Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament

Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Cancerul apendicular apare atunci când celulele din apendice se modifică anormal și cresc fără control. Acest tip de cancer este rar, iar rata de supraviețuire este destul de mare, dacă tumorile sunt mici și nu s-au răspândit în restul corpului. Află din acest articol de ce apare cancerul de apendice, ce simptome are, cum se tratează și previne.

Ce este cancerul apendicular

Apendicele este un tub mic gol (de dimensiunea unui deget), închis la un capăt, care este atașat la colon aproape de începutul intestinului gros. Scopul apendicelui nu a fost clar foarte mult timp, însă în prezent, oamenii de știință spun că este o sursă de bacterii sănătoase și celule imunitare.

Cancerul apendicular apare atunci când celulele sănătoase din apendice devin anormale și cresc rapid, transformându-se într-o masă sau tumoare în interiorul apendicelui. De cele mai multe ori, tumorile canceroase din apendice sunt descoperite în mod accidental, după îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Cancerul de apendice poate apărea la adolescenți, adulți tineri și adulți, iar tumorile pot fi maligne (canceroase) sau benigne. Tratamentul și prognosticul variază foarte mult, în funcție de tipul de cancer de apendice și de gradul de răspândire.

Tipuri de cancer apendicular

Iată care sunt diferitele tipuri de cancer de apendicular, clasificate după tipurile de celule din interiorul tumorilor:

Carcinom neuroendocrin sau tumori carcinoide

În acest tip de cancer, se formează tumori cu anumite celule din peretele intestinului. De obicei, aceste tumori sunt mici și adesea pot fi tratate cu o apendicectomie (înlăturarea apendicelui). Cu toate acestea, există și cazuri în care celulele se răspândesc în corp și atunci este necesară o intervenție chirurgicală mai extinsă. Tumorile carcinoide ale apendicelui reprezintă aproximativ 50% dintre numărul total de cancere de apendiculare și sunt cel mai adesea observate la femeile care au peste 40 de ani.

Adenocarcinom mucinos al apendicelui

Adenocarcinomul mucinos al apendicelui apare în mod egal la femei și la bărbați, vârsta medie de debut fiind de aproximativ 60 de ani. Din păcate, nu există factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea sa.

În acest tip de cancer, celulele canceroase produc o substanță asemănătoare jeleului numită mucină, care poate răspândi cancerul în alte părți ale corpului. De obicei, adenocarcinomul mucinos al apendicelui este descoperit după ce o tumoră se rupe și eliberează mucină.

Adenocarcinom de tip colon

Acest tip de cancer reprezintă 10% din cancerele de apendice și acționează similar cu cancerul colorectal. Apare de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 62 și 65 de ani și este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Adenocarcinom cu celule caliciforme

Carcinoidul cu celule caliciforme se dezvoltă atât în celulele neuroendocrine, cât și în celulele caliciforme care produc mucină. Acest tip de cancer debutează cel mai adesea între 50 și 55 de ani și provoacă fie apendicită, fie dureri abdominale puternice.

Adenocarcinom cu celule inelare

Adenocarcinomul cu celule inelare este considerat un subtip de adenocarcinom de tip colon sau adenocarcinom mucinos. Este cel mai agresiv tip de cancer apendicular, răspândindu-se cel mai frecvent la alte organe. Cu toate acestea, el este foarte rar. Apare mai frecvent în colon sau stomac, dar se poate dezvolta și în apendice.​

Cauzele cancerului apendicular

Persoană cu dureri de burtă
Sursa foto: iStock.com

Nu se cunosc pe deplin cauzele apariției cancerului apendicular, însă specialiștii spun că există anumiți factori de risc, care includ:

Fumatul. Consumul de tutun poate crește șansele de a face orice tip de cancer, inclusiv cancerul de apendice.

Istoricul medical. Anumite condiții de sănătate, inclusiv anemia pernicioasă (deficiență de vitamina B12) și gastrita atrofică pot crește riscul de cancer de apendice. Sindromul Zollinger-Ellison, o afecțiune a tractului digestiv poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru apariția acestui tip de cancer. În plus, și antecedentele familiale de neoplazie endocrină multiplă de tip 1 (o tulburare care duce la tumori în glandele care produc hormoni) se pot număra printre cauzele cancerului apendicular.

