Cancerul osos: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Cancerul osos: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Paula Rotaru

Peste 3000 de noi cazuri de cancer osos au fost înregistrate doar în anul 2017, în America, arată cele mai noi date ale American Cancer Society. Tumorile osoase maligne sunt extrem de rare. Acestea reprezintă aproximativ 1% din numărul total de cancere.

Află în continuare care sunt principalele simptome ale cancerului osos, cauzele care duc la apariția acestuia, metodele de diagnostic și tratamentul acestei afecțiuni grave!

Tumori osoase benigne (necanceroase)

Cancerul osos presupune existența unei tumori în interiorul osului, care distruge țesutul sănătos al acestuia. Însă nu toate tumorile sunt maligne. De fapt, majoritatea tumorilor osoase sunt benigne, deci nu se răspândesc în organism și nu distrug celulele sănătoase, dar există situații când cresc exagerat și favorizează slăbirea oaselor și aparița fracturilor, caz în care este necesar tratamentul de specialitate.

Sursa foto:  Pinterest @ Verywell

Aceste tumori benigne au numeroase cauze – traume, infecții, inflamații, tulburări de creștere – și apar de regulă la tinerii sub 30 de ani.

Câteva exemple de tumori osoase benigne sunt:

  • ostoeocondromul - întâlnit cel mai frecvent, de obicei la persoanele sub 20 de ani
  • osteomul ostoid - localizat adesea la nivelul membrelor inferioare și diagnosticat la vârstă tânără
  • osteoblastomul - se dezvoltă în oasele lungi și în coloana vertebrală, de regulă la tineri
  • encondromul - localizat la nivelul mâinilor sau picioarelor
  • osteomul - localizat pe oasele craniului sau ale feței
  • chistul anevrismal osos - localizat la humerus sau femur
  • displazia fibroasă a osului - țesutul osos este înlocuit de țesut fibros, mai puțin rezistent, care determină slăbirea și subțierea osului
  • tumora cu celule gigante - apare între 20 și 40 de ani și este localizată adesea pe extremitățile oaselor lungi ale membrelor

Tipuri de cancer osos

Celulele maligne care se dezvoltă în țesutul osos poartă denumirea de cancer osos primar; cele care metastazează din alte părți ale corpului, precum sâni, plămâni sau prostată, spre oase poartă denumirea de cancer secundar cu metastaze. Cancerul osos primar este mult mai rar întâlnit decât cel secundar.

Cancerul osos primar (sarcomul osos) nu are o cauză bine definită, dar specialiștii cred că moștenirea genetică joacă un rol important, scrie nhs.uk. De asemenea, radioterapia și chimioterapicele ar putea crește riscul de cancer osos.

Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer osos primar:

Osteosarcomul – este cel mai frecvent tip de cancer osos, fiind localizat adesea la nivelul genunchiului sau umărului. Afectează în special copiii și adolescenții cu vârste între 10 și 19 ani. Osteosarcomul este al treilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul copiilor, după leucemie și tumorile cerebrale. Acest tip de cancer apare însă și după vârsta de 40 de ani, mai ales în cazul persoanelor care suferă de boala Paget, o afecțiune benignă care cauzează creșterea anormală a oaselor.

Condrosarcomul – este a doua tumoră osoasă malignă ca frecvență, reprezentând 25% din neoplasmele osoase primare. Este diagnosticată la persoanele cu vârste între 40 și 70 de ani, rareori la copii și adolescenți, și afectează oasele șoldurilor, picioarelor, brațelor și umerilor.

Sursa foto: Pinterest @ Verywell

Sarcomul Ewing – este diagnosticat cu precădere la copiii și tinerii cu vârste între 5 și 20 de ani, afectând oasele picioarelor, pelvisului și umărului.

Alte tipuri de cancer osos primar, diagnosticate foarte rar, sunt fibrosarcomul și histiocitoza fibroasă malignă.

Ce simptome prezintă un pacient cu cancer osos

Potrivit healthline.com, principalul simptom specific cancerului osos este durerea de oase localizată, care se înrăutățește în scurt timp. Alteori, durerea este subtilă, iar pacientul nu ajunge la medic decât foarte târziu.

