ayurvedică. Iată care sunt acestea!

Vata sau „vânt” corespunde minții și sistemului nervos, fiind rece, uscată, ușoară și activă.

Pitta sau „foc” ori „secreție biliară” se referă la totalitatea transformărilor metabolice, ce includ și digestia și asimilarea hranei. Pitta este astfel fierbinte, umedă și ușoară.

Nu în ultimul rând, Kapha sau „apă” ori „mucus” susține funcțiile anabolice sau de construcție, cum sunt dezvoltarea mușchilor și a țesutului osos. De aceea, Kapha este rece, umedă și greoaie.

Iată mai jos cele trei componente ale Triphala și raportarea lor la aceste doshe sau umori!

Începem cu Harada, amară și considerată reprezentantă a Vata, a aerului și a spațiului. Cu proprietăți laxative, astringente, de lubrifiere, antiparazite, alterative, antispastice și nervine, această componentă a Triphala tratează constipația acută și cronică, nervozitatea, anxietatea și senzația de greutate fizică și mentală.

Dar tibetanii apreciază Harada și grație atributelor de purificare care au plasat-o în mâinile „medicului Buddha” în picturile sacre. Dintre cele trei componente ale Triphala, Harada excelează la funcția de laxativ, incluzând antrachinone ca cele din rubarbă și cascara.

Amla e acrișoară la gust, corespunzând Pitta și elementului foc. Este astringentă și tonică și acționează precum un laxativ blând, ca alterativ și antipiretic. Funcționează în cazul dezechilibrelor focului precum ulcere, inflamații ale stomacului și intestinelor, constipație, diaree, congestia ficatului, erupții, infecții și senzații de arsură în corp. De asemenea, prin studii s-au demonstrat și proprietățile antibacteriene blânde, antivirale și de tonic cardiac și expectorant puternic ale Amla.

Un alt atu remarcabil al Amla e reprezentat de concentrația extrem de ridicată de vitamina C, de 20 de ori mai mare decât în cazul portocalei. Planta nu impresionează nu numai la cantitatea nutrientului, dar și la calitatea sa, vitamina fiind stabilă la căldură chiar și în cazul expunerii prelungite, cum se întâmplă cu formula ayurvedică Chyavanprash (Amla deține cam 50% din această formulă), în care vitamina C e la fel de prezentă ca atunci când fructul a fost recoltat. Același fenomen este observat și atunci când Amla a fost uscată și păstrată mai mult de un an. Care este explicația? Amla deține tanini care păstrează legăturile și previn disiparea vitaminei C.

Încheiem cu Bihara, cu gust acrișor și apoi dulce, amărui și picant, un adevărat complex cu efecte astringente, tonice, digestive și antispastice. Bahra corespunde pământului și apei din Ayurveda și repară dezechilibrele doshei Kapha. De asemenea, acest component din Triphala purifică și echilibrează excesul de mucus și este folosit în alinarea și vindecarea astmului, a afecțiunilor bronhiilor, alergiilor și sughițului.

Triphala

Cum afectează Triphala colesterolul și circulația sangvină?

În Ayurveda, Ama este substanța asociată cu boli cronice și simptome legate de îmbătrânire, manifestată printr-un depozit lipicios ce blochează canalele de circulație. Fenomenul este asemănător acumulării excesive de colesterol și de lipide din medicina occidentală sau „mucusului invizibil” descris în medicina tradițională chineză. Aceste probleme de sănătate pot provoca tulburări de circulație, senilitate, boli reumatice, cancer sau boli de inimă, printre altele.

Esențial este și faptul că, pentru a combate stresul, organismul crește producția de corticosteroizi. Astfel se acumulează hormoni ai stresului care contribuie la formarea colesterolului. Dar stresul intern poate fi provocat și de unii factori stimulanți, pozitivi, ce se află însă în exces, precum consumul de usturoi și piper cayenne, exercițiile fizice sau de factori negativi, cum este cazul reprimării emoțiilor.

Dar și unele substanțe și activități care ar trebui să diminueze colesterolul pot adăuga stres suplimentar și pot crește în schimb nivelul acestuia atunci când nu sunt utilizate din perspective holistice și echilibrate.

