Cea mai bună veste despre coronavirus pe care o putea primi omenirea!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

După luni de zile de știri alarmante legate de pandemia COVID-19, o veste bună ne face, în sfârșit să ne relaxăm. Conform unui studiu recent, realizat de 8 cercetători chinezi, persoanele infectate cu coronavirus, dar asimptomatice, nu transmit mai departe virusul. Studiul a fost indexat de National Library of Medicine și trimis către OMS. 

medici covid

Cum a avut loc studiul

O persoană infectată cu COVID-19, dar asimptomatică, a fost pusă în vecinătatea altor 455 de subiecți, dintre care 25% aveau afecțiuni cardiovasculare. Cercetătorii au supravegheat grupul timp de cinci zile, după care au i-au izolat și i-au testat pe participanți. Testarea s-a făcut prin PCR, analizele de sange si examinarea pulmonara prin tomografie.

Din cele 455 de persoane, numai 8 prerzentau semne de infeccții respiratorii, dar nu cu coronavirus. Rezultatele studiului schimbă modul în care ne raportăm la infecția COVID-19, arătând că riscul de  a ne contamina de la o persoană asimptomatică pe stradă, la restaurant sau la magazine este foarte mic sau nul. 

”In momentul in care exista un contact prelungit asa cum se intampla in familie sau la locul de munca, ramane un risc de a transmite, dar, la nivel de populatie, atunci cand mergem la terase, sau la supermarket, sau in alta parte riscul ca un asimptomatic sa transmita este practic foarte, foarte mic, ceea schimba mult datele problemei pentru ca asta inseamna ca, daca o persoana este asimptomatica si ne intalnim cu ea, avem un risc mic de a ne imbolnavi, lucru care este diferit fata de ceea ce stiam pana acum", arată medicul infectionist Adrian Marinescu.

Studiul schimbă modul în care se fac internările

Practic, nu vor mai fi internați cei care sunt depistați pozitiv cu coronavirus, dar asimptomatici. 

”Acest studiu ar putea schimba trei elemente in plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atat mai mult ar putea sa stea acasa, sa nu mai fie internate. In al doilea rand nu ar trebui sa ne fie teama in momentul in care iesim din casa si venim in contact cu alte persoane, sa ne gandim ca cei din jur, chiar daca nu au simptome pot sa transmit, riscul e categoric mai mic, in al treilea rand: singurul studiu din Romania vorbeste de un procent de 2%, ceea ce inseamna ca 360.000 de romani au trecut prin boala.

Daca ne gandim ca maximum 20.000 sunt diagnosticati, asta inseamna ca, in rest, cei mai multi au avut forme asimptomatice. Studiul de fata cumva ne linisteste si ne putem gandi ca persoana simptomatica are un risc mic de a ne transmite in momentul in care ne intalnim cu diverse ocazii.”, a mai subliniat dr. Marinescu. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator Șapte obiceiuri zilnice care te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta anul acesta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.