Vrei o viață împlinită? Descoperă cum să îmblânzești tehnologia

Vrei o viață împlinită? Descoperă cum să îmblânzești tehnologia

Redactor Andreea Baluteanu

Nu putem tăgădui faptul că multe dintre noi ne-am lăsat subjugate de tehnologie. Nu ne abandonăm în brațele somnului până ce nu ne mai verificăm o dată profilul de Facebook. În același sens, primul lucru pe care îl facem dimineața nu este să dăm binețe soarelui, ci să ne uităm peste ce s-a mai întâmplat în universul virtual cât timp am dormit.

Abuzul de tehnologie poate da însă naștere multor probleme de sănătate, de la insomnii până la depresie și anxietate. Ca să îți regăsești controlul și să te bucuri de o viață împlinită, scoate „biciul” la înaintare și îmblânzește tehnologia. Te învățăm noi cum!

Alegerea conștientă și tehnologia

Știai că ai o superputere? Aceasta este posibilitatea de a dărui atenția ta cui ai tu chef. Dar, odată cu atenția, se duce și energia, de aici provenind și vorba: „Unde merge atenția, acolo vine și energia”.

femeie la birou

Să decizi singură și în cunoștință de cauză unde merge atenția ta conștientă este o mare realizare, te asigurăm. Dacă nu prețuiești încă această putere, ține cont de faptul că dăruirea atenției este de fapt miezul mass-mediei, tehnologiei, consumului material sau chiar al instituțiilor sociale. Tocmai de aceea se spune că trăim într-o economie bazată pe atenție.

Iar a decide unde anume se îndreaptă atenţia ta poate fi baza tuturor experiențelor de care te vei bucura în viață. Din acest punct de vedere, putem spune că atenția conștientă este mai importantă chiar decât resursele financiare. Lumea întreagă se luptă pentru a câștiga atenția ta, chiar și cei care nu îți solicită bani.

Cum poți decide în mod conștient unde ți se îndreaptă atenția? Pune-ți o întrebare importantă: „Îmi investesc atenția mea prețioasă și energia în ceva care mă hrănește și mă susține? Care mă ajută să prosper?” Dacă răspunsul e „da”, bravo! Dacă e „nu”, atunci este cazul să schimbi ceva.

Ce mai trebuie remarcat? Dintre toate sursele care îți acaparează atenția, tehnologia e cea mai rea. Telefoanele, device-urile, computerele nu îți cer decât disponibilitatea, dăruindu-ți aparent totul la un clic distanță. Cu toate acestea, fii conștientă că tu nu le oferi doar atenția ta, ci și energia, acea superputere atât de importantă.

Tehnologia e eminamente rea?

Nu, este răspunsul nostru. Tehnologia e azi un instrument necesar pentru a trăi. Comunici cu cei dragi cu ajutorul ei, te informezi, muncești, te deplasezi grație informațiilor oferite de un GPS. În toate aceste cazuri, atenția conștientă pe care o oferi este una benefică.

Noi credem că în vremurile noastre tehnologia poate și ar trebui să fie un dar. Nu te lupta cu tine însăți pentru a renunța la gadgeturi sau pentru a le înlocui, ci pur și simplu oferă-le atenția în mod conștient, atunci când trebuie. Realizând ce anume sacrifici pentru a petrece timp cu smartphone-ul sau cu tableta, îți vei recâștiga suveranitatea și vei îmblânzi tehnologia.

Redu nivelul de atenție oferit tehnologiei!

Nu în întregime, așa cum am mai spus, ci puțin câte puțin. Poți începe cu a reduce timpul pe care îl petreci în lumea virtuală cu 20%. Observă apoi unde se duc aceste 20 de procente de atenție conștientă. Către meditație, către timp cu cei dragi sau cu tine? Cuantifică întotdeauna rezultatele pozitive și fii recunoscătoare pentru eforturile tale, iar îmblânzirea tehnologiei va fi mai simplă decât ai fi crezut.

Ce mai poți face? Încearcă să realizezi care este mecanismul ce te aduce de fiecare dată mai aproape de un device. De multe ori îți citești mesajele sau stai pe social media doar pentru a uita de stres, de griji sau de supărări ori pentru a domoli plictiseala. În loc să abuzezi însă de tehnologie, mai bine te-ai confrunta cu sentimentele tale sau ai citi, atunci când nu ai ce face. O să observi curând diferența!

Triază-ți mesajele!

Cum primești un mesaj, cum te oprești din orice ai face, inclusiv dintr-o sesiune de yoga sau din joaca cu copilul tău, ca să vezi cine și ce ți-a scris și pentru a răspunde? Deși recunoaștem că sunt mesaje urgente, acestea apar rar; majoritatea factorilor care îți reclamă atenția conștientă sunt textele de pe rețelele de socializare.

Ce poți face? Împarte mesajele mintal în „de răspuns acum”, „în curând” sau „mai târziu”. Fii însă extrem de zgârcită cu prima categorie și foarte indulgentă cu celelalte. Te poate ajuta și să îți rezervi un interval (de exemplu, o dată pe oră sau la câteva ore) în care să răspunzi la toate mesajele.

Ai grijă și la sentimentele tale! Nu te simți vinovată pentru că nu ai răspuns pe loc. Nu e cazul să te învinovățești pentru că ești nepoliticoasă sau să ai impresia că ignori. Atât timp cât vei acorda atenția conștientă în timpul tău, poți sta liniștită.

Ocazional, ia pauze de la utilizarea device-urilor. Când mergi la baie, să îți iei apă sau să te plimbi, desparte-te de smartphone. Un pic de distanță face bine oricărei „relații”.

Înțelege stimulii pe care îi folosește tehnologia!

Ești familiarizată cu experimentul omului de știință rus de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ivan Pavlov? Acesta a antrenat câini astfel încât să saliveze atunci când el suna dintr-un clopoțel. A demonstrat astfel că unii stimuli pot determina răspunsuri fizice sau comportamente specifice.

Același principiu este folosit și de designerii de tehnologii și de experții în experiența utilizatorului (user experience- UX). Mulți dintre noi acționăm la fel precum „câinii lui Pavlov”, răspunzând unor stimuli specifici, așa cum sunt vibrațiile sau sunetele.

Ce poți face pentru a depăși fenomenul pavlovian? Schimbă tonurile de la telefon. Dacă le păstrezi pentru prea mult timp, vei ajunge să reacționezi inconștient, la nivel neurologic, și să răspunzi fără să faci o selecție. Stabilind însă tonuri diverse – urgente pentru job, importante pentru familie, mai puțin esențiale pentru cunoștințe –, vei realiza din nou alegeri conștiente. Nu tehnologia te va stăpâni pe tine, ci invers.

Aplică trucurile noastre și îți vei recâștiga independența față de tehnologie din toate punctele de vedere: psihologic, emoțional și neurologic. Prețuiește-ți atenția conștientă și recuperează energia pierdută, cea mai de preț valoare superputere a ta, dăruind-o cui o merită. Felicită-te: ești acum „îmblânzitoarea” de device-uri!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.