Boala Crohn - simptome, diagnostic si tratament
Cuprins
- Semnele si simptomele bolii Crohn
- Cauzele bolii Crohn
- Complicatiile bolii Crohn
- Diagnosticul bolii Crohn
- Tratament pentru boala Crohn
Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala (BII). Pe scurt, este o patologie care determina "umflarea" intestinului. Din nefericire, aceasta boala Crohn nu afecteaza doar intestinul (cel subtire de obicei), ci orice regiune a tubului digestiv, de la cavitatea bucala pana la anus. Durerile si diareea asociate acestei probleme de sanatate pot afecta nemasurat viata bolnavului. Atunci cum poate fi menajata aceasta boala incurabila?
Semnele si simptomele bolii Crohn
Poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent intre 15 si 35 de ani. De obicei afecteaza intestinul subtire si/sau gros si determina ulceratii pana in straturile profunde ale tubului digestiv.
Simptomele pot fi usoare ori severe si sunt
resimtite periodic. Principale sunt:
-durerile abdominale;
-diareea;
-febra;
-oboseala;
-pierderea apetitului;
-tenesmele (senzatia imperioasa de a
defeca, desi intestinul este golit);
-scaderea in greutate.
Mai pot fi prezente: constipatia, conjunctivita (ochii rosii), fistule (legatura anormala intre un organ, vas ori intestin si alta structura anatomica), dureri si inflamatie articulare, inflamatie hepatica (a ficatului) sau a gingiilor, ulcere bucale (aftele bucale), sangerari rectale (ultima portiune a intestinului gros), probleme cutanate, anemie sau dezvoltare intarziata (in cazul copiilor).
Medicul poate evidentia si confirma o masa (umflatura) abdominala, sensibilitate, eruptii cutanate, artrita sau ulcere bucale in urma examenului clinic.
Cauzele bolii Crohn
Cauza este necunoscuta, dar se presupune ca boala apare datorita unui raspuns necorespunzator al sistemului imun (care in mod normal protejeaza organismul). In cazul bolnavilor cu boala Crohn, acest sistem ,,vede" bacterii, alimente si substante care se gasesc in mod normal in tractul digestiv ca fiind periculoase. Drept urmare, se produce o inflamatie cronica (de lunga durata) a sistemului digestiv, care se complica la randul ei cu ulceratii si rani.
Totusi, au fost identificati unii factori de risc:
-rude de
gradul I diagnosticate cu aceasta boala;
-descendenta
evreiasca;
-fumatul;
-probleme
imunologice (ale sistemului imun).
Complicatiile bolii Crohn
-Ocluzia intestinala (blocarea
intestinului); -abcese (colectii de puroi); -rani sau ulceratii (pierdere de substanta) care ajung sa afecteze organele vecine intestinului (vezica urinara, vaginul, pielea); -infectarea fistulelor; -fisuri anale (rupturi in mucoasa anala); -deficiente proteice, calorice si vitaminice (in special viramina B12) cauzate de malabsorbtie; -complicatii datorate medicatiei asociate bolii; -eritem nodos (reactie inflamatorie a tesutului adipos subcutanat); -crestere si dezvoltare sexuala limitate in cazul copiilor; -artrita (inflamatie articulara); -leziuni oculare (ale ochiului); -pyoderma gangrenosum (ulceratii la nivel cutanat); -litiaza renala (pietre la rinichi) sau biliara (la vezica biliara) si alte probleme ale acestor 2 organe; -cancer colorectal. |
|
Diagnosticul bolii Crohn
Testul sanguin poate evidentia o anemie sau leucocitoza (numar mare de globule albe).
Coprocultura (examinarea materiilor fecale) arata semne de sangerari sau infectie intestinale.
Clisma baritata permite examinarea colonului sub radiatii X (radiografie) dupa introducerea unei substante de contrast (bariu) in rect. Tranzitul baritat este o metoda care investigheaza intestinul subtire, dupa acelasi principiu, cu diferenta ca pacientul bea substanta de contrast.
Se poate apela si la colonoscopie ori sigmoidoscopie. In cazul ambelor teste, medicul introduce un tub conectat la un computer si un monitor TV in anusul bolnavului, putand explora vizual colonul.
Endoscopia se bazeaza pe acelasi principiu ca cel de sus. Tubul este introdus prin cavitatea bucala sau nas, pentru a ajunge in intestinul subtire. In timpul acestor explorari, se poate lua si o proba de tesut (biopsie).CT (Computer Tomografia) sau IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) ofera imagini ale organelor interne care nu pot fi captate prin celelalte tehnici.
Tratament pentru boala Crohn
Tratamentul controleaza boala doar prin scaderea numarului de recurente, intrucat aceasta patologie nu poate fi vindecata. Scopul terapiei este de a limita inflamatia, corecta deficientele nutritionale si alina simptomele.
Medicatia prescrisa include:
-intiinflamatorii;
-corticosteroizi
(un tip de hormoni);
-imunosupresoare
(care tin sub control sistemul imun);
-antibiotice,
impotriva bacteriilor care cresc excesiv datorita modificarilor mucoasei
digestive;
-antidiareice
si fluide care inlocuiesc lichidele pierdute de organism datorita episoadelor
diareice;
-suplimente
nutritive.
Majoritatea pacientilor cu boala Crohn sufera cel putin o operatie de-a lungul vietii. Tratamentul chirurgical este necesar atunci cand simptomele nu mai pot fi controlate medicamentos ori cand apar complicatii. Medicul chirurg poate recomanda rezectia (extirparea) intestinala partiala sau colectomia (extirparea intestinului gros).
Fiecare
persoana care sufera de boala Crohn este
afectata in mod diferit de aceasta patologie, in functie de zona afectata si
gravitatea simptomelor prezente. Daca ai fost diagnosticata, nu uita ca
vizitele regulate la medic vor deveni o obisnuinta pentru tine si urmeaza
intocmai sfaturile medicale.
Bibliografie:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001295/
;
- http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/crohns/#cause
;
- R. Harrison: Harrison's Principles of
Internal Medicine (16th edition), Tinsley.