Vârstă. Pe măsura înaintării în vârstă riscul de cancer de apendice crește.

Gen. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte cancer de apendice.

Este cancerul de apendice ereditar?

Oamenii de știință nu cred că există un factor genetic sau familial pentru cancerul de apendice. Cercetările sunt în desfășurare în acest domeniu, însă majoritatea specialiștilor sunt de acord că nu este ereditar.

Simptomele cancerului apendicular

Cancerul apendicular nu provoacă simptome decât atunci când ajunge într-un stadiu avansat. Simptomele cancerului de apendice pot fi diferite de la o persoană la alta și oricare dintre ele poate indica și alte afecțiuni benigne (necanceroase).

Iată care sunt cele mai comune simptome ale cancerului de apendice:

Balonare. Senzația de balonare sau observarea unei creșteri a circumferinței abdominale poate fi uneori un indiciu al cancerului de apendice. Senzația de balonare este prezentă în special la cancerul care s-a răspândit dincolo de apendice. Dincolo de balonare, în unele cazuri, cancerul de apendice poate provoca și proeminența buricului.

Desen cu apendice inflamat
Sursa foto: iStock.com

Apendicită. În unele situații, pacientul este diagnosticat cu cancer de apendice doar atunci când a făcut o apendicectomie (înlăturarea apendicelui). Cu toate acestea, apendicita, ca și celelalte simptome, nu înseamnă neapărat că pacientul are cancer de apendice.

Masele ovariene. La femei, o masă pelviană poate fi primul indiciu al cancerului de apendice, dar uneori este confundată cu cancer ovarian. Dacă se găsește o masă pelviană, se va face o biopsie pentru a examina celulele tumorale și pentru a determina dacă cancerul provine din apendice sau din ovar.

Pierderea poftei de mâncare. Cancerul de apendice poate duce la pierderea poftei de mâncare. Pacientul se poate simți foarte plin, chiar și după ce a mâncat foarte puțin. Senzația de preaplin se poate datora faptului că tumora este localizată lângă cavitatea abdominală, punând presiune asupra organelor digestive. De asemenea, este posibil să se fi acumulat lichid în cavitatea abdominală, ceea ce poate duce și la acea senzație de plenitudine. Medicii se referă adesea la această acumulare de lichid ca „ascita mucinoasă”.

Modificări ale funcției intestinale. Pe măsură ce cancerul crește, poate provoca disconfort intestinal, blocaje sau modificări în organism. Aceasta poate include constipație, diaree sau alte simptome gastrointestinale neobișnuite.

Durere în abdomenul din dreapta jos. Cancerul apendicular localizat se poate simți similar cu apendicita, cauzând dureri abdominale. Această durere este adesea cea mai severă în secțiunea din dreapta jos a abdomenului, locul unde se află apendicele. La unii pacienți, durerea este mai puternică în regiunea pelviană.

Indigestie. Deoarece cancerul de apendice poate provoca apendicită, pacienții pot prezenta indigestie sau alte simptome gastrointestinale. De obicei, pacienții cu apendicită au o prevalență crescută a bolii de reflux gastroesofagian (GERD).

Hernii. La bărbați, herniile sunt adesea primul indicator al cancerului de apendice. O hernie se dezvoltă atunci când un țesut sau un organ se umflă în jurul pielii, în acest caz, în zona abdominală. În cancerul apendicular, tumora poate pune presiune pe zona inghinală, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei hernii.

Vărsături. Greața și vărsăturile pot apărea la pacienții cu cancer de apendice și sunt mai frecvente odată ce cancerul s-a metastazat.

Multe dintre aceste simptome sunt, de asemenea, indicatori comuni ai apendicitei acute și a altor afecțiuni medicale, altele decât cancerul. Dacă observi astfel de simptome la tine, este bine să consulți un medic specialist pentru a le identifica cauza.

