6 motive pentru care te trezești noaptea

6 motive pentru care te trezești noaptea

Redactor Andreea Baluteanu

E cu siguranță una dintre marile noastre surse de frustrare în viață: trezitul în timpul nopții nu ne afectează numai calitatea odihnei, dar poate avea și repercusiuni asupra stării fizice, psihice și emoționale. De ce te trezești noaptea? Să îți pui cu seriozitate această întrebare, și să încerci din răsputeri, eventual cu ajutor specializat, să găsești răspunsul la aceasta, e calea spre vindecare.

Am adunat, în rândurile de mai jos, cele mai importante motive pentru care te trezești noaptea, dar și instrucțiuni despre ce ai putea să faci în acest caz!

De ce te trezești noaptea?

Sunt multiple cauzele pentru care te trezești noaptea. Nu numai un coșmar înspăimântător te poate împiedica să te duci înapoi la culcare cu zâmbetul pe buze, la fel se poate întâmpla dacă suferi de o boală sau dacă ai băut prea mult.

Somnul are mai multe stadii: somn ușor (5-10 minute, etapă de tranziție), etapa a doua (aproximativ 50% din durata ciclului, caracterizată de încetinirea funcționării creierului), somnul profund (20% din ciclul de somn, etapa cu cel mai înalt grad de relaxare) și somnul REM (25% din durată, acum se produc visele). În general, adulții au nevoie de circa 7-9 ore de somn pe noapte și, în funcție de cât de lungă le e odihna, pot bifa mai multe cicluri de somn.

E vital să cunoști de ce te trezești noaptea pentru că astfel vei putea urma un tratament adecvat. Iată care sunt cele mai comune cauze!

Există o cauză fizică pentru care somnul îți este tulburat. Aceasta poate varia de la experimentarea unui grad ridicat de durere, care te trezește din somn (disconfort cauzat de artrită, boli de inimă, cancer, reumatism), probleme de respirație (astm, bronșită sau alte boli ale plămânilor), probleme digestive (sindromul colonului iritabil, boala de reflux gastroesofagian), hormoni (femeile la menopauză se trezesc adesea noaptea din pricina bufeurilor), boli neurologice (Alzheimer, Parkinson) și urinatul des (cauzat fie de consumul multor lichide, fie de afecțiunile renale, diabetul sau bolile de inimă).

Cauze psihologice. Știi la ce ne referim aici, în principal la stres, cel mai comun răspuns la întrebarea „de ce te trezești noaptea”. Grijile te țin treaz/ă, dar nu numai: și afecțiuni precum anxietatea, tulburările bipolare, depresia și schizofrenia pot interveni.

„Igiena” somnului. Cel mai adesea, însă, nu reușești să îți duci la capăt ciclul de somn fiindcă nu practici o bună igienă a somnului. Problemele includ: nu menții o rutină consecventă de trezire și de culcare, faci abuz de tehnologie înainte de somn, consumi prea mult alcool, bei cafea cu mai puțin de 8 ore înainte de somn, timpul necesar pentru a se absorbi sau fumezi, caz în care te trezești mai devreme cu poftă de a fuma o țigară.

Mediul în care dormi. Poți să ai o sănătate perfectă și să te trezești des noaptea din cauza unui mediu „opresiv”. Astfel de situații includ o temperatură prea ridicată sau prea mică (idealul este între 15 și 20 de grade), prea multă lumină sau zgomot în ambient sau „distrageri” ale somnului, așa cum e un bebeluș care plânge sau animalele de companie.

Tulburări ale ritmului circadian. Corpul nostru are un „ceas” interior care funcționează admirabil, dar acesta poate fi afectat de diverse cauze, precum: vârsta, schimbările de fus orar sau turele de noapte.

19 boli care provoacă somnolența

Tulburări ale somnului. Și somnul are bolile sale. Apneea e o tulburare de somn în care respirația se oprește în timpul odihnei, fiind astfel necesar ca organismul să se trezească pentru a relua procesul de respirație îngreunat de prezența unor țesuturi la nivelul cavității bucale sau în gât, care împiedică tranzitul aerului. Acestei afecțiuni i se adaugă sindromul picioarelor neliniștite (impulsuri puternice de a mișca picioarele în timpul somnului) sau mioclonia nocturnă (tulburarea de mișcare periodică a membrelor).

Cum să ai un somn mai profund

Sigur, cea mai bună modalitate de a nu te mai regăsi în situația de a te întreba „de ce te trezești noaptea” este să găsești cauza și să o îndepărtezi sau să o tratezi.

Ce mai poți face? Iată alte sfaturi care pot da randament!

 • Nu consuma cafea, alcool și nicotină în ultima parte a zilei.
 • Ieși afară pentru măcar 15 minute pe zi ca să reglezi ritmul circadian.
 • Fă sport, dar nu cu mai puțin de 5 ore înainte de somn.
 • Ține-te departe de tehnologie cu circa o oră înainte de culcare.
 • Practică în schimb un obicei liniștitor, cum ar fi să bei un ceai, să citești câteva pagini sau să meditezi.
 • Evită să dormi în timpul zilei, oricât de somn ți-ar fi.
 • Păstrează un program regulat de somn.
 • Încearcă să nu desfășori în dormitor alte activități în afară de somn, sex sau relaxare.
 • Instituie un mediu calmant, propice somnului.
 • Nu sta degeaba în pat dacă nu mai poți adormi, căci se acumulează tensiune. Mai degrabă fă câțiva pași, ca să obosești, sau practică exerciții de respirație.
 • Împiedică lumina de afară să pătrundă în cameră, folosind jaluzele întunecate, sau apelează la dopuri de ureche.
 • Nu mânca mult sau greoi înainte de somn.

Cum te afectează trezitul în mijlocul nopții

La prima vedere, mai ales dacă adormi ușor la loc, poți considera că nu trebuie să îți bați prea tare capul dacă te trezești noaptea. Însă, deși nu îți dai seama, se prea poate ca astfel să îți compromiți calitatea odihnei. Iată la ce probleme de sănătate te poți predispune dacă nu dormi suficient: diabet, boli de inimă, obezitate sau depresie și, după cum spun unii cercetători, chiar și cancer.

Mai există însă un pericol ascuns al unei odihne insuficiente: poți să comiți greșeli mai mult sau mai puțin grave la muncă sau poți să ajungi să faci accidente, care să îți pună ție și celor din jur în pericol viața. Desigur că trezitul în timpul nopții poate să stârnească și un sentiment acut de frustrare, ceea ce îți periclitează dispoziția.

Pe de altă parte, iată care sunt situațiile în care trezitul în timpul nopții te afectează atât de tare că ar trebui să consulți de urgență un medic:

 • continui să te trezești în timpul nopții în mod repetat, timp de câteva săptămâni;
 • dormi suficient, dar ești obosit/ă în timpul zilei;
 • partenerul de somn observă că ai simptome de apnee;
 • tu sau un copil experimentați coșmaruri teribile o lungă perioadă.

De ce te trezești în timpul nopții? Acestea sunt numai câteva cazuri! Reține că important este să iei atitudine!

Surse foto: iStock, Pixabay

Surse articol: webMD, Medical News Today, Greatist, cdc

Articolul urmator
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De ce ard tălpile: cauze și remedii
Cum va fi noaptea nuntii tale?
Incepe quiz
Cum va fi noaptea nuntii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.