Din fericire, există Triphala, ce acționează tocmai pentru eliminarea Amei și a colesterolului din corp și pentru îmbunătățirea circulației. Echilibrată din punct de vedere energetic, Triphala nu e nici prea caldă, nici prea rece, are efecte blânde în eliminare și purificare a Amei. Toate cele trei componente au proprietăți extraordinare, dovedite prin studii, în diminuarea colesterolului, a hipertensiunii arteriale, beneficii pentru circulația sanguină, îmbunătățirea digestiei și reglarea eliminării, fără să existe pericolul de a ajunge dependentă de laxative.

Ce studii există despre eficiența Triphala?

Dacă tot am adus în discuție studiile, să vedem cum anume atestă acestea eficiența Triphala. Începem cu un studiu indian la care face referință C.P. Thakur și care a demonstrat eficiența Amlei de a reduce colesterolul seric, dar și cel de pe aorte, atât la oameni, cât și la șoareci. Altă cercetare s-a axat pe efectul Amla în reducerea acizilor grași și în creșterea glicogenului cardiac. Astfel se previne infarctul și se protejează în mod extraordinar mușchiul cardiac.

Mai departe, studiile au arătat și că Bihara include mai mult de 35% ulei și 40% proteine. Dintre acestea, reprezentativ e uleiul linoleic, un acid gras esențial care crește „colesterolul bun” și îl diminuează pe cel „rău”, scăzând riscul de boli de inimă.

Nu în ultimul rând, când se referă la Harada, studiile s-au axat pe demonstrarea proprietăților anti-Vata și antispastice, pe reducerea tensiunii arteriale și a spasmelor intestinale. De aceea, substanța e folosită mai ales pentru probleme cardiace, spasme ale colonului și tulburări intestinale.

Cum menține Triphala sănătatea?

Un aliment terapeutic grație tuturor proprietăților despre care am discutat mai sus, Triphala se remarcă prin faptul că menține pur și simplu sănătatea fără a fi nevoie să o administrezi cotidian. Așa cum vei vedea mai sus, este suficient pur și simplu să o iei o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de nevoi, așa cum este în regulă și lipsit de efecte adverse să o administrezi zilnic. Mai mult, cu aceste proprietăți nutritive extraordinare, Triphala e minunată și pentru prevenirea bolilor, nu doar pentru tratarea lor.

Triphala: povești de succes care îi atestă succesul

Este impresionant cazul unui maestru yoga de peste 80 de ani, care locuia în Santa Cruz pentru o perioadă de timp. Bucurându-se de o sănătate înfloritoare din punct de vedere fizic și psihic, acesta se deplasa cu ușurință și călătorea mult. Întrebat care este secretul său, bărbatul a nuanțat că, pe lângă meditație și o alimentație Kichari (formată din fasole mung, orez, ghee și condimente, printre care chimion, coriandru, turmeric și sare), forma sa fizică nemaipomenită și sănătatea i se datorau dozei zilnice de Triphala.

Dar nu numai acesta este un caz remarcabil! Experții sunt de asemenea impresionați de cazuri de persoane care sufereau de constipație cronică și care și-au reglat tranzitul intestinal cu Triphala. Un exemplu este și acela al unei paciente cu tranzit intestinal neregulat și periodontită ce s-a bucurat de o vindecare completă după un tratament de doar trei luni cu Triphala, administrată de două ori pe zi.

De asemenea, ne-a impresionat și povestea unei paciente cu un surplus de 18 kilograme care a scăpat de 9 kilograme într-o lună fără a-și schimba drastic dieta grație Triphala. De ce? Deoarece obezitatea este adesea însoțită de congestia organelor, de dificultăți de eliminare și de probleme în funcționarea ficatului și a intestinelor. Astfel, Triphala este extrem de eficientă în aceste cazuri.

triphala pastil

Cât de sigură este Triphala?

Triphala este, în majoritatea cazurilor, extrem de sigură. Poate fi administrată individual sau ca adjuvant în cazuri de simptome ale inflamației, încălzirii, de infecții, de obezitate sau de alte afecțiuni ce țin de excese. Grație atributelor sale tonice și care stimulează eliminarea, e sigură și în bolile ce presupun un deficit, precum anemia, oboseala, candidoza, digestia incorectă și problemele de asimilare. Însă, spre deosebire de plantele cu proprietăți de eliminare și de purificare, Triphala poate funcționa și pentru simptomele ce țin de pierderile de căldură, prezente în cazul unor boli precum TBC, pneumonia sau SIDA.

