Cum recunoști negii genitali
Cuprins
Negii genitali sunt niște excrescențe moi care apar in zona genitală și sunt cauzați de infecția cu HPV, o boală cu transmitere sexuală. Negii sunt însoțiți de senzații neplăcute la nivelul pielii, precum mâncărimi sau usturimi. Sunt mai periculoși pentru femei decât pentru bărbați, pentru că acest tip de HPV este cel care provoacă și cancer cervical.
Negii genitali pot fi transmiși chiar dacă te protejezi și faci sex cu prezervativ, așa că citește mai multe despre această boală în rândurile următoare!
Totul despre negii genitali
Există peste 40 de tipuri de HPV care afectează zona genitală, dar se pare că doar două dintre ele provoacă 90% dintre negii genitali: HPV 6 și HPV 11. Virusul HPV se transmite prin contact direct cu pielea persoanei infectate, motiv pentru care este inclus în categoria bolilor cu transmitere sexuală. Conform statisticilor, aproape 50% dintre oamenii activi sexual au avut sau au o formă de infecție cu HPV (nu neapărat cu cele două tipuri care provoacă negi genitali). Problema cea mai mare este că HPV-ul se poate transmite chiar dacă v-ați protejat în timpul actului sexual (de exemplu, dacă prezervativul nu acoperă zona afectată).
De obicei, poți vedea negii genitali cu ochiul liber, însă se poate întâmpla ca aceștia să fie foarte mici, aproape insesizabili, sau să aibă culoarea pielii. Aspectul este asemănător cu cel al buchețelelor de conopidă, negii fiind formați din conglomerate de bubițe moi și umflate.
Negii genitali pot apărea la bărbați pe penis, scrot, coapse, în zona anusului sau chiar înăuntrul acestuia. La femei, negii genitali sunt localizați în interiorul vaginului sau al anusului, în afara vaginului sau anusului și în cervix. Deși virusul care provoacă herpes genital este diferit de cel care provoacă herpesul la gură, negii respectivi pot apărea și pe buze, în gură, pe limbă sau în gât, dacă persoana în cauză i-a făcut sex oral partenerului infectat cu HPV.
Chiar dacă negii genitali nu sunt vizibili, ei tot pot provoca simptome neplăcute, precum scurgeri vaginale anormale, mâncărimi, sângerări sau senzație de arsură. Cu cât negii genitali se măresc și sunt tratați mai târziu, cu atât aceștia devin mai dureroși și greu de suportat.
Negii genitali: complicații și diagnostic
Negii genitali sunt foarte periculoși pentru că virusul care îi cauzează conduce la instalarea cancerului cervical. Unele forme de HPV pot provoca cancerul vulvei (partea externă a organelor genitale feminine), dar și cancerul penisului și al anusului. Din acest motiv, diagnosticarea corectă, precum și luarea tuturor măsurilor de prevenție, dacă nu ai contactat virusul, sunt esențiale pentru eliminarea tuturor pericolelor prezentate de HPV.
Dacă observi apariția negilor în zona genitală sau prezinți celelalte simptome asociate cu infecția cu HPV, trebuie să mergi de urgență la medicul ginecolog, care îți va face un control complet. La femei, negii genitali pot fi foarte bine ascunși în interiorul vaginului sau în cervix, deci este obligatoriu să faci un control și dacă nu ai simptome, dar suspectezi că o persoană cu care ai avut contact sexual ar putea fi infectată cu HPV.
Testul Papanicolau poate să indice prezența virusului HPV și modificările celulare precanceroase provocate de acesta, motiv pentru care este recomandat să îl faci anual, chiar dacă nu ai niciun alt simptom vizibil. Dacă ai contactat virusul HPV, va fi nevoie să faci mai des testul. Pentru a afla dacă ai virusul HPV în organism, medicul mai poate să recomande și un test genetic, care să arate exact tipul virusului.
Cum se tratează negii genitali
Negii genitali pot dispărea de la sine în timp, însă virusul nu poate fi eliminat complet din organism. Asta înseamnă că vei avea mai multe erupții cu negi de-a lungul vieții. Din acest motiv, gestionarea simptomelor devine foarte importantă, pentru a nu transmite mai departe boala.
Negii genitali pot fi tratați numai cu medicamente prescrise de medic. Dacă acestea nu funcționează, uneori este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a-i scoate.
Femeile care au în organism virusul HPV trebuie să facă testul Papanicolau o dată la trei-șase luni după tratamentul inițial al infecției, pentru a depista eventualele schimbări la nivelul cervixului.
Pentru că virusul nu poate fi eliminat din organism, cel mai bine ar fi să faci un vaccin - acesta te poate proteja de cancerul cervical. Deoarece vaccinul este eficient dacă virusul nu a fost contactat încă, se recomandă ca el să fie făcut înainte ca pacientul să își înceapă viața sexuală.
Negii genitali sunt foarte periculoși mai ales pentru femei, așa că este obligatoriu să te protejezi de fiecare dată și să îți faci controalele regulat, pentru a putea depista din timp o eventuală problemă.
Află mai multe despre alte două boli cu transmitele sexuală foarte răspândite: gonoreea și chlamydia.