Cum se diagnostichează cancerul apendicular

De obicei, cancerul de apendice în stadiu incipient se descoperă în timpul intervenției chirurgicale pentru apendicita acută sau atunci când se efectuează alte teste pentru alte afecțiuni din zona abdominală.

Scanare CT
Sursa foto: Pexels.com

În cazul în care apar simptomele menționate mai sus, care ar putea fi legate de cancerul de apendice avansat, medicul va face un examen medical complet și poate comanda următoarele:

  • Test de sânge și urină
  • Teste imagistice (scanări CT, RMN și/sau PET)

Dacă se suspectează cancer de apendice, masa este îndepărtată și examinată de un patolog pentru a determina dacă sunt prezente celule anormale sau canceroase. Când se stabilește diagnosticul, medicii vor determina stadiul cancerului în funcție de dimensiunea tumorii și dacă aceasta s-a răspândit.

Stadiile cancerului apendicular

Medicii folosesc adesea sistemul de stadializare TNM pentru a descrie amploarea cancerului de apendice. TNM înseamnă:

  • Tumoră (amploarea cancerului din apendice)
  • Nodul (dacă s-a răspândit la ganglionii limfatici)
  • Metastaze (dacă s-a răspândit dincolo de pancreas)

Fiecare dintre cele trei aspecte joacă un rol în determinarea stadiului general al cancerului, astfel se stabilește pentru fiecare un scor, în funcție de gravitate. Apoi se atribuie un stadiu general pe baza scorurilor TNM. Cu cât stadiul este mai mare, cu atât progresia cancerului este mai mare, iar speranța de vindecare este mai mică.

Tratamentul cancerului apendicular

Tratamentul pentru cancerul apendicular depinde de:

  • Tipul de tumoră
  • Stadiul cancerului
  • Sănătatea generală a persoanei

De obicei, tratamentul include intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie.

Medic chirurg care face o operație
Sursa foto: Pexels.com

Intervenție chirurgicală - este cel mai frecvent tratament pentru cancerul de apendice localizat. Atunci când cancerul este localizat numai pe apendice, intervenția constă în eliminarea apendicelui. Dacă tumora este mare, se va îndepărta jumătate din colon și unii ganglioni limfatici. În cazul în care cancerul s-a răspândit, medicul chirurg va îndepărta tumora, lichidul din jur și, eventual, orice organe din apropiere care sunt atașate tumorii.

Chimioterapia - Aceasta se recomandă înainte sau după operație dacă tumora este mai mare de 2 cm, cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau tipul de cancer apendicular este mai agresiv.

Radioterapia - Este rar utilizată în aceste cazuri, însă poate fi recomandată în cazul în care cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

După operație, medicul va efectua teste imagistice (scanare CT sau RMN), pentru a se asigura că tumora a dispărut.

Care este rata de supraviețuire a cancerului de apendice?

Cu cât tumora este mai mică, cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes. Tumorile mai mari sunt de obicei agresive și pot să nu răspundă la fel de bine la tratament.

În cazul cancerului apendicular în stadiu incipient, rata de supraviețuire la cinci ani este de 67% până la 97%. Pentru tumorile agresive, rata de supraviețuire este mult mai mică.

Din fericire, mulți pacienți pot fi tratați eficient sau vindecați de cancerul de apendice. Totuși, există posibilitatea ca boala să revină în același loc (numit recidivă locală), în apropiere (recurență regională) sau în alt loc (recurență la distanță).

Cum previi cancerul apendicular

Din păcate, nu există o modalitate de a preveni cancerul apendicular. Însă este important de știut că acest tip de cancer este foarte rar, iar rata de supraviețuire și perspectivele sunt în general bune pentru majoritatea persoanelor care descoperă boala în stadiu incipient.

Dacă observi simptome care pot fi asociate cu cancerul apendicular, mergi la un consult de specialitate. Dacă ai primit deja diagnosticul de cancer și ai urmat un tratament, este important să faci în continuare controale regulate ca să te asiguri că nu există nicio recidivă a bolii.

4 analize pentru cancer pe care trebuie să le faci

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Healthline.comClevelandclinic.orgCancercenter.com

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.