Nu Skin

Ce spune limba despre sănătatea ta

Viorica Ghinea, redactor

Limba poate să ofere multe informații despre starea de sănătate a unei persoane. De aceea, este indicat să o examinezi atent și să observi dacă se petrec schimbări la nivelul acesteia. Spre exemplu, crăpăturile de pe limbă reprezintă un indiciu al anumitor afecțiuni.

Fisurile care apar pe suprafața limbii nu au la bază întotdeauna o cauză medicală, însă totul depinde de aspectul pe care îl au acestea. Așadar, nu neglija semnele pe care ți le transmite organul vorbirii, ci află din galerie ce ar putea să spună acesta despre starea ta de sănătate!

Caracteristicile limbii crăpate

- fisurile sunt prezente doar pe limbă, nu pe altă parte a cavității bucale;

- te poți confrunta cu senzații de usturime sau arsură la nivelul lor, în special atunci când consumi alimente acide ori picante;

- limba este aspră și uscată la atingere;

- organul vorbirii poate fi roșu și ușor inflamat.

Citește și ce spune culoarea limbii despre tine!

Limba geografică

Limba geografică

Limba fisurată poate fi considerată un simptom care anunță dezvoltarea afecțiunii numite limba geografică ori glosita. De unde provine denumirea acesteia? Ei bine, suprafața limbii se prezintă ca o hartă cu zone neuniforme (plate și în relief). Pe zonele în care papilele gustative sunt reduse se simte mai intens gustul alimentelor. Astfel că te poți confrunta cu disconfort local atunci când mănânci alimente acide, sărate ori picante.

Carență de vitamine ori minerale

Carență de vitamine ori minerale

Limba crăpată poate fi și un semn că ai un deficit de vitamina B12 și fier. Ambele substanțe au un rol important în dezvoltarea papilelor gustative, astfel că lipsa uneia dintre acestea conduce la apariția fisurilor.

Infecție cu ciuperci de tipul candida

Infecție cu ciuperci de tipul candida

Persoanele care au sistemul imunitar slăbit sunt predispuse la infecții cu ciuperci de tipul candida. Boala afectează atât limba, cât și membranele mucoase de la nivelul cavității bucale. Pe măsură ce afecțiunea avansează, leziunile albe se pot extinde în toată gura (gingii, limbă, amigdale, obraji interiori, cerul gurii).

Deshidratare

Deshidratare

Limba crăpată și uscată indică, de asemenea, faptul că organismul este deshidratat. Dacă nu există un anumit grad de umiditate la suprafața limbii, aceasta tinde să dezvolte fisuri care devin tot mai pronunțate în lipsa apei.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (43)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta