Sindromul de vena cava superioara- simptome, diagnostic si tratament

Sindromul de vena cava superioara- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Vena cava superioara este o vena mare care colecteaza sangele de la nivelul capului si al membrelor si il aduce la inima. Sindromul de vena cava superioara reprezinta obstructia fluxului de sange prin aceasta vena.

Sindromul este considerat o urgenta medicala si se manifesta cel mai frecvent la pacientii cu procese maligne ale toracelui. Pacientul cu sindrom de vena cava superioara necesita evaluare si terapie medicala imediata. Simptomele includ umflarea fetei si a bratelor asociate cu dificultati de respiratie. Tratamentul este directionat catre cauza de baza si consta din diverse masuri care vizeaza scaderea severitatii obstructiei.

Cauzele sindromului de vena cava superioara

Datorita faptului ca vena cava superioara, la fel ca toate venele, are un perete subtire si nu exista presiune in interiorul ei, poate fi usor comprimata de structurile adiacente.

Cea mai frecventa cauza a sindromului de vena cava superioara este cancerul. Cancerul primar sau metastatic in lobul superior al plamanului drept poate comprima vena cava superioara. Limfomul sau alte tumori localizate in mediastin pot provoca, de asemenea, compresia acestei vene.

Alte cauze ale sindromului de vena cava superioara sunt reprezentate de diverse infectii precum sifilis sau tuberculoza . Sarcoidoza- o boala care duce la formarea de mase de tesut inflamat, poate provoca, de asemenea, acest sindrom.

Simptomele sindromului de vena cava superioara

Manifestarile clinice ale sindromului de vena cava superioara depind mai ales de severitatea obstructiei venei. In obstructia progresiva, lenta, drenajul colateral adecvat se poate dezvolta, iar pacientii pot sa nu prezinte simptome sau acestea sa fie moderate. In obstructia acuta, caile colaterale nu au timp sa se dezvolte, iar pacientii sunt mai simptomatici.

In evolutia simptomelor sindromului de vena cava superioara, manifestarile clasice devin tot mai evidente si avanseaza spre obstructie completa. Dispneea (senzatie de lipsa de aer si dificultati in respiratie) este cel mai comun simptom al acestui sindrom si este observata la 63% dintre bolnavi.

Alte simptome ale sindromului de vena cava superioara cuprind:
-edemul facial (umflarea fetei)
-tuse
-edemul bratelor
-durere toracica
-tulburarea vederii
-cefalee
-greata
-respiratie zgomotoasa

Diagnosticul sindromului de vena cava superioara

Datorita faptului ca majoritatea sindroamelor de vena cava superioara sunt cauzate de carcinomul bronhogenic, varsta de aparitie este majoritara la pacientii in varsta.

Sindromul de vena cava superioara este asociat mai ales cu neoplasmele. Peste 90% dintre pacientii cu sindrom de vena cava superioara au un neoplasm drept cauza.

In stabilirea diagnosticului de sindrom de vena cava superioara, computer tomografia are avantajul de a dispune de informatii mai exacte asupra localizarii obstructiei si poate ghida biopsia prin mediastinoscopie, bronhoscopie sau aspiratie percutana pe ac fin. Permite, de asemenea, evaluarea altor structuri critice, cum sunt corzile vocale sau bronhiile.

Tratamentul sindromului de vena cava superioara

Tratamentul in sindromul de vena cava superioara cuprinde remiterea simptomelor si incercarea de a vindeca procesul malign primitiv. Un procent mic de pacienti cu instalarea rapida a sindromului sunt la risc de complicatii amenintatoare de viata.

Pacientii cu sindrom de vena cava superioara, ating o amelioarare simptomatica semnificativa prin masuri terapeutice conservative, incluzand ridicarea planului capului si toracelui de pe pat si suplimentarea cu oxigen.

Tratamentul de urgenta in sindromul de vena cava superioara este indicat in edemul cerebral, scaderea debitului cardiac sau edem al cailor aeriene superioare.

Radioterapia este acceptata drept tratament standard in sindromul de vena cava superioara pentru cei mai multi pacienti cu aceasta afectiune. Chimioterapia este de preferat la pacientii cu tumori chimiosensibile.

Terapia chirurgicala cuprinde bypass-ul venei cave superioare. Stentarea ei poate aduce o ameliorare rapida simptomatica la cei mai multi pacienti.

Supravietuirea pacientilor cu sindrom de vena cava superioara depinde in principal de evolutia bolii de baza. Mortalitatea nu rezulta direct prin congestia venoasa. La pacientii cu sindrom de vena cava superioara printr-un proces benign, speranta de viata este nemodificata.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.