Alergii genitale: de ce apar și cum le tratezi

Alergii genitale: de ce apar și cum le tratezi

Sorina Corneanu

Alergiile genitale reprezintă o problemă tot mai răspândită în rândul femeilor, dar nu numai, și pot fi cauzate de o serie de probleme de sănătate ale zonei intime. Dacă apar simptome precum mâncărime excesivă, disconfort, usturime sau durere vaginală, vizita la medic nu ar trebui întârziată.

femeie in chiloti

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor genitale!

Dermatita de contact. Una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor genitale este dermatita de contact, o reacție a zonei intime la un alergen sau un iritant, precum detergentul, balsamul de rufe sau produsele de îngrijire intimă. Alege produse cât mai naturale, fără parfum și întotdeauna testate dermatologic!

Latexul este un alergen care poate produce o erupție cutanată în zona genitală, deoarece este frecvent utilizat în prezervative. Persoanele alergice la latex pot întâmpina o mulțime de probleme neplăcute legate de sănătatea intimă. În cazul în care observi alergii cauzate de folosirea prezervativului, este indicat să discuți cu medicul tău și să găsești o soluție alternativă. Cazurile de alergie la latex sunt destul de frecvente, însă foarte rar depistate, pentru că foarte puține persoane observă legătură dintre folosirea prezervativului și alergia genitală.

prezervativ

Tampoanele sunt adesea de vină pentru alergiile genitale. În cazul în care te confrunți cu neplăceri în zona intimă, înainte de a începe alte tratamente, încearcă să schimbi tampoanele și să observi dacă există sau nu schimbări. 

Hipersensibilitatea la lichidul seminal este un alt factor declanșator al alergiilor genitale. Deși este o afecțiune mai rar întâlnită, aceasta trebuie să fie diagnosticată corect, cu atât mai mult cu cât poate imita vaginita cronică.

Psoriazisul poate produce o erupție cutanată roz și mâncărimi pe corp, inclusiv în zona genitală, sub forma unei alergii agresive – care poate produce răni deschise, durere și mâncărime. Dacă nu ești sigură cu ce problemă te confrunți, iar alergia pare să nu treacă în câteva zile, mergi la medic și efectuează testele necesare unui diagnostic diferențial clar. 

Chlamydia, o afecțiune cu transmitere sexuală des întâlnită, poate cauza mâncărime, disconfort și scurgeri vaginale, conducând la alergii și erupții cutanate în zona genitală. Orice semn al unei afecțiuni intime trebuie tratat imediat. Nu întârzia vizita la medic și nu aștepta să treacă de la sine.

teste de laborator 

Alergiile genitale sunt adesea cauzate de infecțiile cu transmitere sexuală.

Herpesul genital este un virus care poate duce la răni dureroase în zona genitală, la fel și sifilisul. Dacă observi o alergie recurentă în zona intimă, mai ales dacă știi că ai practicat sexul neprotejat, ar trebui să mergi la medic cât mai curând. Netratate, infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza probleme serioase și unele dintre ele pot conduce chiar la deces!

Există teste de diagnosticare la domiciliu pe care le poți face singură pentru a testa o eventuală infecție cu transmitere sexuală, deși acestea sunt la fel de sigure ca testele efectuate de medicul specialist. 

Unele alergii genitale se pot vindeca fără tratament, în scurt timp de la apariție, atât timp cât zona afectată este menținută curată și uscată. În cazul în care alergiile persistă, devin recurente și se manifestă tot mai agresiv, consultul la medic și un tratament adecvat sunt obligatorii!

Foarte multe alergii sunt cauzate de boli autoimune pentru care nu există un tratament, dar ale căror simptome pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente ce întăresc sistemul imunitar.

Pentru o îngrijire corectă și eficientă, încearcă Multi-Gyn Comprese anale, recomandate pentru îngrijirea intimă externă (vulve, labii, zona vaginală și anală). Acestea elimină disconfortul, sensibilitatea, umflăturile și mâncărimea din zona intimă.

Eficiente pentru fisurile anale și hemoroizii externi.

Multi-Gyn Comprese anale x 12, produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 43,19 lei

comprese zona intima

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.