Cum se transmite hepatita C

Cum se transmite hepatita C

Sorina Corneanu

Aproape 4 milioane de persoane din America sunt infectate cu virusul hepatitei C, însă foarte puține știu acest lucru, tocmai pentru că hepatita C are rareori simptome în stadii incipiente. Cancerul de ficat, ciroza și insuficiența hepatică sunt afecțiuni grave care pot apărea din cauza infecției cu hepatita C. Astfel, analizele anuale de sânge devin obligatorii, fiind singura metodă de a putea depista la timp infecția cu hepatita C.

Transmiterea virusului hepatitei C este posibilă prin transfuzii de sânge infectat, folosirea în comun a seringilor - cum este cazul în rândul utilizatorilor de droguri injectabile -, pe cale sexuală, dar nu numai.

Află mai jos care sunt principalele modalități de transmitere a hepatitei C și cum poți preveni această afecțiune!

Metode de transmitere a hepatitei C

Transfuzii cu sânge infectat

Deși în prezent hepatita C este rar transmisă prin transfuzii de sânge sau prin transplant de organe, datorită metodelor de siguranță ale aprovizionării cu sânge, în zonele sărace sau în mediile spitalicești precare, unde nu se utilizează acid nucleic, necesar detectării eventualelor virusuri din sângele donatorului, contractarea bolii este încă posibilă!

transfuzie

Folosirea acelor și a seringilor infectate

Potrivit Centrului de Sănătate al Veteranilor, utilizarea drogurilor prin injectare a fost principalul mod de transmitere a infecției cu virusul hepatitei C în anii '70. Mai mult decât atât, infecția cu hepatita C în rândul utilizatorilor tineri de droguri injectabile este de patru ori mai frecventă decât infecția cu HIV.

Contact sexual neprotejat

Deși se consideră că hepatita C poate fi transmisă și prin contact sexual, acest lucru nu este confirmat încă de studii de specialitate. Frecvența transmiterii hepatitei C între partenerii sexuali monogami este foarte scăzută. Cu toate acestea, probabilitatea transmiterii sexuale a virusului hepatic C rămâne crescută în oricare dintre situațiile următoare:

- parteneri sexuali multipli; 
- sexul anal
- istoric de boli cu transmitere sexuală al unuia dintre partener; 
- consumul de droguri intravenos; 
- sexul în timpul menstruației.

Vezi cum știi că ai fost infectat cu hepatita C!

Răni deschise și folosirea aceleeași periuțe de dinți

Hepatita C se poate contracta cu ușurință prin contactul direct cu o persoană care are o rană deschisă. Totodată, folosirea aceleeași periuțe de dinți poate duce la infecția cu hepatita C. O singură picătură de sânge din gingii este suficientă pentru a transmite infecția.

Lucrătorii din domeniul sănătății și probabilitatea infectării cu virusul hepatic C

Lucrătorii din domeniul sănătății pot prezenta un risc crescut de infectare. Mai ales atunci când sunt expuși repetat la lucrul cu sângele, aceștia ar trebui să își ia măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi purtarea mănușilor chirurgicale, a măștilor de protecție, evitarea contactului direct cu pacienții care prezintă răni deschise etc.

Lipsa surselor de identificare a cauzei bolii

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, consumul de droguri injectabile reprezintă aproximativ 60% din totalul infecțiilor cu hepatita C în Statele Unite, în timp ce alte cauze sunt regăsite în proporție de 20-30%. Aproximativ 10% dintre pacienți se confruntă cu cauze mai puțin frecvente, deseori neidentificabile.

Simptome ale hepatitei C

Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscută sub numele de hepatită cronică C. Aceasta este, de obicei, o infecție ce rămâne asimptomatică pentru foarte mult timp, pană când virusul dăunează ficatului suficient pentru a provoca semnele și simptomele bolii hepatice. 

Cele mai frecvente simptome care anunță boala hepatică sunt:

- sângerări frecvente;

- oboseală cronică;

- pierderea apetitului;

- icterul;

- urină închisă la culoare;

- iritații ale pielii;

- umflarea picioarelor;

- pierdere în greutate;

- greață, vărsături;

- febră;

- dureri articulare;

- somnolență.     