Modalitatea de administrare a Triphala

Triphala se administrează fie sub formă de pudră, fie ca pastile/tablete. Tradițional, Triphala se ia ca pudră sau churna, administrându-se circa 2-3 g de pudră cu apă călduță și consumându-se remediul seara sau în 3 doze, pe parcursul întregii zile. Cum există însă un inconvenient, și anume cel al aromei pudrei, neplăcută pentru unele persoane, Triphala a devenit disponibilă și ca tablete sau capsule. În acest caz, poți să iei 2 tablete de o dată – de trei ori pe zi sau 4-6 tablete o dată pe zi. Chiar și copiii pot lua Triphala, în cazul lor fiind recomandate 1-2 tablete seara.

Evident, atunci când iei doze mai mari, vei cunoaște efecte laxative mai puternice, dozele mici fiind eficiente mai ales pentru purificarea sângelui. Doza mai mică e cea de 1-2 tablete de trei ori pe zi. Poți crește sau poți mări doza în funcție de simptomele tale.

Triphala se folosește și în afecțiunile oculare!

Nu ești convinsă încă de faptul că remediul despre care îți vorbim azi e un adevărat dar? Triphala se folosește și pentru numeroase afecțiuni oculare, precum în cazul conjunctivitei, al miopiei progresive, în stadiile incipiente de glaucom și de cataractă. Administrarea se face atât intern, dar și extern, prin spălături la ochi.

Cum anume? Dizolvă o linguriță de pudră de Triphala sau 6 tablete în 236 ml de apă și lasă peste noapte. Strecoară apoi infuzia dimineața printr-o cârpă curată și presară ceaiul rezultat pe ochi. Poți folosi și un dispozitiv special disponibil în magazine. De asemenea, poți consuma intern amestecul într-una sau două doze, dimineața și seara. Tratamentul este recomandat a se desfășura pe parcursul a minim 3 luni.

Ce reacții adverse pot apărea în urma administrării Triphala?

Triphala este în general extrem de sigură, dar pot apărea unele reacții minore. Astfel, la unele persoane s-a constatat prezența scaunelor moi. Tocmai de aceea, e bine să ajustezi dozele în primele zile de tratament, raportându-te la aceste simptome. În general, după 15 zile scaunele moi vor dispărea.

Cât poți consuma Triphala?

Fiind un remediu extras din plante, Triphala poate fi administrată timp îndelungat. Sunt persoane care au luat suplimentul timp de zeci de ani. În general, este recomandată administrarea pe termen lung timp de o dată pe zi, seara. Triphala e folosită și în gospodării, constant, așa cum se întâmplă cu vitaminele în Occident. Astfel, toți membrii familiei iau suplimentele săptămânal nu pentru că suferă de o anumită boală, ci pentru prevenirea afecțiunilor și păstrarea unei stări bune de sănătate.

Prin ce este unică Triphala?

Concluzionând, experții au subliniat că Triphala e cea mai versatilă formulă din plante. Cu proprietăți nutritive și tonice unice, precum și de eliminare, ea este eficientă în atât de multe cazuri.

Eu ce doză de Triphala ar trebui să iau?

Dacă ai fost convinsă de atributele de mai sus, este natural ca acum să te confrunți cu această întrebare: eu cum anume administrez Triphala? Doza medie, conform specialiștilor, este de 1-2 lingurițe de pudră cu apă o dată pe zi, seara, sau de trei ori pe zi, pentru purificarea generală. Dar poți să o administrezi și o dată pe săptămână pentru o detoxifiere echilibrată. Dacă ai ales formula de capsule, pur și simplu raportează-te la ceea ce scrie pe ambalaj.

Cu alte cuvinte, acesta este leacul ayurvedic miraculos pentru constipație, probleme digestive, dar și pentru controlul greutății corporale, pentru afecțiuni cronice degenerative și pentru stare de bine molipsitoare. Abia așteptăm să aflăm tu ce părere ai!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.