Ai scaun cu sânge? Află ce boală poți să ai!

Miercuri, 27.04.2016
de Andreea Marinescu

Scaunul cu sânge reprezintă un motiv de îngrijorare pentru toată lumea. Uneori poate ascunde o problema gravă de sănătate, alteori nu este cazul să intri în panică, însă vizita la medic este obligatorie.

Scaunul cu sânge poate indica hemoragii sau alte leziuni în tractul gastrointestinal. Sângele poate fi roșu deschis sau închis, uneori chiar negru. De altfel, gravitatea bolii nu depinde de cantitatea de sânge pierdută, ci mai degrabă de culoarea sa. Astfel de hemoragii pot fi cauzate de hemoroizi, polipi pe colon sau cancer. 

femeie pe care o doare burta

Scaun cu sânge? Ai putea avea hemoroizi

Hemoroizii (venele dilatate în zona anală) reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate. Pot provoca dureri și sângerări, fără a fi periculoși de cele mai multe ori. Sângerarea poate fi abundentă, dar acesta nu este neapărat un semnal de alarmă. Trebuie să mergi totuși la medic, pentru a exlude o problemă gravă, chiar dacă hemoragia provocată de hemoroizi se oprește, de regulă, în 48 de ore. 

Constipație, o altă cauză a scaunului cu sânge

Constipația gravă poate rupe mucoasa colonului favorizând apariția fisurilor anale, care se manifestă prin scaun cu sânge. Tratamentul în acest caz trebuie aplicat local, iar dacă durerile sunt mari, medicul îți poate prescrie calmante.

Chiar dacă nu pare o problemă gravă de sănătate, constipația trebuie tratată. Încearcă să te hidratezi cât mai des și să mănânci cât mai multe fructe și legume bogate în fibre.

Bolile digestive pot fi de vină

Colita, boala Crohn și colita ulcerativă sunt, de cele multe ori, cauze ale scaunelor cu sânge. După confirmarea unui astfel de diagnostic, vei avea nevoie de supraveghere medicală strictă.

Și diverticuloza, o boală digestivă întâlnită după vârsta de 60 de ani, se manifestă printr-un astfel de simpton. O dietă bogată în fibre este recomandată în acest caz.

Cancerul colorectal provoacă sângerări invizibile 

Întâlnit, de obicei, la persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani, cancerul colorectal este una din cele mai frecvente cauze de deces din România.

Depistarea se face printr-un test numit hemocultură, care identifică prezența sângelui în scaun, invizibil cu ochiul liber. În cazul unui test pozitiv, medicul te va îndruma să faci o colonoscopie, pentru a verifica existența polipilor sau a celulelor canceroase la nivelul colonului.

Apariția sângelui în scaun nu este un simptom de neglijat, deoarece poate indica îmbolnăvirea tractului gastrointestinal! Consultă imediat un medic și fă-ți toate investigațiile necesare, pentru a depista la timp dacă suferi de o afecțiune gravă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016