Ce este vârsta metabolică și cum se calculează

Ce este vârsta metabolică și cum se calculează

Redactor Alexa Galgau

Cine spune că vârsta cronologică este doar un număr are mare dreptate: anii pe care i-am adunat nu spun prea multe despre noi, iar cu cât ne simțim mai tineri în interiorul nostru, cu atât părem mai tineri și în exterior. Adevărata vârstă care contează este cea metabolică, cu ajutorul căreia ne putem da seama dacă organismul nostru funcționează sau nu așa cum trebuie.

Dacă vrei să afli exact cât de tânără ești, descoperă cum să calculezi vârsta metabolică și ce trebuie să faci dacă este mai mare decât ar trebui!

Ce este vârsta metabolică?

Vârsta metabolică este o formă de cuantificare a sănătății tale, un calcul bazat pe rata metabolismului bazal. Dacă vârsta „oficială” este doar un marcaj pe calendar, vârsta metabolică este cea care arată dacă în organismul tău există vreo problemă. Dacă vârsta ta metabolică este mai mică decât cea normală, înseamnă că ai un corp sănătos și puternic. La polul opus, dacă este prea mare, înseamnă că este momentul să ai mai multă grijă de sănătatea ta.

Metabolismul este suma tuturor proceselor chimice care au loc în corp. El îți permite să crești, să te vindeci, să te reproduci și să îți menții sănătoase structurile corpului printr-un răspuns eficient la mediul înconjurător. Prin vârsta metabolică poți să afli dacă aceste procese chimice din corp au loc la parametri normali. Iar dacă aceste funcții sunt slăbite, partea bună este că vârsta metabolică este reversibilă, spre deosebire de cea convențională, pentru că depinde de nivelul de activitate efectuată zilnic și de obiceiurile nutriționale, nu doar de moștenirea genetică.

Cum se calculează vârsta metabolică?

Pentru a calcula vârsta metabolică, trebuie mai întâi să îți notezi măsurătorile: înălțimea, masa corporală și vârsta. Apoi, va trebui să calculezi rata metabolismului bazal:

  • Femei: 655 + (9,6 x greutatea în kg) + (1,8 x înălțimea în cm) – (4,7 x vârsta în ani)

  • Bărbați: 66 + (13,7 x greutatea în kg) + (5 x înălțimea în cm) – (6,8 x vârsta în ani)

În urma acestui calcul, vei obține numărul de calorii pe care trebuie să le consumi zilnic pentru ca organismul tău să funcționeze corect. Vârsta metabolică reprezintă comparația dintre rata metabolică bazală pe care ți-ai calculat-o și rata metabolică bazală normală pentru vârsta ta. Dacă rata pe care ți-ai calculat-o este mai scăzută decât ar fi normal pentru vârsta ta, fiind corespunzătoare unei vârste mai înaintate, înseamnă că vârsta ta metabolică este mai mare decât ar trebui și că este momentul să faci niște schimbări în stilul tău de viață.

Deși poți să îți calculezi vârsta metabolică folosind pixul și hârtia, este mult mai simplu să accesezi nenumăratele calculatoare online, care îți dau un răspuns în câteva secunde. Sau, și mai bine, poți merge la un nutriționist care să te ajute să afli acest număr, dar care îți va face și recomandări de alimentație personalizate, astfel încât să îți fie ușor să obții un corp mai puternic și mai sănătos.

Calculator pentru vârsta metabolică
Sursa foto: iStock.com

Cum îți afectează sănătatea vârsta metabolică?

Vârsta ta metabolică este un indicator important al funcționării optime a metabolismului tău. De asemenea, vârsta ta metabolică îndepărtează atenția de la greutate și se concentrează mai mult pe structura sau compoziția corpului tău de mușchi și grăsimi.

Cu cât ești mai în formă, mai sănătos și mai puternic, cu atât vârsta ta metabolică va fi mai mică. De aceea, se spune că antrenamentele de forță sunt cheia unei vârste metabolice bune, deoarece aceste exerciții construiesc mușchi în timp. Mușchii ard mai mult decât grăsimea, ceea ce înseamnă că cineva care are un nivel ridicat de masă musculară va arde mai multe calorii așezat, decât cineva cu o masă musculară mai mică.

Dacă vârsta ta metabolică este mai mică decât vârsta ta reală, aceasta este o veste grozavă și arată că ești într-o formă bună. Dar dacă vârsta ta metabolică este mai mare, acesta este un semn că trebuie să-ți îmbunătățești rata metabolică prin schimbarea dietei și creșterea obiceiurilor de fitness, împreună cu examinarea eventualelor probleme de sănătate de către medicul tău.

Cum poți să îți îmbunătățești vârsta metabolică?

Poate că vârsta biologică nu poate fi modificată, dar cea metabolică poate fi scăzută, astfel încât organismul tău să funcționeze precum acela al unei persoane cu câțiva ani buni mai tânără. Dacă îți scazi vârsta metabolică, acest lucru va deveni vizibil în timp, iar vârsta biologică nu va mai fi nici ea evidentă. Cele mai simple metode pentru a ajunge la o vârstă metabolică ideală sunt:

1. Efortul fizic regulat. Ideal este să faci sport de 3-5 ori pe săptămână. Efortul fizic crește eficiența metabolismului și îmbunătățește toate funcțiile importante ale corpului, ajutându-te în același timp să arăți excelent.

2. Alimentația corectă. În meniul tău trebuie să se regăsească cât mai multe alimente pline de antioxidanți, vitamine și minerale, precum legumele și fructele proaspete. Proteinele trebuie să provină din surse de calitate, precum carnea de pasăre sau de pește, lactate, leguminoase etc. De asemenea, este mai bine să mănânci porții mai mici și mai dese, să alegi carbohidrați complecși în loc de cei simpli și să înlocuiești băuturile carbogazoase și pline de zahăr cu apă. 

3. Adoptarea unor tehnici de relaxare care să reducă nivelul general al stresului. Stresul poate avea un impact negativ puternic asupra metabolismului și a nivelurilor hormonale, de aceea este important să fii echilibrată și cât mai puțin tensionată.

4. Odihnă corespunzătoare. În timp ce dieta și exercițiile fizice sunt factori cheie pentru o vârstă metabolică optimă, studiile arată că un somn bun contează, de asemenea. Lipsa somnului poate crește pierderea musculară, ceea ce înseamnă că metabolismul scade și corpul tău nu va mai arde grăsimile, rezultând o creștere în greutate. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă câteva întinderi înainte de culcare.

5. Hidratare suficientă. Apa este necesară pentru un metabolism eficient și pentru a preveni îmbătrânirea metabolică.

Așadar, vârsta metabolică este cea care ne spune dacă suntem sau nu pe calea cea bună din punctul de vedere al stilului de viață. Dacă ai o vârstă metabolică prea înaintată, nu trebuie să fii descurajată, ci să faci totul ca să dai timpul înapoi pentru organismul tău!

Află și care este greutatea ideală în funcție de înălțime și vârstă!

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere
Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (14)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.