5 motive pentru care te confrunți cu dureri vaginale

5 motive pentru care te confrunți cu dureri vaginale

Sorina Corneanu

Durerile vaginale sunt mai frecvente decât ne-am imagina. Una din trei femei se confruntă cu această problemă, dar foarte multe o ignoră și o consideră un proces normal care va trece de la sine. Greșit! De cele mai multe ori nu se întâmplă așa, iar dacă durerea trece pe moment, revine și mai agresivă. Atunci când durerile devin pronunțate, persistă și sunt însoțite de stare generală proastă, vizita la medic este obligatorie și nu suportă amânare! 

Principalele motive care îți pot declanșa senzația de durere în vagin

Endometrioza. Extrem de răspândită, endometrioza afectează femeile foarte tinere și se manifestă destul de tăcut până în momentul în care devine un pericol. Durerile de burtă, lombare, durerea asemănătoare celei care amintește de criza dinaintea operației de apendicită și durerea piciorului sunt câteva semne specifice endometriozei. Nu amâna vizita la medic! Deseori, endometrioza în stadii avansate poate fi vindecată doar prin intervenție chirurgicală! Nu aștepta ca situația să se agraveze!

Cistita. Usturimea la urinare și senzația de duere foarte puternică în vagin sunt semne clare că te lupți cu o cistită. Iar pentru că lupta e destul de dură, trei milioane de femei confruntându-se anual cu această problemă, ar trebui să mergi la medic înainte să degenereze. Dacă se cronicizează, vei deveni sensibilă la cele mai banale situații și vei dezvolta cistită atunci când te aștepți mai puțin. Reducerea cantității de cafea, ciocolată, alcool și adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea ajuta neașteptat la vindecarea endometriozei!


Scurgerile vaginale anormale și neașteptate, însoțite de o durere vaginală profundă, pot semnala mialgia pelviană. Deși cel mai adesea se declanșează în urma unei nașteri dificile, mialgia pelviană are și cauze emoționale. Un șoc puternic, teama și negarea feminității pot conduce în ritm alert către aceasta. Pentru ameliorarea mialgiei vaginale se recomandă exercițiile Kegel. „Aproape 75% dintre pacientele care au încercat această metodă au găsit rezolvare”, spune medicul Howard Glazer.

Iată cum menții sănătatea vaginului tău!

Vulvodinita. Din cauza uscăciunii vaginale, a slăbirii musculaturii vaginului, dar și a lezării unor vase de sânge din zonă, riscul de apariție a acestei afecțiuni crește semnificativ. Vulvodinita se manifestă prin dureri puternice în vagin, scurgeri anormale și senzația de greutate în burtă. Câteva ședințe de acupunctură rezolvă, în foarte multe cazuri, problema.

Sindromul de congestie pelvină. Varicele din zona pelvisului cauzează durere, manifestându-se întocmai precum venele varicoase existente în picior. Presiunea sângelui cauzează o senzație de disconfort și durere vaginală. Optează pentru Pilates, mergi la sală, fă mișcare, mergi cu bicicleta și renunță la alimentele care conțin hormoni. În felul acesta, multe se vor rezolva de la sine.

Deoarece durerea pelvină cronică implică mai multe sisteme ale corpului, inclusiv vezica urinară, colonul, uterul și toți nervii și mușchii lor, numai un specialist are experiența necesară pentru a oferi un diagnostic precis și un tratament adecvat. Deși unii ginecologi au dezvoltat practici care se concentrează exclusiv asupra sindromului, majoritatea specialiștilor merg către eradicarea cauzei. Tocmai de aceea, consultul este obligatoriu! 

Multi-Gyn Actigel este foarte eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene și a disconfortului vaginal, precum: mâncărimi, iritații, roșeață și usturimi. Dacă te confrunți cu disconfort vaginal, Multi-Gyn Actigel x 50 ml este un remediu eficient care nu conține parfum, conservanți, hormoni sau substanțe iritante.

Multi-Gyn Actigel x 50 ml, preț 41,65 de lei

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.