Ce este uleiul de lavandin și cum îl poți folosi corect

Ce este uleiul de lavandin și cum îl poți folosi corect

Redactor Andreea Baluteanu

Încă din debutul materialului nostru te anunțăm că lavandinul nu trebuie nicidecum confundat cu lavanda; deși sunt practic, rude, lavandinul fiind o plantă hibrid, există diferențe notabile între ele.

Numit și „levănțica franțuzească” pentru că a fost obținut în mod accidental în Franța, lavandinul are nenumărate utilizări, răsfățându-te cu o aromă mai intensă și mai pregnantă decât a „mamei” sale, lavanda, dar și cu beneficii remarcabile. Află tot despre acest ulei esențial pornit să cucerească din rândurile de mai jos.

Ce este uleiul esențial de lavandin?

În anii 90, cultivatorii din Franța încrucișau în mod accidental, dar într-o împrejurare mai mult decât fericită, lavanda cu aspic și astfel lua naștere lavandinul. O plantă hibrid ce poartă numele de Lavandula hybrida-super, lavandinul se deosebește de levănțică prin compoziția mai bogată în camfor și aroma mai puternică și mai pătrunzătoare.

frunze de lavanda alaturi de o sticluta cu ulei esential

Uleiul este un lichid de culoare gălbuie cu parfum cu note florale specifice lavandei, iar principalii săi constituenți sunt linalolul, acetatul de linalil, eucaliptolul și, așa cum am văzut mai sus, camforul.

Însă ce ne interesează nu e numai originea sau formula acestui ulei esențial gata să se integreze de minune în rutina ta, ci și proprietățile sale. Trage în piept aroma sa purificatoare și gândește-te la abilitățile antiseptice, analgezice, cicatrizante, expectorante și antidepresive grație cărora îți va deveni neprețuit.

Cum poți folosi în casa ta uleiul esențial de lavandin

Când vine vorba despre utilizările acestui ulei esențial, sfatul nostru este să te gândești la o levănțică cu performanțe superioare. În general, lavandinul are întrebuințări asemănătoare lavandei, cu toate că împrumută și proprietăți însemnate de la aspic.

Iată cum poți folosi acest ulei esențial în locuința ta!

Ca adjuvant în tratamentele infecțiilor respiratorii

Atributele expectorante ale uleiului esențial de lavandin îl transformă într-un aliat de seamă contra infecțiilor respiratorii. Practic, nivelurile crescute de camfor îi accentuează capacitatea de expectorant și contribuie la eliminarea congestiei și a flegmei în exces. Totodată, uleiul esențial de lavandin poate aduce o atât de necesară alinare a simptomelor bronșitelor și răcelilor. Utilizează-l în inhalații sau în aromaterapie.

Pentru îmbunătățirea dispoziției

Tot mai multe uleiuri esențiale „se implică” în lupta tenace contra anxietății și depresiei, iar uleiul esențial de lavandin se numără printre ele. Specialiștii consideră că poate să stimuleze emoțiile și valorile pozitive precum speranța, încrederea sau stima de sine, putând atenua înclinațiile depresive sau anxioase. În acest sens îți recomandăm mai ales administrarea sa prin aromaterapie.

Pentru reducerea durerii

Nu putem trece cu vederea unele dintre cele mai importante proprietăți ale uleiului esențial de lavandin, și anume cele analgezice. Alinând durerea și inflamația din corp, acest ingredient poate fi folosit cu succes contra durerilor de mușchi, tendoane și articulații ori a migrenelor. Nu uita însă că nu poți aplica uleiurile esențiale direct pe piele, ci acestea trebuie neapărat amestecate cu un ulei vegetal, cum este cel de cocos.

Pentru estomparea semnelor de îmbătrânire

Uleiul esențial de lavandin mai prezintă un dar pentru care îl vor adora multe femei: are efect de lifting, stimulând regenerarea celulară. După aplicarea cutanată, pielea arată mai tânără, mai sănătoasă și mai luminoasă. Din nou, nu uita să îl asociezi cu un ulei vegetal, cum e cel de struguri, ce deține la rândul său un uriaș potențial antiage.

Pentru îndepărtarea cicatricilor sau a petelor

Un alt efect al uleiului de lavandin pentru care suntem extrem de recunoscătoare creatorilor săi este capacitatea sa de vindecare sau cicatrizare. Putând estompa astfel urmele de acnee, petele pigmentare, cicatricele sau chiar celulita, acest ulei e un ajutor extraordinar în misiunea ta de uniformizare și de înfrumusețare a pielii. Ca de obicei, mixează neapărat cu un ulei vegetal la alegere.

uleiul esențial de lavandin esenti

Cu atâtea atuuri, nu e de mirare că am inclus uleiul esențial de lavandin pe lista noastră de achiziții mai mult decât necesare. Noi am ales sortimentul de la Esentia, originar din Spania, și așteptăm să ne poarte, chiar dacă numai pe tărâmul imaginației, în câmpurile violacee mângâiate de lumina tandră a soarelui. Vești bune: uleiul esențial de lavandin poate fi regăsit și în compoziția pachetului de primăvară marca Esentia Hello Spring: iată una dintre cele mai frumoase surprize ale magazinului online. Nu mai rămâne decât să întâmpini anotimpul copacilor înfloriți alături de uleiurile esențiale pe măsură.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.