Nu Skin

Cât să dormi ca să slăbești, în funcție de vârstă

Redactor Andreea Baluteanu

Cercetătorii reușesc în ultima perioadă să ne lase tot mai mult cu gura căscată cu ultimele lor descoperiri, distrugându-ne preconcepțiile, dar răspunzând unor întrebări pe care nici măcar nu știam că ar trebui să ni le adresăm.

De data aceasta, ei fac și mai multă lumină într-un domeniu vast, cel al siluetei perfecte. Încerci de ceva vreme să slăbești, ții diete peste diete și faci și sport, dar rezultatele întârzie să apară? De vină poate fi faptul că nu dormi suficient! Află care este numărul de ore pe care trebuie să îl bifezi în fiecare noapte ca să fii suplă, dar și care este explicația din spatele acestui fapt!

Câte ore trebuie să dormi, în funcție de vârstă

Noaptea nu te mai poți dezlipi de ultimele episoade din „Povestea slujitoarei”, iar dimineața seamănă de fiecare dată cu un chin, egalat poate doar de zilele obositoare, în care îți simți pleoapele atât de grele? Conjugat cu acest coșmar, nu reușești sub nicio formă să slăbești sau, mai grav, iei în greutate cât vezi cu ochii?

tabel cat sa dormi

Cel mai probabil, nu te odihnești suficient! Tabelul de mai sus a fost conceput ținând cont de recomandările în vigoare ale Fundației Naționale a Somnului și conține numărul de ore recomandat de doctori, dar, mai important, și numărul de ore care îți poate totuși satisface nevoile și principalele interdicții!

Aruncând o privire peste tabelul de mai sus, putem descoperi care este numărul de ore de somn care te va ajuta să slăbești!

Dacă ai sub 25 de ani și faci parte din categoria tinerilor, atunci este musai să bifezi cele 8 ore de somn pe noapte. Dacă te simți obosită, poți prelungi durata de odihnă până la 11 ore, dar nu depăși acest interval! De ce? Experții au ajuns la concluzia că un somn insuficient va conduce la dezechilibre hormonale, crescând concentrația din organism a leptinei și grelinei, responsabile cu instalarea senzației de foame. Da, acesta este motivul pentru care te simți atât de înfometată după o noapte de distracție nebună, nu are nimic de-a face cu faptul că ai ars calorii dansând până în zori.

Ai între 25 și 65 de ani? Faci parte din grupul adulților, cu responsabilităţi, care încep deja să își denatureze relația cu somnul. Tu ai nevoie de mai puțin somn decât tinerii, putând să bifezi ușor între 6 și 10 ore. Dar, ca să nu te îngrași, ai nevoie de 8 ore, și vei întâmpina probleme dacă depășești acest interval. Tot hormonii foamei sunt cei care îți îngroașă silueta, confruntându-te cu risc de obezitate și boli cardiovasculare.

somn relaxant

Peste 65 de ani? Trebuie să mai scazi puțin numărul de ore de somn. Dacă te odihnești între 5 și 9 ore e perfect acceptabil, numărul recomandat fiind de 7 ore, care te vor ajuta să slăbești. De partea cealaltă, dacă dormi mai puțin de 5 ore sau mai mult de 9, vei vedea că începi să te simți epuizată sau că te moleșești. Vei elibera astfel în corp hormonii foamei, care te încurajează să te adăpostești în bucătărie de la prima oră, flămândă și obosită!

Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului

Acum, că am aflat care este legătura dintre un somn odihnitor și o siluetă suplă, să aflăm și cum le putem obține!

Creează-ți un ritual înainte de culcare! Dacă vei urma aceeași rutină relaxantă înainte de a pune capul pe pernă, cu o baie cu uleiuri esențiale, o carte bună și eventual un pic de stretching sau yoga, vei vedea că îți e mai ușor să adormi.

fata care doarmeâ

Fără tehnologie. Ne-am obișnuit să depindem de smartphone sau de episoadele din serialul preferat, dar, crede-ne, acestea îți vor afecta calitatea somnului.

Bea infuzii de plante, nu ceai, alcool sau cafea. Nu credem că mai e cazul să îți spunem că trebuie să excluzi cafeaua înainte de culcare, dar la fel de nocive se dovedesc și ceaiurile, fie ele negre sau verzi, ori alcoolul. Fă infuzie de mușețel sau de valeriană și vei dormi precum un prunc!

Tu bifezi numărul de ore necesare de somn pe noapte? Crezi că ai probleme cu greutatea din cauza lipsei de disciplină?

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta