Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cât de periculos este de fapt deodorantul tău

Paula Rotaru

Deodorantul este un produs de îngrijire indispensabil, pe care îl folosim zilnic pentru a ne proteja de transpirație și mirosurile neplăcute. Însă, în ultimii ani, au apărut tot felul de informații privind ingredientele periculoase din acesta.

De la iritații până la cancer de sân, astfel de efecte negative sunt atribuite parabenilor și aluminiului din deodorante și antiperspirante. Dar, oare, cât de adevărate sunt aceste afirmații?

Asfel, am pornit în căutarea unor studii care să confirme sau să infirme teoria despre aceste pericole ale deodorantului. Iată ce am descoperit!

Ce substanțe conțin deodorantele și antiperspirantele

Principalele substanțe incriminate din deodorante și antiperspirante sunt parabenii și aluminiul.

„Clorura de aluminiu este folosită pentru a bloca activitatea glandelor sudoripare. Cu cât concentrația este mai crescută, cu atât eficacitatea produsului este mai ridicată”, spune medicul dermatolog Rodney Sinclay pentru Huffington Post.

Pe de altă parte, parabenii sunt folosiți pe post de conservanți, iar unii cercetători consideră că aceștia imită estrogenul, hormon care, în cantități ridicate, crește riscul de cancer de sân.

„Se consideră că excesul de parabeni ar putea perturba nivelul hormonal, iar această ipoteză se bazează pe faptul că majoritatea cazurilor de cancer de sân prezintă, ca particularitate, tumori în apropierea subrațului. Astfel, s-a făcut legătura între cancerul mamar și folosirea deodoratelor cu parabeni”, spune Guy Elsick, profesor oncolog la Universitatea din Sydney.

Dar, până în prezent, nu există niciun studiu de mare amploare care să confirme această legătură. Multe dintre substanțele menționate sunt folosite și în compoziția altor produse cosmetice de îngrijire, cum ar fi în geluri de duș, șampoane, săpunuri, parfumuri etc.

Eliminarea bacteriilor benefice, unul dintre așa-zisele pericole din deodorante

Miturile privind pericolele deodorantului au fost alimentate de un studiu publicat în 2016 în revista științifică PeerJ. Potrivit acestuia, bacteriile distruse de substanțele din produsele de îngrijire ar avea un rol important în organism. Cercetătorii au descoperit că aceste bacterii nu sunt nocive și, prin urmare, ar putea fi chiar benefice pentru sănătate. Însă concluzia este pripită, mai ales că studiul a fost realizat pe un eșantion de doar 18 persoane, iar relația de cauzalitate dintre aceste bacterii și anumite probleme de sănătate nu a fost dovedită.

Rămâne însă întrebarea dacă nu cumva reducerea numărului acestor bacterii ar putea influența în vreun fel starea de sănătate, având în vedere că există numeroase dovezi privind importanța microbiomului – adică totalitatea ciupercilor și bacteriilor din organism – pentru prevenirea bolilor. Se cunoaște deja că abuzul de antibiotice poate distruge microbiomul, favorizând apariția unor tulburări digestive precum boala Crohn, dar nu sunt suficiente dovezi că folosirea deodorantelor ar putea favoriza apariția cancerului sau a bolii Alzheimer.

Alte substanțe chimice, precum triclosanul, amoniul sau clorura de benzalconiu, pot fi folosite în compoziția deodorantelor, dar nici despre acestea nu s-a demonstrat că ar avea vreo influență în apariția cancerului, scrie The Guardian. De asemenea, zincul și zirconiul sunt alternative la aluminiul din antiperspirante, dar nu sunt la fel de eficiente și pot cauza iritații ale pielii.

Așadar, nu există motive să dăm crezare teoriilor privind aceste pericole din deodorante. Dar, cum paza bună trece primejdia ea, ne putem feri de riscuri folosind produse sigure.

Îți recomandăm Perspirex Original Rool-on, de la Vavian Pharma. Menține o protecție superioară de lungă durată, pentru 3-5 zile, și revine iritațiile, datorită sistemului APX de îngrijire a pielii. Nu conține coloranți, conservanți artificiali, parabeni sau parfum. Asigură cea mai bună protecție împotriva transpirației și mirosului neplăcut. Preț: 58,31 de lei

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!