Ce să faci ca să nu iei boli de la toaletele publice

Ce să faci ca să nu iei boli de la toaletele publice

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai comune temeri prin care trecem este aceea că ne vom îmbolnăvi dacă folosim toaletele publice. Este motivul pentru care preferăm să ne abținem până ajungem acasă sau la cea mai apropiată baie în care avem încredere.

Însă experții sunt de părere că grijile tale sunt, în cea mai mare măsură, nefondate. De fapt, aceștia au ajuns la concluzia că e mult mai probabil să fii lovit de tunet decât să contractezi o infecție de la o toaletă publică, ceea ce trebuie să fie totuși un gând reconfortant. Cu toate acestea, e totuși recomandat să ții cont de niște sfaturi atunci când folosești toaleta publică. Iată care sunt cele mai importante!

Scapă de coșmarul toaletei publice: singurele reguli care contează

Desigur că pe toaleta publică mișună în voie milioane de bacterii, dar așa se întâmplă și pe pielea noastră. Experții sunt de părere că majoritatea virusurilor care se perindă pe WC-urile din parcuri sau malluri nu sunt deloc de îngrijorat. Există, firește, și câteva mostre de E.coli sau Salmonella, dar, în general, acestea nu rezistă prea mult în spațiile reci și, chiar dacă folosești toaleta imediat după ce o persoană infestată cu ele a utilizat-o, tot ai pielea care să te protejeze împotriva lor.

Există însă și unele măsuri pe care să le aplici ca să scapi de pericolul bolilor contractate în toaletele publice. Iată despre ce e vorba!

Spală-te pe mâini. Singura metodă cu adevărat riscantă prin care o bacterie poate pătrunde de pe vasul toaletei publice în corpul tău este prin intermediul mâinilor. Dacă folosești WC-ul și microorganismele periculoase ajung pe mâna ta, iar apoi le duci la gură sau la ochi, infecția pare plauzibilă (mult mai plauzibilă decât atunci când te așezi pe toaletă).

Prin urmare, spală-te bine pe mâini după ce mergi la toaletă! Iată cum spune Organizația Mondială a Sănătății să o faci: mai întâi umezește pielea, apoi freacă bine cu săpun până ce face spumă. Începe prin a masa palmele, apoi degetele între ele și la final unele de altele. Clătește până ce mâinile tale „scârțâie” a curat.

Ține la îndemână un spray sau șervețele antibacteriene. Spirtul e la fel de bun! În mod normal, orice săpun ar trebui să te scape de bacterii, dar e posibil ca cel din toaleta publică să fie diluat cu apă, vechi sau… inexistent. În acest caz, un produs pe bază de alcool te va scăpa de pericol.

Nu așeza geanta pe jos! De fapt, podeaua e mult mai bogată în bacterii decât vasul de toaletă, așa că evită să iei prea mult timp contact cu ea. Așază geanta pe perete sau, în cazul în care nu există un sistem de prindere, ține-o în brațe în timp ce îți golești vezica (ne pare rău!).

Nu te grăbi! O altă preconcepție care se răspândește la adresa toaletelor publice este reprezentată de ideea că sunt un focar de infecții urinare. Cercetătorii spun, din nou, că riscul e scăzut, dar atrag atenția totuși că putem comite o greșeală care să ne îmbolnăvească. Faptul că te grăbești să îți termini „treburile” și nu îți golești vezica în întregime te poate face victima ideală a infecțiilor.

Ai grjă cu rănile deschise. Da, poți contracta toate bacteriile acelea „drăguțe” care mișună în toaletele publice dacă ai răni deschise pe picioare, în regiunea intimă sau a anusului. Dacă te afli în această situație, nici măcar hârtia așezată pe colac nu te va ajuta prea tare (în general nu o face, e mai degrabă o modalitate de a afecta supraviețuirea mediului înconjurător prin folosirea excesivă a hârtiei).

  Folosește un gel intim de calitate. Multi-Gyn Actigel previne și tratează disconfortul vaginal, așa că va reprezenta o apărare în plus dacă folosești toaletele publice. Produsul este ideal împotriva vaginozelor bacteriene, a senzațiilor de mâncărime, roșeață, usturime, dar și pentru reducerea secrețiilor cu miros neplăcut și pentru optimizarea florii vaginale. Gelul bioactiv este conceput din polizaharide bioactive, cu capacitatea unică de a descuraja dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea numărului de lactobacili. Multi-Gyn Actigel este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.