Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit

Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Lorena Pintilie
Miercuri, 31.05.2023

Te-ai gândit vreodată care este tehnica cea mai bună de a sparge un ou? Majoritatea oamenilor tind să îl izbească de marginea tigăii, a mesei sau a unei farfurii. Însă această metodă este una greșită pentru că îi expune la un risc crescut de îmbolnăvire. Da! Destul de multe persoane ajung la urgențe după ce pregătesc o banală omletă.

Cum e posibil? Află de ce nu e bine să spargi ouăle de marginea tigăii și care este tehnica corectă de a le pregăti!

Unul dintre cele mai comune gesturi în bucătărie, când vine vorba de pregătirea unui preparat care conține ouă, este să le spargi de marginea unui obiect aflat la îndemână, cum ar fi o tigaie, o farfurie sau un bol. Însă acest reflex poate fi extrem de nociv pentru sănătate! Mai exact, de fiecare dată când recurgi la această metodă ridici riscul de a te contamina cu Salmonella.

Un simplu gest, aparent inofensiv, te poate trimite direct la spital, spun specialiștii. Peste 47% din numărul de cazuri de salmoneloză (boala manifestată de infectarea cu Salmonella) sunt cauzate de ouă, indiferent de proveniența acestora (de găină, prepeliță, rață, gâscă), sau de alte produse care au în componență acest aliment, conform Comisiei Europene. Chiar dacă, de regulă, contaminarea cu această bacterie nu este foarte periculoasă, există cazuri în care starea de sănătate a bolnavilor se poate degrada rapid.

Sfaturi din partea specialiștilor

Potrivit specialiștilor din domeniul alimentar și al sănătății, nu este indicat să spargi un ou de marginea unei farfurii, spre exemplu. Motivul? Salmonella poate fi prezentă inclusiv în coaja oului, nu doar în conținutul acestuia, iar contactul dintre aliment și farfurie poate duce la o contaminare a obiectului, pe care, ulterior, nu îl speli, iar bacteria se răspândește în voie. Totodată, orice preparat care conține ou trebuie gătit într-un timp mai îndelungat și la foc mai puternic, pentru a elimina orice posibilă urmă a bacteriei. Astfel, previi din start riscul de îmbolnăvire.

Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție

Un alt sfat util dat de experți este să eviți cu orice preț folosirea cojii oului pentru a separa albușul de gălbenuș atunci când faci un desert care necesită această tehnică. De asemenea, atunci când cumperi ouă fii foarte atent/ă la coajă. Aceasta trebuie să fie intactă, fără fisuri sau crăpături și curată (fără rămășițe de excremente, pene sau pământ). Nu în ultimul rând, nu uita să verifici termenul de valabilitate al ouălelor înainte de a le achiziționa și ferește-te de cele provenite de la tarabe ce nu respectă regulile de igienă. Nu recomandăm nici cumpărarea ouălelor în situațiile în care nu este precizată o dată de valabilitate.

Salmonella este o bacterie care trăiește, în mod obișnuit, în sistemul digestiv al animalelor (cu precădere în intestinul acestora) și care se poate răspândi cu repeziciune în apă sau alimentele atinse de animalele contaminate. Astfel, Salmonella poate deveni patogenă pentru oameni; poate să producă o cascadă de reacții secvențiale care au loc în organismul infectat ca răspuns la contaminarea cu bacteria care perturbă cursul normal al proceselor din sistem.

Ouăle crude sau gătite insuficient sunt cea mai fecventă cauză a contaminării cu Salmonella, însă bacteria se poate găsi și în alte alimente de proveniență animală. Chiar și animalele de companie precum câinii, pisicile, păsările și reptilele pot fi gazde pentru această bacterie și o pot transmite oamenilor.

Surse foto: Freepik

Surse articol: Click!, Regina Maria

Articolul urmator »
Proteina de mazăre: ce este și cum o incluzi în alimentație
Proteina de mazăre: ce este și cum o incluzi în alimentație
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum alegi un ceai de matcha bun
Andreea Baluteanu | Joi, 26.10.2023

Ne găsești pe