Analiza Ponderas Academic Hospital: la 8 din 10 pacienți diabetul zaharat tip 2 s-a remis la un an de la operația bariatrică

Redactor Divahair.ro

De la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România de către Prof Dr. Cătălin Copaescu, peste 7.000 de pacienți au apelat la intervențiile bariatrice pentru a beneficia de remisiunea obezității și a afecțiunilor asociate acesteia. Potrivit datelor interne analizate de singurul centru de excelentă în chirurgie bariatrica din România (conform SURGICAL REVIEW CORPORATION și IFSO-EC), mai bine de 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2, asociat obezității, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind complicațiile diabetului: nu mai necesită insulină sau tratament medicamentos oral și au valori normale ale glicemiei și ale hemoglobinei glicozilate.

Ponderas Academic Hospital, singurul centru de excelentă în chirurgia bariatrica și metabolică din Estul Europei cu dublă acreditare, a efectuat o analiză asupra evoluției pacienților după operația bariatrica. Scopul a fost de a observă rezultatele înregistrate de aceștia privind atât scăderea ponderala, cât și remiterea sau ameliorarea diabetului și a altor boli asociate obezității.

Viață fără diabet zaharat tip 2 după operația bariatrică

Datele analizei arată că peste 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2, asociat obezității, au înregistrat valori normale ale glicemiei și hemoglobinei glicozilate prevenind foarte eficient instalarea sau evoluția complicațiilor diabetului, la un an de la operație.

„Rezultatele înregistrate de pacienții noștri ne confirmă încă o data beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrica îl aduce în viață lor. Spre exemplu, în rândul pacienților insulino-dependenți, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile după operația bariatrica, iar în lunile următoare mulți dintre pacienți ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiză internă arată că 30% dintre pacienții insulino-dependenți nu mai necesită insulină după prima luna de la operatie”, precizează Prof Dr Cătălin Copaescu, Chirurg de Excelentă, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Apneea de somn și hipertensiunea arterială – alte două boli cronice tratate prin chirurgie bariatrică

Mai bine de 70% dintre pacienții operați în ultimul an dezvoltaseră deja diferite afecțiuni din cauza obezității, iar printre bolile cu cea mai mare incidență sunt diabetul zaharat, apneea de somn, dislipidemia, hipertensiunea arterială, ficatul gras.

În cazul pacienților diagnosticați cu apnee de somn (tulburare a somnului ce presupune pauze în respirație), 8 din 10 pacienți scăpa de această boală la un an de la operație, potrivit datelor spitalului. Chiar din prima luna post-operator, mai bine de 66% reușesc să își amelioreze apneea de somn.

Pe lângă diabet, și problemele cardiovasculare sunt des întâlnite la pacienții obezi, astfel că mai bine de 40% din ei ajung de la cardiolog direct la operațiile bariatrice. Cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% din pacienții cu hipertensiune arterială au înregistrat normalizarea tensiunii arteriale în primele 3 luni de la operație.

Problemele sociale și emoționale, principalul motiv pentru care pacienții își doresc să slăbească

Conform studiului, peste 50% din pacienții bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socio-emoționale: își doresc să se simtă mai bine în pielea lor, să își recapete încrederea de șine sau să fie acceptați în societate. „Odata ajunși în cabinetul medical, pacienții încep să ne povestească toate greutățile trăite din cauza obezității, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite și impresionante sunt acele acțiuni mărunte pe care mulți dintre noi le fac zi de zi.

Femeie in blugi largi, dupa cura de slabire

Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurcă singuri în activități de rutină precum legatul la șireturi, îngrijirea personală, renunță definitiv la activitățile gospodărești, nu își mai pot luă copiii în brațe și chiar și puținii păși parcurși pe jos sunt o grea incercare”, adaugă Dr. Copaescu.

Apoi, pacienții amintesc că principale motive pentru care vor să slăbească sunt afecțiunile declanșate din cauza obezității și îmbunătățirea aspectului fizic.

“Daca ne uităm la ultimul an, am observat creșterea adresabilității în rândul pacienților care vor să prevină instalarea diabetului și a altor afecțiuni asociate obezității. Aceștia au în familie deja cazuri de diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune, știu ce complicații pot aduce aceste boli și nu vor să ajungă la astfel de complicații. Că atare, se adresează chirurgiei bariatrice cu scopul de a scăpa de problemă obezității înainte că această să provoace alte boli metabolice cu impact sever asupra calității vieții lor. Prevenția începe să capete un rol din ce în ce mai important în rândul românilor, aspect ce ne bucură și ne motivează în luptă cu această boală a secolului actual”, completează Prof. Dr. Cătălin Copaescu.

Femeile – fruntașe în rândul pacienților bariatrici

Cu toate că peste 56% dintre bărbatii români sunt supraponderali și obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecțiune, femeile care au apelat la chirurgia bariatrica sunt mai numeroase (66%) decât bărbații (34%).

De la obez la normoponderal în 6 luni

Potrivit studiului intern, încă din prima luna de la operație, pacienții pierd în greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la 3 luni de la operație înregistrează scăderi de până la 45% din kilogramele în plus pe care le aveau înainte de operație.

Mai mult, la 6 luni de la operație pacienții deja reușesc să treacă de la obezitate în grad avansat (grad 3 sau obezitate morbidă) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzând peste 60% din excesul ponderal.

Peste 300 kilograme cântarea cel mai greu pacient Ponderas

Cel mai greu pacient operat la spitalul Ponderas cântarea la momentul internării puțin peste 300 kg.
După un an de la operație a pierdut mai bine de 140 de kg. În perioadă de până la 2 ani, a reușit să piardă, în total, peste 210 kg din greutatea inițială.

În cei 15 ani de la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România, peste 7000 de români au trecut prin intervenții chirurgicale de slăbire efectuate de către Prof. Dr. Copaescu și echipă să. În prezent, Ponderas Academic Hospital este lider de piață în intervențiile metabolice, operând peste 60% din totalul celor efectuate la nivel național.

Despre Ponderas Academic Hospital

Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei private de sănătate Regină Măria, este singurul spital din România cu triplă acreditare internațională (chirurgie bariatrica, chirurgia herniilor, chirurgie colo-rectala). Deschis din 2011, spitalul pune la dispoziția pacienților servicii medicale integrate ce acoperă toate specialitățile medicale și chirurgicale.

Ponderas Academic Hospital Vezi galeria foto » Ponderas Academic Hospital Ponderas Academic Hospital

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.