Crizele de furie sunt benefice. Iată explicațiile specialiștilor

Luni, 01.08.2016
de Alexa Galgau

Nu ai fi crezut niciodată că furia ar putea să fie un lucru bun pentru tine, nu-i așa? De obicei, ni se spune că este o forță distructivă, o emoție negativă periculoasă pentru relațiile noastre cu ceilalți. Cu toate acestea, se pare că furia poate să fie și benefică din anumite puncte de vedere. Asta nu înseamnă că trebuie să o lași să pună stăpânire pe tine, dar nici să o negi atunci când apare sau să încerci mereu să o reprimi.

Iată cum pot fi crizele de furie benefice pentru tine, atâta vreme cât nu le lași să pună stăpânire pe tine!

Crizele de furie pot fi benefice

Toate emoțiile noastre au două fațete și ne pot face bine sau rău, fiind de obicei periculoase dacă ne acaparează complet mințile. Acest lucru este valabil atât pentru emoții negative, cât și pentru emoții pozitive: atunci când ele ne domină complet, nu mai putem judeca într-un mod obiectiv și riscăm să facem greșeli. Furia este un sentiment pe care cu toții am vrea să îl evităm, dar vine și cu câteva beneficii dacă o ții sub control:

1. Este o forță motivatoare

Furia poate fi transformată în energie pozitivă și o forță motivatoare. Cercetările arată că furia ne poate face să ne „strunim” și mai mult pentru a ne atinge țelurile și să depășim cu mai mare ușurință obstacolele. Într-un studiu, participanților li s-au arătat obiecte asociate cu recompense, însă o parte dintre ei fuseseră expuși la fețe furioase. Persoanele care văzuseră chipurile furioase au arătat o mai mare dorință de a avea obiectele respective. Concluzia este că, atunci când vedem ceva care ne-ar fi benefic, furia ne va face să ne dorim mai mult acel lucru. Așadar, crizele de furie pot fi folosite constructiv pentru a căpăta putere și a lupta aprig pentru țelurile tale.

2. Persoanele furioase sunt mai optimiste

Nu ai fi putut niciodată să suspectezi această legătură, dar oamenii furioși au ceva în comun cu oamenii fericiți, pentru că se pare că au aceeași tendință spre optimism. Există un studiu care a măsurat teama de terorism după atentatele de la 11 septembrie. Conform acestuia, cei care se simțeau furioși se așteptau la mai puține atacuri în viitor, în contrast cu cei care se simțeau speriați și se așteptau la mai multe atacuri.

3. Crizele de furie pot ajuta relația

Sigur că, în general, este bine să îți ții emoțiile sub control și să nu ai crize de furie. Însă furia este totodată un sentiment firesc în cazul trădării sau nedreptății. În societate, furia trebuie ascunsă, dar se poate spune același lucru și despre relații? Se pare că ascunderea furiei poate să fie rea pentru relatie. Atunci când îți exteriorizezi sentimentele, chiar dacă ești furioasă, partenerul va înțelege cu ce a greșit. Foarte important este ca furia să fie orientată către găsirea unor soluții, nu către rănirea celuilalt sau răzbunare, pentru că acestea vor distruge relația.

4. Când ai crize de furie te cunoști mai bine

Crizele de furie reprezintă o bună ocazie de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine, iar de multe ori acestea au urmări pozitive. În timpul unei crize de furie, putem să ne dăm seama exact de ceea ce ne deranjează, pentru că am ajuns în punctul în care nu mai suntem dispuși să „ambalăm” frumos lucrurile. Așadar, data viitoare când ai o criză de furie, după ce lovești o pernă de câteva ori sau spargi un pahar, încearcă să îți notezi pe hârtie motivul concret al furiei sau măcar să îl rostești, iar urmările pot fi chiar pozitive pentru tine.

5. Furia poate fi un factor al negocierii

Chiar dacă nu este cea mai „onorabilă” metodă de a negocia, furia este o forță care ne poate aduce ceea ce ne dorim. Într-un studiu realizat pe această temă, participanții au făcut mai multe concesii și au formulat mai puține cereri către persoanele furioase, comparativ cu momentele când negociaseră cu persoane calme și fericite. Însă există și aici un detaliu important de care depinde succesul: furia trebuie să fie justificată pentru a putea câștiga o negociere, pentru că opțiunile celeilalte părți sunt limitate.

Există și furie distructivă, care trebuie neapărat ținută sub control, pentru a nu deveni periculoasă pentru relațiile cu ceilalți:

- furia se manifestă în absența persoanei care a generat-o;

- crizele de furie nu au un motiv clar și nu se bazează pe o nedreptate;

- furia este folosită pentru a face rău, nu pentru a găsi soluții.

Crizele de furie ne-ar putea ajuta dacă învățăm să ne folosim de energia pe care ne-o dau și să o direcționăm corect.

Citește și ce să faci și ce să nu faci după o ceartă cu iubitul tău!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!