Cum îți afectează sănătatea uscătorul de mâini
Cuprins
Probabil te gândești că folosirea unui uscător de mâini într-o baie publică este o metodă mult mai igienică de uscare a mâinilor decât folosirea prosoapelor de hârtie. Totuși, studiile au demonstrat că uscătoarele de mâini sunt mult mai nocive, acestea putând să răspândească bacteriile.
Despre uscătoarele de mâini
Spălarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente modalități de a te feri de germeni, de a preveni îmbolnăvirea și de a împiedica răspândirea bacteriilor. Însă este posibil ca toate aceste beneficii ale spălării mâinilor să fie anihilate în momentul în care alegi să îți usuci mâinile la uscătorul cu aer cald. Potrivit www.harvard.health.edu, uscătoarele de mâini sunt adevărate bombe bacteriene.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, uscătoarele de mâini ar putea să dăuneze persoanelor care stau în apropiere atunci când o altă persoană le folosește. Indiferent cât de comod poate părea un uscător, acesta este un factor de infecție, iar prosopul rămâne cel mai sigur și mai sănătos mod de uscare a mâinilor.
Uscătoarele de mâini sunt neigienice
Doctorul Amos Otedo susține că utilizarea unui uscător de mâini după spălarea mâinilor este mai periculoasă decât mâinile nespălate. Așadar, pentru evitarea răspândirea bacteriilor, este de preferat prosopul de hârtie. Studiile arată că, după folosirea toaletei, o persoană are în jur de 200 de milioane de bacterii pe centimetru pătrat pe fiecare mână, iar uscarea mâinilor cu ajutorul uscătorului cu aer cald prezintă un risc major de răspândire a bacteriilor.
Pentru a compara două metode obișnuite de uscare a mâinilor, uscătorul de mâini cu aer cald și prosoapele de hârtie, cercetătorii au plasat câteva bacterii pe mâinile voluntarilor, iar nivelurile de bacterii din aer au fost măsurate pentru a determina eficacitatea fiecărei metode.
Astfel, nivelul de bacterii din aer în jurul uscătoarelor cu aer cald a fost de 27 de ori mai mare decât cel din jurul aparatelor cu prosoape de hârtie. Mai mult decât atât, potrivit Live Science, bacteriile au persistat în aer în jurul uscătoarelor de mâini mult timp după ce au fost folosite.
Vezi mai multe despre avantajele și dezavantajele uscătorului de mâini!
Adăugarea de filtre de aer cu particule în uscătoarele de mâini ar putea reduce numărul bacteriilor, însă nu le va elimina complet. Surprinzător, nu toaleta, nici jetul de apă al toaletei și nici clanța pe care o apasă cei mai mulți oameni sunt principalele căi de transmitere a bacteriilor, ci uscătoarele cu aer cald.
Surse foto: iStock