Ce este infarctul silențios și cum îl recunoști

Ce este infarctul silențios și cum îl recunoști

Dana Ungureanu

Cu toții știm că în cazul unui infarct apar dureri în piept și în brațe, însoțite de amorțeli și transpirații abundente. Însă foarte puține persoane știu că un infarct silențios este mult mai periculos, deoarece nu are simptome care să ne trimită imediat la medic.

Medicii sunt de părere că, de cele mai multe ori, simptomele infarctului silențios sunt ignorate de persoanele predispuse la această condiție, deoarece pot fi asemănătoare unei răceli, cu mici dureri în gât sau în maxilar.

femeie in varsta care are dureri in piept

Simptome ale infarctului silențios

Așa cum reiese din numele acestuia, infarctul silențios este o afecțiune ce nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, acest tip de infarct este asemănător unui infarct miocardic. Ca orice infarct, acest tip distruge țesutul de la nivelul inimii.

De multe ori, pacienții care s-au prezentat la medic cu stări cronice de oboseală sau alte condiții similare unui infarct au descoperit, în urma unui EKG, că au suferit un infarct silențios cu mult timp înainte să ajungă să efectueze analize de specialitate.

„Persoanele care au aceste atacuri de inimă numite silențioase (tăcute) sunt mult mai susceptibile de a avea simptome nespecifice și subtile, cum ar fi indigestia. Sau pot crede că au dureri în zona pieptului sau de spate. Totodată, aceste persoane pot crede că este un disconfort în zona pieptului, a spatelui sau a brațelor. Unele persoane prezintă o stare de oboseală acută și excesivă, care este inexplicabilă. Acestea sunt simptomele mai puțin specifice ale unui atac de cord, însă persoanele în cauză le asociază cu alte stări sau afecțiuni”, susține Deborah Ekery, medic cardiolog la Spitalul de Inima din Austin, Texas.

Factori de risc pentru declanșarea unui infarct silențios

Printre factorii care pot duce la apariția infarctului se numără:

  • Fumatul
  • Istoricul familial al bolilor de inimă
  • Vârsta
  • Un nivel ridicat al colesterolului
  • Tensiunea arterială ridicată
  • Diabetul
  • Sedentarismul
  • Supraponderalitatea

Persoanele care au suferit un infarct silențios au șanse foarte mari să facă un infarct miocardic. Mai mult decât atât, persoanele care prezintă unul sau mai mulți dintre factorii de risc de mai sus sunt sfătuite să consulte imediat medicul, deoarece infarctul, în mod repetat, poate fi fatal.

Țesutul cardiac se distruge și se necrozează de fiecare dată când o persoană are un infarct silențios, iar astfel inima se slăbește. Potrivit medicilor, persoanele predispuse la acest tip de infarct pot scăpa după unul sau două episoade, însă în final ajung la deces. Mai mult decât atât, foarte multe persoane au murit în somn, deoarece nu știau că au probleme cu inima și nici nu aveau simptome evidente.

Cauze ale infarctului silențios

Un atac de cord silențios are loc atunci când fluxul de sânge este blocat din cauza plăcilor de aterom. Deși studiile diferă, unii medici sunt de părere că atacurile de inimă silențioase sunt mai frecvente în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

Mai mult decât atât, medicul Deborah Ekery este de părere că, în cazul femeilor, specialiștii pot confunda simptomele unui infarct silențios cu stările de anxietate, iar astfel să respingă ideea unui risc de atac de cord. Cu toate acestea, factorii care trebuie luați în calcul pentru acest tip de infarct sunt aceiași precum factorii de risc pentru un infarct miocardic.

Un astfel de atac silențios poate fi la fel de periculos precum infarctul, deoarece evenimentul lasă de cele mai multe ori cicatrice și leziuni la nivelul inimii, ceea ce înseamnă că persoanele în cauză prezintă un risc mai mare de probleme cardiace.

Ce trebuie făcut în timpul unui infarct silențios

De cele mai multe ori, tocmai din cauză că este silențios, persoanele care suferă un astfel de atac nu își dau seama că întâmpină o urgență medicală. În cazul în care sunt observate simptomele unui infarct silențios, persoanele în cauză sunt rugate să rămână calme și să solicite ajutor medical de urgență. Odată ajunse la prima unitate medicală, persoanele care suferă de această condiție trebuie să evite orice formă de stres și de agitație și să se clarifice dacă suferă de un atac de cord silențios sau dacă trec printr-un episod de anxietate.

electrogardiograma pentru depistarea problemelor de inima

Metode de prevenire a infarctului silențios

Este recomandat ca persoanele care cunosc factorii de risc să fie mereu atente la tensiunea arterială și la nivelul de colesterol, să facă sport în mod regulat și să evite fumatul pentru a scădea riscul unui atac de cord silențios. Mai mult decât atât, persoanele care au un istoric familial cu boli de inimă sunt sfătuite să fie precaute și să meargă periodic la medic pentru analize de rutină.

În cazul în care sunt semnalate simptome sau alte stări și condiții care nu sunt obișnuite, este recomandat să fie consultat de urgență un medic.

Persoanele care au un atac de inimă silențios sunt la mare risc de a avea un alt atac de cord, care ar putea fi fatal. De asemenea, un alt atac de cord poate crește riscul apariției unor complicații, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Din păcate, nu există teste care să determine predispoziția unei persoane de a avea un atac de cord, ceea ce înseamnă că trebuie luați în calcul factorii de risc și sunt recomandate evaluările periodice.

În cazul în care ai avut un infarct silențios, singura modalitate de a afla cu siguranță este să faci teste de imagistică, cum ar fi o electrocardiogramă sau o ecocardiogramă. Aceste teste pot depista modificări care semnalează că ai avut un infarct silențios.

Dacă ai întrebări legate de această afecțiune, cel mai indicat este să discuți cu medicul tău despre condiția ta medicală. Pentru a decide dacă sunt necesare teste ulterioare sau nu, medicul va avea în vedere factorii de risc, istoricul familial al bolilor de inimă și simptomele. 

Ce persoane sunt predispuse la atac de cord silențios

Oricine poate face un infarct, mai ales că în ultimul timp bolile de inimă apar în rândul persoanelor tot mai tinere. Dacă în urmă cu mulți ani infarctul apărea la persoanele de peste 50 de ani, acum acesta apare și în rândul persoanelor mai tinere. Pe lângă factorii de risc menționați anterior, de vină sunt și stresul, viața agitată și alimentația nesănătoasă.

Din moment ce infarctul silențios nu are simptome specifice, persoanele care prezintă factori de risc sau care au un stil de viață nesănătos trebuie să se monitorizeze cu atenție. Este recomandat ca persoanele predispuse la această afecțiune să facă o electrocardiogramă la fiecare șase luni.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.