Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

Alertă în România! Produse infestate cu Listeria, în supermarketuri!

Vineri, 12.10.2018
de Ana Munteanu

Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut un anunț de interes național: „Societatea Carrefour România SA procedează la retragerea de la comercializare a produselor, ca urmare a evidențierii prezenței Listeria monocytogenes”.

alerta alimentara listeria

Ce produse să aruncați de urgență sau să duceți înapoi, dacă ați cumpărat de la hypermarket-ul în cauză,iar contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal: 

- salată cu icre de crap și ceapă 140 gr, brand Carrefour, lot: 2408 / DLC 13.10.2018, cod EAN: 6420169005328

- salată cu icre de crap și ceapă 70 gr, brand Carrefour, lot: 2408 / DLC 13.10.2018, cod EAN: 6420169005304

- salată cu icre de crap și ceapă 70 gr, brand Carrefour, lot: 2408 / DLC 13.10.2018, cod EAN: 6420169005298

- salată humus 250 gr, brand Carrefour, lot 264 / DLC 06:10.2018, cod EAN: 5941850531175

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. 

Mesajul său a făcut vâlvă astăzi pe rețelele de socializare: ”Atenţie mărită la salatele de icre şi humus precum și la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză. Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.

Ce trebuie să știți:
1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. 
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar.
5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.
6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:
1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină) 
4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”}.
3. Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei_.
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Scurtă istorie:
1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.”

Sursă: Facebook

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!