Ai un nodul la sân? Cum îţi dai seama dacă este benign sau malign

Ai un nodul la sân? Cum îţi dai seama dacă este benign sau malign

Ionelia Olteanu

Modficările care pot avea loc în organismul unei femei se manifestă în mod diferit, astfel că fiecare parte a sânului femeii reacţionează altfel în funcţie de aceste schimbări. Acest lucru are impact asupra sensibilităţii şi texturii sânului, ceea ce poate duce la apariţia nodulilor.

Nodulul este masa de ţesut din interiorul sânului care se formează prin înmulţirea necontrolată a celulelor mamare într-o zonă a sânului. Nodulul poate fi deosebit destul de uşor prin consistenţa crescută faţă de restul sânului.

femeie la control sani

Cauzele formării nodulilor sunt numeroase, multe dintre acestea fiind inofensive, dar există şi unele care pot fi periculoase. Formarea acestora duce la dezechilibre hormonale, infecţii, traumatisme sau tumori benigne şi maligne. Deşi 9 din 10 noduli la sân sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui să fie controlat de un medic pentru a exclude sau a stabili diagnosticul de cancer.

Tumorile benigne

Cele mai frecvente tipuri de tumori sunt cele benigne. Acestea apar cel mai des la femeile de peste 30 de ani, dar pot apărea şi la cele sub 30 de ani. Fibroadenoamele sau tumorile benigne sunt solide, ferme, nedureroase de obicei. Cresc relativ repede şi pot apărea şi la adolescente sau în timpul sarcinii.

De exemplu, chisturile mamare sunt pline cu lichid şi sunt benigne. Ele apar cu frecvenţă la femeile de peste 35 de ani şi variază adesea în dimensiune în timpul ciclului menstrual.

Tumorile maligne (canceroase)

Aceste tumori sunt canceroase şi au capacitatea de a se răspândi şi în alte regiuni ale corpului prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic. Există şi tumora secundară, care este tumoarea malignă ce începe să se extindă în afara zonei sale de origine.

Dacă sunt depistate în stadii incipiente, tumorile maligne pot fi îndepărtate prin intermediul intervenţiei chirurgicale, însă riscul recidivei nu este eliminat complet.

Chiar dacă majoritatea nodulilor care apar sunt de natură benignă, este important ca femeile să meargă la medic, dacă observă schimbări la nivelul sânilor. În general, nodulii maligni tind să aibă o formă neregulată.

Simptomele cancerului la sân

Cancerul la sân include simptome precum noduli nedureroşi, scurgeri mamelonare şi inflamaţii ale pielii sânului. Există cazuri în care cancerul la sân apare fără nici un simptom. Doar aproximativ 60% dintre femeile care au cancer la sân au dureri ca semn primar al cancerului.

Mai jos sunt trei lucruri pe care ar trebui să le ştii atunci când îţi examinezi sânii, care să te ajute să clarifici dacă nodulii pe care îi ai sunt normali sau anormali.

La ce trebuie să fii atentă atunci când îți palpezi sânii

Modificările care intervin la nivelul sânului se pot modifica prin autoexaminare lunară, în primul rând, dar şi investigaţii recomandate de medici, la intervale stabilite de medici, în funcţie de diferiţi factori, precum istoricul familial, predispoziţia genetică de a dezvolta cancerul sau existenţa unor formaţiuni suspecte.

Principalele simptome care ar trebui să tragă un semnal de alarmă asupra existenţei unui nodul se manifestă în felul următor:

- sâni dureroşi şi sensibili;

- simţi o formaţiune cu margini bine definite;

- observi o zonă îngroşată, proeminentă faţă de restul ţesutului mamar;

- un sân este vizibil mai mare decât celălalt (și nu a fost dintotdeauna astfel).

Există, însă unele simptome pe care, dacă le simţi, este urgent să te prezinţi la medic:

- simţi o formaţiune în zona axilei;

- simţi o formaţiune care nu doare, dar care are margini neregulate;

- scurgeri cu sânge sau puroi la nivelul mamelonului;

- dureri la nivelul oaselor.

Cum se depistează un nodul?

Examinarea de către medicul specialist reprezintă primul pas în evaluarea unui nodul şi depistarea precoce a cancerului. Totuşi, examinarea manuală a sânilor, chiar dacă este realizată de un doctor, nu se dovedește o metodă la fel de sigură în detectarea cancerului incipient precum investigaţiile specializate.

Un medic poate palpa o formaţiune tumorală când ea este mai mare de 1 cm, în timp ce prin autopalpare se poate detecta o tumoare cu o dimensiune mai mare de 2 cm. De asemenea, se utilizează şi mamografia digitală care este cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului în stadiu nepalpabil la femeile de peste 40 de ani.

depistare nodul

Cum previi cancerul de sân

Deşi există unii factori de risc ce nu pot fi controlaţi, există câteva recomandări care te vor ajuta să previi apariția cancerului la sân!

În primul rând, practică sport! Nu este nevoie de eforturi foarte mari! Sunt suficiente 30 de minute de mers energic pe jos. În al doilea rând, nutriţia se dovedește foarte imporantă. Este recomandat consumul de fructe şi legume, cereale, cât mai puţine alimente grase şi un aport suficient de calciu.

Alcoolul trebuie consumat în cantitate cât mai mică. Multe studii au confirmat faptul că un consum ridicat de alcool poate conduce la apariţia cancerului mamar. Fumatul trebuie evitat complet, acesta fiind pus în legătură cu mai multe tipuri de cancer.

Şi sănătatea emoţională este esențială. Contează foarte mult să ai o atitudine pozitivă, să ai încredere în tine şi să petreci cât mai mult timp alături de familie şi prieteni.

Este recomandat ca în fiecare lună să îţi examinezi singură sânii pentru eventualitatea apariţiei nodulilor şi să mergi în centrele de sănătate pentru examenele clinice de rutină pentru sâni. Astfel, te vei ține la adăpost de orice pericol!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura dintre stres și durerea de sân
Legătura dintre stres și durerea de sân
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.