Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

COVID-19 se poate transmite prin mâncare? Concluziile care ne liniștesc în aceste vremuri de panică

Cristina Gherghina

Mâncarea constituie un element de bază în viața fiecăruia dintre noi, tocmai de aceea, în contextul coronavirusului, există o întrebare care se găsește pe buzele tuturor: mâncarea poate răspândi coronavirusul? Agenția Națională pentru Securitatea Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii din Franța (ANSES) ne oferă răspunsul. 

Astfel, ANSES menționează faptul că tratamentul termic poate reduce contaminarea unui produs alimentar, potrivit foodnavigator.com

coronavirus

Potrivit surselor oficiale, virusul se poate răspândi în principal de la persoană la persoană prin strănut și tuse. Cu toate acestea, consumatorii din întreaga lume și-au exprimat îngrijorarea că noul coronavirus poate fi transmis prin alimente.

La rândul său, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor a publicat informații privind metodele cunoscute și potențiale de răspândire a coronavirusului. Ambele instituții au transmis faptul că nu există nici o dovadă care să ateste răspândirea virusului prin alimente. 

Cu toate acestea, Franța a detaliat cum o igienă precară poate duce la contaminarea alimentelor.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Cum poate fi contaminată mâncarea cu coronavirus

ANSES a convocat un grup de experți pentru a investiga dacă într-adevăr boala COVID-19 poate fi transmisă prin mâncare.

Conform datelor științifice cunoscute până în momentul de față, ANSES a transmis că răspândirea virusului prin mâncare ar putea fi posibilă dacă o persoană infectată cu coronavirus prepară și atinge mâncarea cu mâinile murdare, ducând astfel la contaminarea ei.

"Acest lucru ar putea viza toate tipurile de alimente, fie ele de origine animală sau vegetală. Mai mult, cu toate că nu există nici o dovadă care să sugereze infectarea tractului digestiv prin consumul de alimente contaminate, posibilitatea ca tractul repirator să fie infectat în momentul mestecării nu poate fi exclus", a transmis ANSES.

Citește și Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

Prepararea termică la 63 de grade poate anihila virusul

La fel ca în cazul celorlalte tipuri de coronavirus cunoscute, noul coronavirus este vulnerabil în fața temperaturii ridicate, informeaza ANSES. 

"Prepararea alimentelor la cel puțin 63 de grade C pentru 4 minute poate, prin urmare, reduce contaminarea unui produs alimentar", a adăugat ANSES.

ANSES a mai transmis faptul că gătirea alimentelor la o temperatură mai mare de 63 de grade C și respectarea unor bune practici de igienă în cazul preparării alimentelor sunt măsuri eficiente pentru prevenirea contaminării cu coronavirus.

Te-ar putea interesa și Ce trebuie să faci, ca să nu te contaminezi cu COVID-19, în România

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta