Află ce proprietăți are păpădia și ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestei plante!

Joi, 05.05.2016
de Andreea Marinescu

Prin conținutul său bogat în subtanțe antioxidante, vitamina A, C, fier și calciu, păpădia este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți şi o poți folosi cu încredere în tratarea diverselor afecțiuni.

Iată ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestei plante miraculoase!  

Păpădia are proprietăți antioxidante și digestive

Păpădia este o plantă bogată în vitaminele A și C, fier, calciu și antioxidanți, fiind recomandată în terapia naturistă a multor afecțiuni. În popor, frunzele de păpădie erau adăugate primăvara în salate, pentru a crește activitatea sistemului imunitar, digestiv și renal după o iarnă lungă în care nu fuseseră consumate decât alimente uscate și conservate. 

De la păpădie poți folosi rădăcina și frunzele, atât extern, pentru tratarea infecțiilor cu bacterii, cicatrizarea rănilor și îngrijirea pielii, cât și intern, pentru întărirea oaselor, vindecarea tulburărilor renale, ameliorarea acneei și a bolilor de ficat, stabilizarea nivelului glicemiei și prevenirea anemiei.  

Păpădia este bogată în calciu, esențial pentru întărirea oaselor

Păpădia conține calciu, un nutrient esențial pentru creșterea și întărirea oaselor, dar și antioxidanți precum vitamina C și luteolin, care protejează oasele de sensibilitatea cauzată de procesul de îmbătrânire. Dacă ai lipsă de calciu, poți include păpădia în alimentația ta zilnică.

În cazul bolilor de ficat, substanțele antioxidante din păpădie stimulează funcționarea acestui organ vital și îl protejează de îmbătrânire. Alți compuși din păpădie ajută la tratarea hemoragiilor de la nivelul ficatului. Mai mult, această plantă ajută la menținerea adecvată a secreției de bilă, protejând astfel vezica biliară și ficatul de efectele negative ale oxidării celulare și ale infecțiilor frecvente.

Sucul de păpădie poate ajuta persoanele care au diabet prin stimularea producției de insulină din pancreas, menținând nivelul de zahăr din sânge. Diabeticii sunt, de asemenea, predispuși la probleme renale, dar păpădia poate ajuta la eliminarea depunerilor de zahăr din rinichi, datorită proprietăților sale diuretice. În plus, substanțele amare din păpădie sunt recunoscute pentru faptul că reduc în mod eficient nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, păpădia este indicată în tratamentul bolilor renale și în special a tulburărilor urinare. Planta ajută la eliminarea depunerilor de substanțe toxice din rinichi și de la nivelul tractului urinar.

Seva de păpădie, excelentă pentru îngrijirea pielii

Cunoscută și sub numele de lapte de păpădie, seva este utilă în tratarea bolilor de piele cauzate de infecții microbiene și fungice. Acest lucru este posibil deoarece seva este alcalină și are un conținut important de substanțe fungicide. Atenție: trebuie să eviți orice contact cu ochii în timp ce utilizezi seva de la păpădie. De asemenea, seva poate fi folosită și împotriva mâncărimilor, eczemelor si altor afecțiuni ale pielii, fără riscul unor efecte secundare sau tulburări hormonale, cauzate de obicei de tratamentele farmaceutice pentru piele.

Anumite substanțe din păpădie și nivelul ridicat de fibre dietetice recomandă această plantă pentru prevenirea problemelor gastrointestinale grave și în tratarea constipației. De obicei, păpădia este recomandată copiilor care se confruntă cu constipație, deoarece acționează ca un calmant asupra stomacului. Totodată, păpădia mai este folosită pentru a stimula apetitul, în special după traumatisme sau intervenții chirurgicale.

Dacă suferi de anemie, vei găsi în păpădie un aliat de încredere pentru menținerea în limite normale a celulelor roșii și a altor componente din sânge. Păpădia conține fier și proteine esențiale pentru formarea celulelor roșii din sânge. 

Folosește păpădia pentru numeroasele proprietăți medicinale și vei fi surprinsă de efectele ei benefice!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!