Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL
Adevarata Stare de Bine

Triphala, cel mai bun tonic antic. Află cum e dezvoltată durabil!

Andreea Baluteanu

Imunitatea, protecția organismului față de boli, e atât de prețioasă încât din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupați de întărirea sa prin intermediul aliaților prețioși din natură. Astfel, acum câteva mii de ani, în inima pădurilor din India au fost descoperite trei plante-minune ce potențează în chip formidabil imunitatea.

Ele sunt folosite și azi sub numele de Triphala! Schimbarea constă acum nu numai în diversificarea utilizărilor lor, dar și în conștientizarea necesității unei folosiri responsabile a darurilor naturii și a obligativității dezvoltării durabile a plantelor. Află totul despre cum este valorificată, dar și protejată Triphala din rândurile de mai jos!

Ce este Triphala?

În sanscrită, Triphala înseamnă „trei fructe”: nu putea fi mai simplu de atât. Despre ea se spune că e „calea esenței” și că dăruiește viață lungă, fiind alcătuită din amalaki, bibhitaki și haritaki. Cele trei formule sunt unice și datorită faptului că reușesc să susțină în același timp toate cele trei doșe, respectiv Vata, Pitta şi Kapha.

În ceea ce privește beneficiile Triphala, acestea sunt uluitor de variate. Plantele susțin sănătatea oculară și pe cea orală, dar principalele lor întrebuințări sunt legate de îmbunătățirea digestiei. Astfel, Triphala soluționează problemele tractului digestiv, întărește imunitatea, detoxifică, asigură substanțele nutritivei necesare și are și un efect laxativ blând, regenerând mucoasa intestinală și stimulând secrețiile biliare, așa cum ne-a explicat Dr. Rama Kant Mishra, medic Ayurvedic şi cercetător.

De ce îți povestim tocmai acum despre beneficiile Triphala? Deoarece sunt minunate mai ales după încheierea sărbătorilor de iarnă. Perioada lui decembrie, deși a fost peste măsură de plăcută și de așteptată, ne-a supus organismul unui adevărat stres: am mâncat mult, chiar excesiv, am pus accentul pe zahăr și pe grăsimi nesănătoase, am renunțat la obiceiurile alimentare echilibrate și am consumat alimente haotic, fără a mai ține cont de niciun orar. Dacă punem la socoteală și expunerea la temperaturi extreme, se schițează deja un tablou care ne pune imunitatea în pericol.

De sărbători, excesele și plăcerile merg mână în mână, ceea ce face ca în corp să se acumuleze toxine, numite și ama. Acestea sunt, de fapt, reprezentate de resturile de hrană care au rămas nedigerate, un balast rezultat din digestia ineficientă care se acumulează și ne poate provoca îmbolnăvirea.

Ce este de făcut? Din fericire, aici intervine Triphala. Cele trei fructe reunite în aceeași formulă sunt recomandate de Tegan Wallis, expert în terapie holistică la Veda Wellness, cel care insistă că este esențial ca în perioada sărbătorilor și după aceea să contribuim la îngrijirea sistemului digestiv, „focul organismului”, aici intervenind Triphala. Vom preîntâmpina astfel formarea de „ama” și ne vom bucura de sănătate și de echilibru.

Organic India și dezvoltarea durabilă a Triphala

Nu putem decât să ne bucurăm că, în pragul atâtor catastrofe determinate de neglijența umană, o mare parte a societății a devenit eco-responsabilă. Am înțeles încă de anii trecuți că e esențial să începem să ne hrănim sănătos, dar azi realizăm că e important să cultivăm și să culegem respectând natura, nu să distrugem pentru propriile nevoi.

În cazul Triphala, această preocupare este evidentă prin accentuarea nevoii de a aduna, nu de a cultiva planta. Procedeul poartă numele de Wildcrafting și se referă la practica de a recolta plantele din mediul lor natural, respectiv din habitatul lor sălbatic, acolo unde rețin cele mai multe proprietăți.

Dar și aici pot interveni excese, anumite conotații negative în sânul unui termen atât de pozitiv. Este extrem de important să se evite recoltarea excesivă, iar practica este necesar să fie sustenabilă. În acest sens, pentru a păstra integritatea formulei Triphala, dar și ecologia bogată a ecosistemelor care o produc, ORGANIC INDIA și guvernul indian au certificat peste 800.000 de acri de pădure ca fiind organici, ceea ce înseamnă că se vor eradica toți factorii care poluează, iar plantele vor fi protejate de recoltarea excesivă.

De fapt, întreaga politică a Organic India insistă asupra necesității de a da înapoi pământului, de a înțelege delicatețea naturii, care trebuie percepută perfect de fermieri și de lucrători. Acționând cu responsabilitate și cu respect față de natură, la client ajung plante pline de beneficii, iar riscul dispariției plantelor este contracarat.

Și Michael McGuffin, Preşedintele Asociaţiei Produselor Naturiste din America (AHPA), proclama această abordare, afirmând următoarele: „Când vorbim despre grija noastră faţă de mediu, ce presupune ea, ne referim la acea parte de mediu pe care putem să o controlăm încă… Tradiţia este să avem grijă nu doar de recolta din acest an, ci şi de menţinerea stocului pe care îl vom produce anul viitor şi peste 10 ani”.

Ne place mult și ceea ce ne spun și ne învață Julie D. Johnston, B.A., B. Ed., M.Ad. Ed şi soţul ei, Peter D. Carter, M.D., fondatori ai „GreenHeart Education”. Conform acestora, a recolta din sălbăticie nu înseamnă doar să culegi o plantă din mediul său natural, ci presupune înțelegerea condițiilor de creștere, a tiparelor vremii, a ciclurilor de viață, a ecologismului și chiar și a folclorului plantelor. Ne apropiem astfel de o „etică a mediului” în care prima regulă spune că nu culegi din sălbăticie decât ce e în prisos, fără a amenința cumva supraviețuirea plantei.

Natura ne vindecă și are o soluție pentru orice, așa cum spune Ayurveda, de la minte, trup și suflet, dar este necesar să o protejăm și noi, la rândul nostru. Astfel, mulțumind pământului pentru că ne-a dăruit Triphala, e cazul să ne regândim concepțiile despre viață și despre consum și să încercăm să ne limităm excesele, inclusiv în perioada sărbătorilor. De asemenea, e vital să apreciem și să tratăm ca atare eforturile celor care cultivă responsabil, care se îngrijesc ca la noi să ajungă extracte din plante prețioase de la mare depărtare, fiind asigurată în același timp supraviețuirea speciilor, cu dragoste și loialitate față de natură, exact așa cum procedează ORGANIC INDIA.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!