Alte simptome care pot trăda cancerul osos sunt:

  • Umflarea zonei afectate sau apariția unor noduli dureroși
  • Slăbirea osului respectiv și apariția de fracturi
  • Pierdere nejustificată în greutate
  • Febră
  • Frisoane
  • Transpirații nocturne
  • Oboseală și senzație de epuizare

Cancerul osos: cauze și factori de risc

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate cauza cancerului osos, oamenii de știință au identificat câțiva factori care pot crește riscul de a dezvolta această maladie.

De exemplu, osteosarcomul este mai frecvent în rândul persoanelor care sunt expuse dozelor crescute de radiații sau care urmează tratament cu chimioterapeutice.

Alte cazuri de cancer osos par să aibă legătură cu moștenirea genetică, cum ar fi, de exemplu, retinoblastomul, o tumoră care se dezvoltă în retină, sau sindromul Li-Fraumeni.

The Skull.

Sursa foto: Flickr @ Azlan MAM08

De asemenea, persoanele care au în familie cazuri de neoplasme osoase, cele care au implanturi de metal (utilizate mai ales în cazul fracturilor) sau care suferă de boala Paget au un risc mai crescut de a face cancer osos.

Cum se stabilește diagnosticul de cancer osos

În vederea stabilirii diagnosticului de cancer osos, medicul va realiza un examen clinic, care constă în evaluarea simptomelor și a istoricului medical și familial. Ulterior, poate recolta probe de sânge, însă confirmarea diagnosticului presupune adesea o biopsie, care constă în prelevarea unei mostre de țesut osos.

Alte teste imagistice care ar putea fi recomandate de medic sunt:

  • Scintigrafie osoasă
  • Tomografie computerizată
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)
  • Tomografie cu emisie de pozitroni
  • Radiografii

Bone Cancer of the Tibia Symptoms

Sursa foto: Flickr @ Be Fitness

Cancerul osos prezintă patru stadii de evoluție:

  • Stadiul 1 – cancerul nu s-a extins în afara osului
  • Stadiul 2 – cancerul are potențial de extindere
  • Stadiul 3 – cancerul s-a extins în țesutul osos și este invaziv
  • Stadiul 4 – cancerul s-a răspândit în țesuturile învecinate osului afectat și chiar la organe (plămâni, creier)

Cum se tratează cancerul osos

Tratamentul cancerului osos depinde de tipul de cancer, de localizare, de stadiul de evoluție și de dimensiunea tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului, scrie webmd.com. În principal, există trei variante de tratament pentru cancerul osos: intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

Operația presupune înlăturarea tumorii osoase și a țesutului învecinat, porțiunea respectivă fiind înlocuită cu fragmente osoase sănătoase din alte părți ale corpului sau cu implanturi metalice. În cazurile grave, când tumorile sunt mari și s-au extins la nervi sau la vasele sangvine, ar putea fi necesară amputarea membrului afectat.

Radioterapia distruge ADN-ul celulelor tumorale, prevenind astfel dezvoltarea și înmulțirea lor. Este indicată pacienților care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, în scopul micșorării tumorii, sau celor care au fost deja operați, pentru a distruge complet orice urmă de țesut afectat. De asemenea, este recomandată pentru ameliorarea simptomelor cancerelor în stadii avansate.

Chimioterapia implică administrarea de medicamente care distrug celulele canceroase și poate fi indicată înainte sau după intervenția chirurgicală, precum și în cazurile de cancer cu metastaze.

Pushing Idarubicin

Sursa foto: Flickr @ Dan & Virginia

Cancerul osos are o rată de supraviețuire de aproximativ 5 ani de la stabilirea diagnosticului, arată statisticile întocmite de specialiștii de la Universitatea Rochester, însă acest lucru depinde de vârsta pacientului, de tipul de cancer, de localizarea și stadiul tumorii.

Se estimează că 6 din 10 persoane cu cancer osos trăiesc cel puțin 5 ani de la data diagnosticului. Află care sunt cele mai bune vitamine pentru întărirea oaselor!

Surse foto: Pinterest, Flickr, Pixabay

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.