Vrei imunitate de fier? Superalimentul care oferă protecție contra bolilor

Vrei imunitate de fier? Superalimentul care oferă protecție contra bolilor

Redactor Andreea Baluteanu

Imunitatea este în centrul atenției acum, fiind practic supusă unei multitudini de amenințări. Și, dacă diversele medicamente recomandate pentru tratarea bolilor au și efecte adverse sau creează dependență, nu același lucru poate fi afirmat despre plante, aliații noștri dintotdeauna.

Ai auzit despre superalimentul Amla? Dacă nu, suntem încântate să ți-l prezentăm în rândurile de mai jos. Află totul despre beneficiile sale, dar mai ales despre modul în care îți sprijină imunitatea.

Ce este Amla? Descoperă superalimentul sănătății tale

Amla este o plantă originară din regiunile subtropicale, cu fructe acrișoare, și cu o extraordinară concentrație de vitamina C. A fost folosită și apreciată din cele mai vechi timpuri, fiind lăudată atât în textele străvechi Ayurvedice, dar și în cele sanscrite, dovadă fiind extinderea extraordinară a utilizării sale.

fructul de alma

Denumirea sa provine din cuvântul hindus „amla” care înseamnă acră, astfel definindu-se gustul deosebit al fructelor sale. În latină, planta poartă numele de Emblica officinalis și Phyllanthus emblica, iar în sanscrită i se spune Amalaki. Dar, dacă vrei să îi pătrunzi cu adevărat multitudinea de daruri, raportează-te la următoarele denumiri: mamă, cea care hrănește, nemurire, termeni care redau atât de profund trăsăturile sale nutritive și terapeutice.

Indiferent de cum îi spui, cert este că Amla a fost descoperită cu revelație cu milenii în urmă. Legenda spune că Adhiyaman, renumit pentru generozitatea sa, îi oferea acest fruct poetului Avvaiyar, ca garanție a longevității și a sănătății. Și Sushruta, considerat părintele medicinii indiene străvechi, aprecia efectele revigorante și de stimulare a sănătății pe care le deținea planta.

Azi, Amla este în principal apreciată în medicina occidentală grație proprietăților sale vindecătoare, conținutului ridicat de vitamina C și sprijinirii sistemului imunitar. În Ayurveda, ea este însă mult mai mult, dată fiind perspectiva acestui sistem, mult mai complexă. Ayurveda privește astfel cu admirație tot ansamblu de nutrienți interconectați ai plantei, lăudând de asemenea efectele Amla de energizare și de echilibrare a Doshelor. În acest sistem holistic, Amla e privită drept un aliat contra îmbătrânirii, ce îmbunătățește sănătatea oaselor, a ficatului și a inimii, dar crește și Ojas, una dintre cele trei esențe vitale care susțin vitalitatea, claritatea mentală și sănătatea în ansamblu.

Ce efecte are Amla asupra imunității

Există, conform specialiștilor, două tipuri de imunități. Pe de o parte avem imunitatea înnăscută, prima linia de apărare contra amenințărilor din lumea exterioară și concretizată la nivelul pielii, mucoasei nazale și bucale, sinusurilor, tractului digestiv, respirației, lacrimilor și celulelor imunității. Acestea identifică sursele de infecție și acționează precum o barieră, protejând țesuturile și celelalte celule.

De partea cealaltă, imunitatea umorală sau adaptativă apare atunci când un agent patogen reușește să treacă dincolo de aceste bariere. Acum intervin celule specializate, sistemice, care vor preveni multiplicarea agenților patogeni.

Marele merit al Amla este că susține ambele tipuri de imunitate. De folos în acest sens este conținutul ridicat de vitamina C, Amla deținând niveluri de 20 de ori mai mari ale acestui nutrient decât o portocală. Alături de nutrienții de sprijin, vitamina C întărește imunitatea înnăscută, protejând mucoasele, sprijinind integritatea și funcționarea celulelor, a țesuturilor și a organelor, îmbunătățind aportul de oxigen și detoxificând în profunzime.

De cealaltă parte, vitamina C are și rol de apărare a pielii de stresul oxidativ, dar și de stimulare a celulelor fagocite care distrug particulele străine, bacteriile și resturile celulare, acționând astfel și asupra imunității adaptative. De asemenea, ai nevoie de vitamina C pentru a susține procesul natural de apoptoză (moartea programată a celulei). Luând în calcul aceste informații, nu e greu de stabilit de ce deficitul de vitamina C e atât de periculos pentru un organism.

Alte beneficii ale Amla, conform Ayurveda

Dincolo de conținutul ridicat de vitamina C, despre care am vorbit mai sus, Amla este considerată o „nestemată Ayurvedică” și datorită concentrației ridicate de polifenoli cu proprietăți antioxidante. Rolul acestora a fost subliniat și de către specialistul în plante  Jagdev Singh, care a nuanțat capacitatea Amla de a lupta contra stresului oxidativ și de a proteja de diverse afecțiuni și disfuncționalități.

femeie frumoasa si sanatoasa cu par lung si caciula galbena care se bucura de ninsoare la munte

Ce mai e de remarcat? Că Amla reușește să satisfacă cu brio cerințele Ayurveda, care concepe sănătatea în mod holistic, precum un întreg în care sunt integrate în echilibru trupul, mintea și spiritul. Nu numai că protejează imunitatea, dar Amla previne și poate alina inclusiv simptomele unor afecțiuni precum depresia, anxietatea, agitația, insomnia sau iritabilitatea.

Dar vitamina C din Amla îmbunătățește și funcționarea glandelor suprarenale, cele care fac față stresului și răspund atât traumelor, dar și reacției „luptă sau fugi”, cu efecte perturbatoare în organism. Astfel, te vei bucura de energie, echilibru, vei preveni îmbolnăvirile și vei combate mai eficient factorii de stres în viața de zi cu zi.

Amla, un adaptogen de seamă pentru Doshe

Ți-am povestit despre capacitatea uluitoare a adaptogenilor de a reduce stresul, dar aceste plante sunt capabile de mai mult de atât. Ele sunt recomandate și pentru echilibrarea Doshelor. În ceea ce privește Amla, aceasta este benefică tuturor celor 3 Doshe, dar e de ajutor mai ales pe post de Rasayana pentru tipurile Pitta.

Și Institutul Women in Balance explică de ce sunt atât de importante plantele adaptogene. Conform specialiștilor, acestea conțin vitamine, minerale și fitochimicale care susțin corpul să se adapteze schimbărilor de mediu, acționând asupra stării fizice, emoționale și mentale. Dar Amla mai pune la dispoziție cu atâta bunătate și ingrediente naturale și energii care nu pot fi replicate de știință și care sunt esențiale pentru vindecare, sănătate și recuperare după boli. Doar nu degeaba este folosită și recomandată de mii de ani.

Te-a tentat Amla? Vrei imunitate de fier și stare de bine? Găsești această magică plantă în formă integrală, 100% pură și certificată organic, sub formă de capsule, la prietenii noștri de la Organic India.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock, Organic India

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Ce vrei cu adevarat de la viata?
Incepe quiz
Ce vrei cu adevarat de la viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.