Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Află totul despre vitamina roșie! Ce este și ce beneficii are pentru sănătatea ta

Andreea Baluteanu

Ai auzit vreodată de „vitamina roșie”? Dacă denumirea ți se pare complet bizară, este foarte probabil să fii la curent cu numele tradițional al acestui nutrient, respectiv vitamina B12.

Considerată cea mai complexă și mai voluminoasă vitamină, B12 are o mulțime de beneficii și este obligatorie prezența sa în organism pentru a te bucura de sănătate și echilibru. Azi îți povestim totul despre „vitamina roșie”, astfel încât să cimentezi o relație armonioasă cu acest nutrient de seamă.

Ce este „vitamina roșie” și la ce este utilă în organism?

Vitamina B12 sau „vitamina roșie” ori cobalmina, denumirea sa științifică, face parte din grupul de B-uri și este un nutrient solubil în apă. Prin urmare, vitamina poate „călători” prin fluxul de sânge și orice exces este eliminat în mod natural, prin urină. De partea cealaltă, vitamina roșie nu poate fi stocată pe termen lung, ci trebuie consumate frecvent surse bogate pentru a te bucura de o sănătate ireproșabilă.

vitamina rosie

În ceea ce privește beneficiile acestei vitamine, principala sa funcție se referă la transportul oxigenului în organism și la sinteza hemoglobinei. De fapt, de aici derivă și numele său, de „vitamina roșie”, nutrientul participând la formarea globulelor roșii din sânge.

Dar cobalmina are și alte beneficii remarcabile. Ea contribuie la funcționarea sănătoasă a creierului și a sistemului nervos, fiind remarcabilă mai ales în formarea tubului neural la făt. Pe baza acestuia se va dezvolta sistemul nervos al bebelușului, de unde derivă și importanța ca viitoarele mămici să se asigure că în timpul sarcinii consumă surse suficiente de vitamina B12.

Nu în ultimul rând, vitamina roșie este esențială în metabolismul proteinelor și al lipidelor, contribuind astfel la producția de energie. Participă de asemenea la sinteza acizilor grași și susține absorbția de către organism a uneia dintre „suratele” sale, vitamina B9 sau acidul folic.

Deficiența de vitamina roșie: cum îți dai seama dacă suferi de carențe

Spre deosebire de alte vitamine, carența de B12 este în general rar întâlnită, dat fiind faptul că există numeroase surse în alimentația noastră. Astfel, poți găsi acest nutrient în produse de origine animală (carne, lapte, iaurt, ouă, pește), dar și în câteva surse vegetale (soia fermentată, ciupercile Shitake, algele sau drojdia), deși în cazul acestora din urmă absorbția este mai dificilă.

Cu toate acestea, persoanele care au un stil de viață vegan, care suferă de unele afecțiuni digestive (ulcer, gastrită sau sindromul de reflux gastro-esofagian), boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau boala celiacă) ori de unele afecțiuni autoimune (lupus) pot prezenta carențe de cobalmină.

Cum îți dai seama că te situezi în acest caz? Iată care sunt semnele că ai o deficiență de vitamina B:

 • depresie;
 • confuzie;
 • probleme mentale;
 • oboseală;
 • bătăi accelerate ale inimii;
 • paloare;
 • constipație;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • pierdere în greutate;
 • senzație de amorțeală sau de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
 • iritare;
 • spasme.

vitamina b12

Complicații care pot apărea în urma deficiențelor de vitamina roșie

Atunci când vitamina roșie lipsește din organism, există riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni. Anemia este cea mai des întâlnită și mai periculoasă dintre ele, cauzată de dificultățile de sinteză ale hemoglobinei.

Alte consecințe negative care pot apărea ca urmare a deficiențelor de vitamina B12 pot include:

 • psihoze;
 • manie;
 • demență.

Vitoral B12, sursa de vitamina roșie de care ai nevoie

Dacă ești vegană sau însărcinată, atunci te afli într-o situație cu potențial de risc de carențe de vitamina B12. La fel de amenințate sunt și persoanele în vârstă, dar și cele care suferă de bolile pe care ți le-am indicat mai sus.

Ce poți face? Ai nevoie de un supliment! Vitoral B12 Spray Oral pentru adulți este recomandarea noastră. Produsul are gust de cireșe și de xilitol și este destinat administrării orale. Contribuind la metabolismul energetic normal, la funcționarea echilibrată a sistemului nervos, la formarea globulelor roșii și la întărirea imunității, Vitoral B12 este potrivit pentru vegetarieni, diabetici și celiaci. Suplimentul poate fi achiziționat de la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!