Gonoreea - o infectie cu transmitere sexuala frecventa la tineri

Gonoreea - o infectie cu transmitere sexuala frecventa la tineri

Paraschiv Teodora

Bolile cu transmitere sexuala au constituit intotdeauna un subiect tabu. Daca ai avut recent un contact sexual neprotejat si ai o secretie vaginala anormala, dureri si arsura in timp ce urinezi, este posibil sa ai gonoree. Citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala venerica .

Care este cauza gonoreei?

Neisseria gonorrhoeae este o bacterie ce nu supravietuieste prea mult in afara corpului uman si se transmite prin contact sexual. Aceasta determina boala numita gonoree, o infectie grava pe care o poti contacta prin raport sexual vaginal, oral sau anal. Aceasta boala venerica se mai poate transmite si de la mama la copil, iar fatul se va naste cu o infectie grava la ochi, numita oftalmie neonatala.

Trebuie sa stii ca este aproape imposibil sa iei gonoree de la toaleta sau de pe lenjerie, pentru ca bacteria ce cauzeaza aceasta boala traieste exclusiv in corpul uman.

Cum se manifesta gonoreea?

Exista posibilitatea sa ai gonoree fara sa prezinti vreun simptom.

Trebuie sa stii ca la barbati semnele acestei boli venerice apar mai frecvent. Acestia prezinta:

- secretie purulenta, cremoasa sau verde, groasa, eliminata prin penis
- dureri in timp ce urineaza
- orificiul ureteral este iritat
- dureri testiculare

Femeile au simptome mai putin sesizabile. Printre acestea se numara:

- secretie vaginala abundenta
- senzatia de arsura la urinare
- dureri in partea inferioara a abdomenului
- dispareunie (dureri in timpul actului sexual)

In cazul contactelor sexuale orale sau anale apare infectia in gat sau in rect. In general aceasta este asimptomatica sau se poate observa iritatie sau secretie rectala. De asemenea, daca ai contactat gonoree poti avea si o usoara indispozitie pe langa celelalte semne.

Cum se pune diagnosticul de gonoree?


Daca ai unul din semnele de mai sus este recomandat sa te prezinti la medicul ginecolog, urolog sau infectionist pentru analize de laborator.

Ti se pot preleva probe din vagin (la femei) sau din uretra (la barbati) si se vor face frotiuri. La microscop se poate identifica bacteria. De asemenea se pot face si culturi din produsele prelevate pentru stabilirea antibioticului cel mai eficient.

gonoree

Cum se trateaza gonoreea?

In general Neisseria gonorrhoeae este sensibila la penicilina sau la antibioticele inrudite. Tratamentul se poate initia si inainte de confirmarea diagnosticului de laborator, pentru ca este mai eficient cu cat este administrat mai precoce.

In general tratamentul in gonoree este injectabil si se trateaza ambii parteneri. La 5-10 zile de la terminarea tratamentului se repeta analizele pentru a confirma vindecarea.

Daca ai o infectie complicata, aceasta necestita spitalizare pentru administrarea unei cure prelungite de antibiotice.

Daca ai avut aceasta infectie este indicat sa eviti contactele sexuale pana la confirmarea absentei bacteriei la analizele microbiologice.

Trebuie sa stii ca este mai simplu sa previi o boala cu transmitere sexuala decat sa o tratezi.

Singura metoda 100% eficienta pentru a te feri de bolile venerice este abstinenta. Daca esti activa sexual ai grija cum iti alegi partenerii si foloseste prezervativul pentru a te proteja in timpul contactelor intime vaginale, anale sau orale.

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
De ce jucarie sexuala ai nevoie?
Incepe quiz
De ce jucarie sexuala ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.