Cum să îţi ajuţi copilul să depășească frica de apă

Cum să îţi ajuţi copilul să depășească frica de apă

Redactor Andreea Baluteanu

Ritualul băii marchează o apropiere atât de emoționantă între mamă și bebeluș, încât părinții trăiesc cu convingerea că între prichindel și apă va exista mereu o prietenie strânsă. În realitate, mulți copii ajung să se teamă, fie că este vorba despre contactul cu apa de la baie sau despre cea din piscină.

Noi îți dezvăluim în rândurile de mai jos cele mai bune modalități de a-ți ajuta micuțul să se familiarizeze cu apa. Află cum să îl faci protagonist al lumii magice a bălăcitului!

Cum să îl ajuți pe micuț să nu se mai teamă de apa din cadă

Când era bebe, adorai să îl speli în apa călduță și să îl masezi apoi pe tot corpul său drăgălaș, dar acum nu mai reușești cu niciun chip să îl convingi să facă baie. Fie că a pățit un mic accident care i-a insuflat teama față de apă, fie că frica sa pare să nu aibă niciun motiv, trebuie să acționezi. Iată care sunt cele mai potrivite modalități!

Înțelege natura temerilor celui mic. Psihologii sunt de părere că pot exista diverse motive pentru frica celui mic, unele dintre ele de neînțeles pentru noi, adulții. Acestea pot fi diferite de la o vârstă la alta, un alt aspect de care să ții seama. De exemplu, după 6 luni, principala anxietate pe care o simte cel mic este aceea de a fi despărțit de mami și de tati, iar aceste sentimente pot fi generalizate și îl pot determina să se teamă și de apă. Mai târziu, frica de apă poate avea de-a face cu neînțelegerea (de exemplu, micuțul se poate întreba unde se duce apa care se scurge din cadă și dacă îl va lua și pe el) sau monștrii ascunși sub apă. Desigur, natura fricii poate fi și una practică: bebe a căzut în cadă sau poate i-a intrat apă ori șampon în ochi.

Fii precaută. După ce ai înțeles de ce se teme micuțul tău, îți recomandăm să faci tot posibilul pentru a contracara natura fricii sale. Dacă teama e una psihologică, vorbește cu el și oferă-i toate asigurările că e în siguranță. Dacă e una practică, depune toate eforturile pentru ca scenariul să nu se mai repede. Investește într-un șampon de calitate, care nu irită ochii, și ține întotdeauna un prosop aproape.

Transformă totul într-un joc. Invită rățuștele să se bucure de baie alături de cel mic sau intră și tu în cadă cu el. Stropește-l în joacă, dar nu exagera, mai ales dacă observi că se sperie.

Oferă-i o pauză! În cazul în care nimic nu pare să funcționeze, oferă-i câteva zile micuțului în care să nu mai facă baie. Nu e obligatoriu să îl speli în cadă în fiecare seară și e posibil ca, în timp, să uite de frica sa. Poți opta, de asemenea, și pentru dușuri scurte, deoarece unii copii care se tem de apa din cadă reacționează bine la duș.

Trucuri pentru ca micuțul să scape de teama de apă din piscină

Dacă apa din cadă pare inofensivă, chiar și adulții recunosc faptul că cea din piscină se poate dovedi intimidantă. Mulțimile, lecțiile de înot, sentimentul că sunt testați, toate acestea pot contribui la instalarea senzației de frică. Uite cum o combați!

Pune accentul pe pași mici. Dacă observi că celui mic îi e teamă de apă, nu îl presa să sară direct în piscină și să asculte lecțiile instructorului sau pe ale tale. Începe prin a-l încuraja pe cel mic să intre în apă, eventual alături de tine, și inventează jocuri creative. Udă-i fața delicat, eventual cu un prosopel, astfel încât să realizeze că nu e nimic înspăimântător. Nu strică nici să îi aduci o jucărie, care să îl reconforteze.

Nu dramatiza. Da, teama de apă poate avea rădăcini adânci într-un anumit eveniment, dar dacă tu vei face din țânțar armăsar, e posibil ca lucrurile să devină și mai grave. Așa că nu reacționa exagerat și nu îți proteja copilul în mod ostentativ. Evită să îi comunici instructorului că micuţului îi e extrem de teamă, ci folosește cuvinte mai blânde: „cel mic nu s-a împrietenit cu apa încă, dar vor deveni curând amici la cataramă” e o afirmație care îi dă încredere celui mic.

Tratează teama copilului cu seriozitate. Există situații și situații, însă trebuie să fii mereu capabilă să pășești precum un acrobat pe acea linie subțire: e datoria unei mame. Deși nu e recomandat să exagerezi, nici nu îi oferi celui mic impresia că nu îți pasă deloc de teama sa ori că o consideri copilărească sau prostească. Prichindelul își poate interioriza astfel anxietatea sau poate ajunge la concluzia că tu nu îl înțelegi ori că nu poate avea încredere în tine.

Sună un prieten! Simplul fapt de a chema un copil cu care prichindelul tău se înțelege bine sau de a-l trimite la lecțiile de înot cu fratele sau cu sora sa îl va ajuta pe cel mic să se adapteze mult mai repede și să treacă peste teama de apă.

Nu îl forța! Dacă, în ciuda tuturor încercărilor tale, copilul tot este intimidat de apă, nu insista. Oferă-i o pauză în care să nu mai mergeți la piscină și, dacă teama persistă, vorbește cu un specialist!

Cel mic trebuie să folosească dopuri din silicon pentru înot! Dacă i-a intrat apă în urechi, este posibil ca prichindelul să nici nu mai vrea să audă de intrarea în piscină. De aceea, dopurile de silicon Quies recomandate pentru înotul în mare sau în piscine sunt absolut necesare. Utilizează-le conform instrucțiunilor și ai grijă să nu le introduci în canalul auricular. 

Ambalajul conține 3 perechi de dopuri colorate, pe care cei mici le vor adora! Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.