Simptomele timpurii apar după aproximativ două luni de la expunerea la virusul hepatitei C. Totuși, este posibil să dureze de la 6 luni până la 10 ani sau chiar mai mult înainte ca virusul să provoace simptome clare.

Cum se stabilește diagnosticul de hepatita C

Deoarece poate fi dificil de spus, pe baza simptomelor, dacă o persoană suferă de hepatita C, un test de sânge poate clarifica diagnosticul. În urma analizei de sânge, pe baza rezultatelor, medicul poate solicita o biopsie a ficatului pentru a vedea dacă există leziuni hepatice cauzate de hepatita C cronică.

Pentru evaluarea leziunilor hepatice se folosesc unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  • Elastografia prin rezonanță magnetică - este o alternativă neinvazivă la biopsia hepatică și combină tehnologia de imagistică prin rezonanță magnetică cu modele formate de undele sonore, pentru a crea o hartă vizuală care prezintă gradul de rigiditate în ficat. Fibrele hepatice rigide indică prezența fibrozei, ca urmare a hepatitei cronice C.
  • Elastografia tranzitorie - este un test neinvaziv care folosește ultrasunete ce transmit vibrații în ficat și măsoară viteza de dispersare a acestora prin țesutul hepatic, pentru a putea estima rigiditatea.
  • Biopsia hepatică - implică introducerea unui ac subțire prin peretele abdominal, pentru a preleva o mică mostră de țesut hepatic pentru testele de laborator.

analzie hepatita

Tratament pentru hepatita C

Tratamentul hepatitei C este strâns legat de istoricul și stadiul bolii fiecărei persoane în parte. În prezent există variante de tratament scurt, de circa două luni, pentru pacienții care nu au dezvoltat cancer la ficat sau ciroză. Durata tratamentului este mai lungă pentru cei care se află într-un stadiu avansat de boală.

De obicei, infecția cu virusul hepatitei C este tratată cu medicamente antivirale. Cercetătorii au făcut progrese semnificative în tratamentul hepatitei C, pacienții beneficiind în prezent de soluții mai ușoare și eficiente în tratarea bolii. Alegerea medicamentelor și durata tratamentului depind de tipul și stadiul hepatitei C, dar și de prezența simptomelor sau de alte afecțiuni medicale ori tratamente anterioare.

Dacă hepatita C este în stadiu avansat și continuă să dezvolte complicații grave, atunci transplantul de ficat poate fi o opțiune. Acesta presupune înlocuirea ficatului bolnav cu unul sănătos, cele mai multe  transplanturi fiind realizate cu organele provenind de la donatori decedați.

În cele mai multe cazuri, transplantul de ficat nu vindecă hepatita C, tratamentul cu medicamente antivirale fiind în continuare necesar, pentru a preveni deteriorarea ficatului transplantat.

Deși nu există vaccin pentru prevenția hepatitei C, medicul poate recomanda vaccinuri împotriva virusurilor hepatitei A și B. Acestea sunt virusuri care pot provoca, la rândul lor, leziuni hepatice și pot complica situația pacienților cu hepatita C cronică.

Cum poți preveni infecția cu virusul hepatitei C

Pentru că nu există un vaccin care să asigure prevenția bolii, câteva reguli simple de urmat sunt obligatorii pentru a te putea feri de virusul hepatitei C, cum ar fi:

prezervative

- utilizarea prezervativului; 
- reducerea numărului de parteneri sexuali; 
- evitarea folosirii la comun a obiectelor de igienă intimă (aparate de ras, periuțe de dinți, prosoape etc.); 
- evitarea saloanelor de înfrumusețare sau de tatuaje care funcționează în condiții improprii; 
- evitarea injecțiilor realizate cu același ac.

Iată, așadar, ce simptome are hepatita C, cum se transmite și ce poți face pentru a preveni această boală. Află totul despre hepatita alcoolică!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Ce îți transmite vocea ta interioară?
Incepe quiz
Ce îți transmite vocea ta interioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea