Ce să faci ca să nu iei răceala de la copilul tău

Ce să faci ca să nu iei răceala de la copilul tău

Redactor Andreea Baluteanu

Știm că, atunci când copilul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i ușura suferința, inclusiv să te îmbolnăvești tu în locul lui. Însă la ce îți va folosi dacă ești răcită și nu ai puterea de a avea grijă de el?

Pentru că scenariul sacrificiului și schimbului de boală e practic imposibil, îți dezvăluim în rândurile de mai jos ce să faci pentru a rămâne sănătoasă, chiar și atunci când restul familiei tale suferă. Descoperă metodele cu eficiență testată!

E posibil să te ferești de boală când ești mereu în preajma ei?

Prichindelul a răcit și e consemnat la domiciliu, în grija ta. Ai nevoie să fii puternică și rezistentă pentru a gravita acum în jurul său mai mult ca niciodată, alinând tusea, reducând febra și gătind porții ademenitoare de supe pentru trup și suflet. Să nu uităm că trebuie să mergi și la job, așa că răceala pare, în aceste condiții, o tragedie mai mare pentru tine decât pentru cel mic.

copil bolnav

E posibil să nu te molipsești de la copil? Da, spun experţii, care consideră chiar că scenariul tradițional, cu boala care acaparează pe rând toți membrii familiei, e mai degrabă un mit.

Desigur, nu spunem că sunt șanse minime să te îmbolnăvești. Situația e periculoasă mai ales în primele stadii de dezvoltare a răcelii, atunci când e asimptomatică și cel mai contagioasă. Dat fiind faptul că nu ai idee că micuții tăi sunt cotropiți de virusuri, cum te poți feri? Răspunsul se află în rândurile de mai jos!

Cum să nu te îmbolnăvești de răceala copilului

Trebuie să fii tare pentru el, așa că e cazul ca în această perioadă să faci tot posibilul pentru a fi o mamă grijulie, nu una care să aibă nevoie la rândul său de îngrijire. Iată care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura că nu răcești!

Spală-te pe mâini! E cea mai bună practică de igienă, cea care previne răspândirea necontrolată a virusurilor și a microbilor. După ce ai folosit toaleta, înainte de masă, dar mai ales după ce ai luat contact cu cel mic sau cu obiectele atinse de el, este musai să te speli pe mâini. Sunt necesare minimum 30 de secunde pentru a te asigura că ești curată! Pe de altă parte, poți să folosești și un săpun obișnuit, nu e neapărat necesar unul antibacterian.

Folosește gel antibacterian când nu te poți spăla pe mâini. Apa caldă și săpunul rămân cea mai bună metodă de a te feri de virusuri și bacterii, dar ce faci când nu ai acces la ele? Asigură-te că incluzi în geantă un gel antibacterian, pe care să îl folosești după ce ai mers la doctor sau la farmacie, de exemplu. Când ajungi acasă însă, spală-te neapărat pe mâini.

Învață-l pe cel mic să tușească și să strănute cu mâna la gură. Nu sunt doar reguli de politețe, dar și legi care preîntâmpină răspândirea bolilor. Cel mic trebuie să știe de la cele mai fragede vârste că e musai să tușească sau să strănute cu mâna la gură sau într-un șervețel.

Aruncă șervețelele imediat după folosire. Asigură-te că, după ce au fost folosite, șervețelele sunt aruncate imediat și nu sunt lăsate să se îngrămădească prin casă. În cazul în care tu ești cea care le adună (cel mai probabil scenariu), spală-te pe mâini de fiecare dată.

Încurajează-ți copiii să nu împartă ce au folosit. Dacă în mod normal îți înveți copilul să fie generos, în timpul bolii e recomandat să îi atragi atenția că nu ar trebui să lase pe nimeni să folosească tacâmurile, vesela, termometrele sau șervețelele după el. Asigură-te că a înțeles și prezintă-i aceste sarcini ca pe o responsabilitate sacră: cel mic protejează lumea cu vigilența sa.

Limitează aria de acces a celui mic. Poate părea oarecum crud să îl închizi pe cel mic în camera sa, dar va fi mai bine și pentru el, și pentru cei din jur. Desigur, nu îți recomandăm deloc să îl presezi, dar arată-i că e mai bine să petreacă timp cu jucăriile și cărțile sale și să se ferească să cutreiere prin toată casa, împrăștiind virusuri. Sarcina va fi mai ușoară când e răcit, dar va trebui să dai dovadă de imaginație când prichindelul începe să își recapete puterile.

Fă curat în mod constant! Ferește-te pe tine și pe cei dragi de virusuri ștergând și igienizând orice suprafață atinsă de copilul bolnav. Dacă ai un bebe care e răcit, asigură-te că speli toate jucăriile pe care acesta le bagă în gură. De asemenea, fii atentă și la zonele care sunt atinse de toți membrii familiei: clanța de la baie, ușa frigiderului etc.

Vaccinează-te. Știm că e dificil să te protejezi de răceală, dar măcar poți preveni sau ușura instalarea gripei. Așa că asigură-te că în fiecare sezon de iarnă te vaccinezi și tu, dar și cei dragi.

Ai grijă de tine. Poate fi delicat să mai găsești un pic de timp în jobul de mamă-eroină, dar a avea grijă de tine e practic o îndatorire atunci când ai copii bolnavi. Mănâncă sănătos, cu accentul pus pe fructe și legume, încearcă să dormi suficient și, pe cât posibil, fă sport. Vei rezista oricărei răceli!

ceai

Ia-ți vitaminele! Carența de vitamina D e periculoasă mai ales iarna, când ne expunem la mai puțină lumină solară, iar fenomenul e corelat și cu abundența răcelilor și a gripei. De aceea, e musai să te asiguri că primești necesarul din acest nutriment atât de necesar sănătății tale.

Spray-ul oral pentru adulți Vitoral D conține o combinație de Vitamina D3 și Vitamina K2 ce încurajează absorbția normală a calciului și menține sănătatea sistemului osos și a dinților. Produsul are un gust răcoritor de mentă și este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.